Ο Gil Bridges, αρχικό μέλος του funk-rock συγκροτήματος Rare Earth, με επιτυχίες στη Motown, όπως τα “Get Ready” και “I Just Want to Celebrate”, πέθανε την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021.

Ο Bridges, το τελευταίο μέλος της αρχικής σύνθεσης που συνέχισε να παίζει με το συγκρότημα, ήταν 80 ετών και πέθανε από επιπλοκές από τον Covid-19 στο σπίτι του στα προάστια του Ντιτρόιτ. Τα νέα κοινοποιήθηκαν από τον Lew Patterson, κιθαρίστα στην τρέχουσα σύνθεση του συγκροτήματος.

Οι Rare Earth ήταν κάτι σπάνιο για τη Motown στα τέλη της δεκαετίας του ‘60 και στις αρχές της δεκαετίας του ‘70, ως μια λευκή ροκ μπάντα ροκ σ’ ένα ρόστερ γεμάτο με δεκάδες δημοφιλείς μαύρα γκρουπ και σόλο καλλιτέχνες. Αρχικά θεωρήθηκαν λανθασμένα από κάποιους, ως άλλο ένα γκρουπ από τα πετυχημένα μαύρα συγκροτήματα της Motown !

Rare Earth left Gil Bridges

Ο Bridges γεννήθηκε στο Ντιτρόιτ και έπαιζε σαξόφωνο στο συγκρότημα του γυμνασίου του, καθώς και στη σχολική τζαζ ορχήστρα. Ενώ ήταν στο γυμνάσιο, τού ζήτησαν να γίνει μέλος μιας μπάντας που ονομαζόταν The Sunliners. Έπαιξαν σε χορούς γυμνασίου, σε κλαμπ εφήβων, σε μπαρ και τελικά έγιναν ένα από τα πιο δημοφιλή συγκροτήματα του Ντιτρόιτ. Το 1968 αποφάσισαν να αλλάξουν το όνομά τους σε κάτι πιο hip, όπως το Rare Earth.

Ένα χρόνο αργότερα, η Motown μαζί με το συμβόλαιό τους, έδωσε στο συγκρότημα τη δική τους ετικέτα, την Rare Earth Records. Εκτός από τον Bridges που έπαιζε σαξόφωνο, φλάουτο και φωνητικά, η αρχική σύνθεση ήταν ο Peter Hoorelbeke (γνωστός και ως Peter Rivera) στα κύρια φωνητικά και τα ντραμς, ο John Parrish (γνωστός και ως John Persh) στο μπάσο, στο τρομπόνι και στα φωνητικά, ο Rod Richards (κιθάρα και φωνητικά) και ο Kenny James στα πλήκτρα.

rare earth 2

Η πρώτη επιτυχία του συγκροτήματος ήταν η διασκευή της σύνθεσης του Smokey Robinson, «Get Ready», που ήταν νούμερο 1 R&B single για τους Temptations το 1966, αν και έφτασε μόλις στο Νο29 του ποπ τσαρτ με τους Rare Earth.

Rare Earth – Get Ready

Ο Rare Earth έπαιζαν το τραγούδι σε διάφορα κλαμπ για περίπου ένα ή δύο χρόνια πριν το ηχογραφήσουν. Ξεκίνησε ως ένα τρίλεπτο τραγούδι μέχρι που ένα μέλος έπαιξε ένα σόλο και μετά όλοι ήθελαν να παίξουν από ένα σόλο, έτσι με τον καιρό το τραγούδι έγινε 21 λεπτά.

Η ηχογράφηση του συγκροτήματος, που ήταν από live, διήρκεσε 21:32 και κατέλαβε ολόκληρη τη δεύτερη πλευρά του ντεμπούτου άλμπουμ τους, το 1969. Η έκδοση στις 45 στροφές είχε διάρκεια 2:48 και έγινε σημαντική επιτυχία το 1970, φτάνοντας στο Νο4 στο Hot 100.

Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, οι Rare Earth είχαν δύο ακόμη Top 10 επιτυχίες, τα “(I Know) I’m Losing You” και “I Just Want to Celebrate” κάτω από την καθοδήγηση του σπουδαίου παραγωγού Norman Whifield.

Παρακολουθήστε την εκπληκτική ερμηνεία των Rare Eart στο “(I Know) I’m Losing You” στο The Ed Sullivan Show το 1970

Το συγκρότημα δεν είχε σημαντικές επιτυχίες μετά το 1971. Συμμετείχαν στο θρυλικό φεστιβάλ California Jam του 1974, μαζί με τους Emerson, Lake and Palmer, Deep Purple και Black Sabbath, μεταξύ πολλών άλλων.

Rare Earth / I Just Want To Celebrate / 1974 California Jam

Ο Bridges έπαιξε σε όλους τους δίσκους των Rare Earth που ηχογραφήθηκε ποτέ και ήταν το μοναδικό αρχικό μέλος που έπαιζε ακόμα με το συγκρότημα έως τη στιγμή του θανάτου του.

Γιάννης Αλεξίου

Γιάννης Αλεξίου

Πηγή:ogdoo.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours