του Μανώλη Διακάκη

Η θρύλος της μουσικής Ronnie Spector θυμάται τον πρώην σύζυγό της Phil Spector μετά από τα νέα για το θάνατο του μουσικού παραγωγού σε ηλικία 81 ετών από το COVID-19 ( 16 / 01 / 2021) εκτίοντας ποινή φυλάκισης για τη δολοφονία της Lana Clarkson το 2003 :

« Είναι μια θλιβερή μέρα για τη μουσική και μια θλιβερή μέρα για μένα», έγραψε το 77χρονο αστέρι. «Όταν δούλευα με τον Phil Spector, παρακολουθώντας τον να δημιουργεί στο στούντιο ηχογράφησης, ήξερα ότι δούλευα με τους καλύτερους. Ήταν σε πλήρη έλεγχο, καθοδηγώντας όλους. Η συνάντηση και  o έρωτας μαζί του  ήταν σαν παραμύθι. Η μαγική μουσική που μπορέσαμε να φτιάξουμε μαζί, εμπνεύστηκε από την αγάπη μας. Τον αγαπούσα τρελά και του έδωσα την καρδιά και την ψυχή μου ».

Στά τέλη της δεκαετίας του 1970, ο Spector, ο οποίος κάποτε είπε ότι είχε «διάβολους που πολεμούν μέσα μου», είχε απομονωθεί μέσα στα τείχη του αρχοντικού του στην κορυφή ενός λόφου  κοντά στο Λος Άντζελες, όπου η  Clarkson σκοτώθηκε χρόνια αργότερα.

Ο Spector είχε μια ταραγμένη πρώιμη ζωή. Ο πατέρας του αυτοκτόνησε, η αδερφή του πέρασε χρόνο σε ψυχικά ιδρύματα και ο Spector υπέστη σοβαρές καταθλίψεις.

Ο Spector είχε μια μακροχρόνια φήμη για το παιχνίδι παίζοντας με όπλο. Έφερε ένα πιστόλι και ένας βιογράφος είπε ότι το έβαζε συχνά στην κονσόλα ηχογράφησης καθώς δούλευε. Σύμφωνα με πληροφορίες, πυροβόλησε  στο στούντιο κατά τη διάρκεια μιας άσχημης ηχογράφησης με τον Τζον Λένον !

O Phil Spector , με πλήρη επωνυμία Harvey Phillip Spector ( γεννημένος τον Δεκέμβρη του 1940 , στις 26 του μηνός ) ήταν  ενας παραγωγός που έδρασε και δημιούργησε στην δεκαετία του 60 . Υπήρχαν πολλοί παραγωγοί σε αυτήν την δεκαετία με ολη  αυτήν την πλειάδα καλλιτεχνών αλλά κανένας ( σχεδόν για να μην είμαστε απόλυτοι ) δεν είχε την απόλυτη δυναμική ελέγχου στην παραγωγή ήχου & δημιουργίας όπως ο Phil Spector !

Ως παραγωγός – και, σε σημαντικό βαθμό, συνθέτης , ιδιοκτήτης ετικετών έχει επηρεάσει αρκετά την πορεία του rock & roll . Τhe Wall of Sound που τελειοποίησε στις αρχές της δεκαετίας του 60 άνοιξε απεριόριστες δυνατότητες για ρυθμίσεις ήχου και τεχνικές βελτιώσεις σε rock & pop και τα λαμπρά του ταλέντα αποτύπωναν τους δίσκους που παρήγαγε με ένα καλλιτεχνικό όραμα , ένα όραμα απο το ΙQ του Harvey Phillip Spector .

 

O Phil Spector εισήλθε στη δισκογραφική επιχείρηση το 1958 ως τραγουδοποιός, κιθαρίστας και εφεδρικός τραγουδιστής της ομάδας L.A., των Teddy Bears με επιτύχια “To Know Him Is to Love Him.” Η επιτυχία αυτή όμως δεν έφερε κάτι άλλο , μάλλον αυτή ήταν η αρχή και το τέλος . Το ΙQ Harvey Phillip Spector όμως ήταν η πυξίδα  με μοναδικό στίγμα την επιτυχία _ μετακόμισε στην Νέα Υόρκη και έγινε συνθέτης & παραγωγός.

Μετά από μερικές επιτυχίες, ίδρυσε τη δική του ετικέτα, Philles, και έτρεξε μια σειρά από λαμπρές  κοριτσίστικες ομάδες – Τhe Crystals and the Ronettes.

Σε ένα βαθμό που ποτέ δεν είχε φανταστεί κανείς στο rock & roll, ο Spector ένωσε στις παραγωγές του γεμάτες ενορχηστρώσεις ( χορδές , κρουστά )   μαζι με παθιασμένα φωνητικά. Συχνά ονομάζεται τρελός ιδιοφυΐας λόγω της εκκεντρικής και ιδιοσυγκρασιακής συμπεριφοράς του, οι ιδιαιτερότητες του Spector ήταν σχεδόν πάντοτε επικυρωμένες από τα καλλιτεχνικά και εμπορικά αποτελέσματα των καλλιτεχνών του, τα οποία συνδυάζουν δεκάδες όργανα και καινοτόμες τεχνικές παραγωγής .

Η ζωή δεν είναι όμως ρόδινη , συναντά μεγάλα εμπόδια απο την μουσική αγορά & παράγοντες που δεν τον καλοείδαν με καλό μάτι του έκλεισαν το δρόμο και του έδειξαν την πόρτα της εξόδου , έτσι απλά !

 

Ο Spector επανεμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και προσλήφθηκε από τους Beatles για να κάνει τη μετα-παραγωγή στο αμφιλεγόμενο Let It Be άλμπουμ _ οι κριτικοί και ο ίδιος ο Paul McCartney βρήκαν το έργο του ελαττωματικό, αν και πρέπει να επισημανθεί ότι το υλικό που του δόθηκε να συνεργαστεί δεν κατατάσσεται μεταξύ των καλύτερων Beatles.

Ακολούθησαν τα πρώτα solo άλμπουμ με George Harrison και  John Lennon και μεμονωμένα άλμπουμ από Dion, Leonard Cohen και τους Ramones.

Ομως η ζημία είχε γίνει με εμφανή την απογοητεύση και την εξαφανισή του , κερδίζοντας την φήμη του Επαναστάτη .

Εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame το 1989.

 

 

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours