Πέθανε ο μπασίστας Dusty Hill των ZZ Top

Μια εικονική μορφή της θρυλικής μπάντας ZZ Top, που ξεκίνησε την πορεία της το 1969 στο Τέξας, ο Dusty Hill, πέθανε σε ηλικία 72 ετών.

Οι ZZ Top που ξεκίνησαν με τον Billy Gibbons στα φωνητικά και την κιθάρα, τον Dusty Hill στα φωνητικά και το μπάσο και τον Frank Beard στα ντραμς, έχει γράψει την δική της ιστορία, ωστόσ πλέον θρηνεί ένα βασικό μέλος της.

Ο Joseph “Dusty” Hill, μπασίστας των ZZ Top για περισσότερα από 50 χρόνια, πέθανε, επιβεβαίωσε ο μακροχρόνιος εκπρόσωπος της ομάδας.

Δεν αναφέρθηκε αιτία θανάτου. Οι Billy Gibbons και Frank Beard του συγκροτήματος εξέδωσαν μια δήλωση: «Είμαστε λυπημένοι από την είδηση ​​σήμερα ότι ο σύντροφος μας, ο Dusty Hill, πέθανε στον ύπνο του στο σπίτι του στο Χιούστον, Τέξας. Εμείς, μαζί με λεγεώνες των θαυμαστών του ZZ Top σε όλο τον κόσμο, θα χάσουμε τη σταθερή παρουσία σας, την καλή σας φύση και τη διαρκή δέσμευσή σας για την παροχή αυτού του μνημειώδους πυθμένα στο «Top». Θα συνδεθούμε για πάντα με αυτό το “Blues Shuffle in C.”

«Θα λείψεις πολύ, amigo.»

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Gibbons και ο Beard έπαιξαν τις πρώτες τους παραστάσεις χωρίς τον Hill σε περισσότερα από 50 χρόνια, δηλώνοντας ότι ο μπασίστας αναγκάστηκε να ζητήσει ιατρική βοήθεια «για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα ισχίου», σύμφωνα με δήλωση, αν και η ασθένειά του ήταν προφανώς πιο σοβαρή από ό, τι άφησαν. «Σύμφωνα με το αίτημα του Dusty, το σόου πρέπει να συνεχιστεί!», Συνέχισε η δήλωση και συμπληρώθηκε η μακροχρόνια τεχνολογία κιθάρας του συγκροτήματος, Elwood Francis.

ZZ Top's Dusty Hill and Frank Beard once masqueraded as British rock act  the Zombies

Ενώ το ZZ Top ήταν πιο γνωστό για τις επιτυχίες του με τη συνθεσάιζερ της δεκαετίας του 1980, ήταν μια καλά Texan, heavy rock-blues μπάντα στην καρδιά, που γεννήθηκε από την ίδια ψυχεδελική σκηνή που γεννήθηκε ο Roky Erickson και το 13th Floor Elevators, αλλά διατηρούσαν τις ρίζες τους την καριέρα τους που ξεπερνά τα 50 χρόνια, ακόμα και όταν ενσωμάτωσαν συνθετικούς ρυθμούς στον ήχο τους τη δεκαετία του 1980.

Ο Hill γεννήθηκε στο Ντάλας το 1949 και έπαιξε βιολοντσέλο στο γυμνάσιο, το οποίο έκανε μια εύκολη μετάβαση σε ηλεκτρικά μπάσα. Αυτός, ο κιθαρίστας αδελφός του Rocky και ο μελλοντικός συμπαίκτης του ZZ Top, Frank Beard, ντράμερ, έπαιξε σε τοπικά συγκροτήματα όπως το Warlocks, το Cellar Dwellers και το American Blues, δουλεύοντας τα ίδια κυκλώματα περιοδείας στο Τέξας με το συγκρότημα του κιθαρίστα Billy Gibbons, το Moving Πεζοδρόμια.

Οι αδελφοί χώρισαν το 1968 λόγω μουσικών διαφορών, και οι Hill και Beard μετακόμισαν στο Χιούστον, όπου τελικά ενώθηκαν με τους Gibbons στο ZZ Top. Ο Gibbons είχε σχηματίσει το συγκρότημα το 1969 και ηχογράφησε ένα μοναδικό ανεξάρτητο single που παράγεται από τον διευθυντή Bill Ham, ο οποίος θα παρέμενε μαζί τους για δεκαετίες. Ο αρχικός μπασίστας της πράξης εισήγαγε τον κιθαρίστα στον Beard. Η Hill θα έπαιρνε τους Gibbons και Beard για μια συναυλία στο Beaumont, TX, στις 10 Φεβρουαρίου 1970. Η σύνθεση παρέμεινε η ίδια για περισσότερες από πέντε δεκαετίες: Γιόρτασαν την 50ή επέτειό τους σε μια συναυλία στο Σαν Αντόνιο τον Φεβρουάριο του 2020.

Κυκλοφόρησε στο London Records το 1971, το τρίο που έβγαλε το Χιούστον εξασφάλισε την πρώτη του μεγάλη επιτυχία με το Νο 8 LP “Tres Hombres” το 1973. Το σετ περιλάμβανε το τραγικό single “La Grange”, ένα αφιέρωμα στο Chicken Ranch, το περίφημο bordello στην ομώνυμη πόλη του Τέξας.

Dusty Hill | American musician | Britannica

Ένα άλλο κορυφαίο άλμπουμ των 10, “Fandango !,” ακολούθησε το 1975, με το σινγκλ FM “Tush”. Το μισό από αυτό το άλμπουμ ηχογραφήθηκε ζωντανά στη Νέα Ορλεάνη και κατέλαβε το πανίσχυρο μπλουζ-ροκ της μπάντας. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’70, η ισχυρή μάρκα του ZZ Top της gutsy, no-frills blues «n» boogie το είχε καταστήσει ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της Αμερικής. Η περίτεχνη του 1976 Worldwide Texas Tour παρουσίασε πραγματικά ζώα στη σκηνή. Μετακόμισαν από το London Records στην Warner Bros. το 1979 για το “Degüello”, το οποίο μετέφερε 1 εκατομμύριο αντίτυπα.

Ενώ η δημοτικότητα του “Degüello” υπαινίχθηκε σε μεγαλύτερα πράγματα που έρχονται, το “El Loco” (1981) εισήγαγε τόσο τον ήχο όσο και την εμφάνιση που θα έβαζε το συγκρότημα στην κορυφή. Οι πρώτες ενδείξεις του ηχητικού χειρισμού που θα έπαιζε στο επίκεντρο το “Eliminator” ακούστηκαν σε αυτό το σετ. Επίσης, δύο χρόνια παραμελητικής παραμέλησης μεταξύ των περιηγήσεων οδήγησαν στις μεγάλες γενειάδες των Gibbons και Hill, οι οποίες κοσμούσαν το εξώφυλλο του άλμπουμ.

Αλλά μεταφέρθηκε σε άλλο επίπεδο δημοτικότητας με το “Eliminator” του 1983, το οποίο βρήκε τους Gibbons και τους συντρόφους του να πειραματίζονται με νέες τεχνολογίες – βρόχους κιθάρας, χειραγώγηση φωνητικών και συνθετικών μπάσων και ντραμς – που αναζωογονούσαν τον ήχο τους. Η επιτυχημένη επιτυχία τριών single “Eliminator” – “Gimme All Your Lovin ‘”, “Sharp Dressed Man” και “Legs” – και τα συνοδευτικά τους βίντεο, τα οποία παρουσίαζαν το 1934 Ford coupe του οίκου Gibbons, το συγκρότημα ένα νέο επίπεδο εμπορικής επιτυχίας και δημοφιλούς πανταχού παρουσίας.

Μετά το “Recycler”, το συγκρότημα έπαιξε ως ίδιοι στο “Back to the Future III” του Bob Zemeckis (1990). Το “Eliminator” έφτασε στο νούμερο 9 και πέρασε αξιοσημείωτες 183 εβδομάδες στα αμερικανικά άλμπουμ, παίρνοντας τελικά πιστοποίηση διαμαντιών για πωλήσεις άνω των 10 εκατομμυρίων αντιγράφων. Το άλμπουμ megahit διαδέχτηκε το πενταπλό πλατίνα “Afterburner” (1985) και το “Recycler” (1990) με τις εκατομμύρια πωλήσεις.

Το 1994, η ZZ Top αποχώρησε από την Warner Bros. για ένα πολύ δημοσιευμένο σύμφωνο 35 εκατομμυρίων δολαρίων με τη RCA Records. Με αυτήν την κίνηση, ο Gibbons ανέλαβε καθήκοντα συμπαραγωγής με τον διευθυντή της μπάντας Μπιλ Χαμ, ο οποίος είχε επικεφαλής τη δουλειά τους στο στούντιο από το ντεμπούτο single του συγκροτήματος. Το άμεσο αποτέλεσμα ήταν το άλμπουμ “Antenna”. Ο Gibbons πήρε τα ηνία της σόλο παραγωγής στις δύο τελευταίες κυκλοφορίες του συγκροτήματος RCA, “XXX” (1999) και “Mescalero” (2003), και συν-παραγωγή του “La Futura” (2012) με τον Rick Rubin για την αμερικανική του αποτύπωση.

Το συγκρότημα εντάχθηκε στο Rock and Roll Hall of Fame το 2004.

 

About Post Author

+ There are no comments

Add yours