Πέθανε η Betty Davis

Η Betty Davis απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 77 ετών από φυσικά αίτια.

του Γιάννη Αλεξίου

Ήταν η αυθεντική “Funk Βασίλισσα” στη δεκαετία του 1970 και άλλαξε την πορεία των γυναικών στη μουσική για πάντα. Τότε εξαφανίστηκε.

Υπήρξε σύζυγος και σύντροφος του Miles Davis (1967-69), τον έφερε κοντά στον Sly Stone και στον Jimi Hendrix και σχεδίαζαν ένα άλμπουμ που δεν έμελλε ποτέ να γίνει.

Photos of Miles Davis and His Wife Betty Davis During Their Short Marriage  ~ Vintage Everyday

Όμως επηρέασε τον Miles να προχωρήσει τον ήχο του και να γράψει το εμβληματικό άλμπουμ “Bitches Brew” και να της αφιερώσει το κομμάτι “Mademoiselle Mabry (Miss Mabry)” στο δίσκο του “Filles de Kilimandjaro” με το πορτραίτο της στο εξώφυλλο.

Μεγάλωσε στην επαρχία της Βόρειας Καρολίνας. Σε ηλικία 12 ετών, έγραψε το πρώτο της τραγούδι, “Bake a Cake of Love” το οποίο προκάλεσε παράπονα από τους γείτονές της και η οικογένειά της μετακόμισε στο Πίτσμπουργκ.

Όταν έκλεισε τα 16, η Ντέιβις Μάμπρι μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να παρακολουθήσει το Fashion Institute of Technology. Άρχισε να ασχολείται με το μόντελινγκ, αλλά το βαρέθηκε βρίσκοντας μεγαλύτερη έμπνευση στο μουσικό underground.

Funk icon Betty Davis has died

Μετά από ένα R&B single του 1964 που έβγαλε ως Betty Mabry, έγραψε ένα τραγούδι για τους Chambers Brothers και δημιούργησε φιλία με τους Jimi Hendrix, Sly Stone και Hugh Masekela.

Το 1968, ξεκίνησε μια σχέση με τον σχεδόν δύο δεκαετίες μεγαλύτερο Μάιλς Ντέιβις που θα είχε ως αποτέλεσμα έναν σύντομο γάμο και μια αλλαγή ονόματος από Μπέτυ Μάμπρι σε Μπέτυ Ντέιβις. Ο Μάιλς προσπάθησε να βοηθήσει τη σύζυγό του να συνάψει συμβόλαιο με μεγάλη δισκογραφική εταιρία παρουσιάζοντας μερικά demo που δούλεψαν μαζί, αλλά καμιά δεν ενδιαφέρθηκε. Παρά τη σύντομη συμβίωσή τους ο Μάιλς απέδωσε στην Μπέττυ ότι τον έφερε κοντά στην μουσική του Χέντριξ και του Σλάι Στόουν, κάτι που θα τον βοηθούσε στην jazz fusion σε κλασικά άλμπουμ τους όπως το Bitches Brew (1970) και το On the Corner (1972).

Οι δυο τους χώρισαν και η Betty το περιέγραψε ως βίαιο και ζηλιάρη.

Betty Davis – They Say I’m Different

Πηγή:ogdoo.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours