Ο Gary Brooker, ο frontman του Procol Harum, πέθανε σε ηλικία 76 ετών μετά από μάχη με τον καρκίνο. Ο τραγουδιστής, γνωστός για το συν-συγγραφικό του A Whiter Shade of Pale, πέθανε το Σάββατο, με το συγκρότημα να βγάζει μια δήλωση σήμερα.

Η δήλωση αναφέρει: «Με βαθύτατη λύπη πρέπει να ανακοινώσουμε το θάνατο στις 19 Φεβρουαρίου 2022 του Gary Brooker MBE, τραγουδιστή, πιανίστα και συνθέτη του Procol Harum, και ενός λαμπερού, αναντικατάστατου φωτός στη μουσική βιομηχανία.

Our Procol Haven'

 

Procol Harum 

«Σε ηλικία 76 ετών, λάμβανε θεραπεία για καρκίνο, αλλά πέθανε ειρηνικά στο σπίτι του.

«Από τα πρώτα του ντουέτα επί σκηνής με τον μουσικό πατέρα του, μέχρι τη νεανική του δισκογραφική καριέρα με τους The Paramount του Southend, ο Gary παρουσίασε και ανέπτυξε ένα εξαιρετικά ατομικό ταλέντο.

«Το πρώτο του σινγκλ με τον Procol Harum, το A Whiter Shade of Pale του 1967, θεωρείται ευρέως ότι καθορίζει το «The Summer of Love», ωστόσο μετά βίας θα μπορούσε να ήταν περισσότερο διαφορετικό από τους χαρακτηριστικούς δίσκους εκείνης της εποχής.

Gary Brooker dead: Procol Harum frontman dies aged 76 after battle with cancer

 

Είχε ξεκινήσει την καριέρα του στα μέσα της δεκαετίας του 60 με τους Paramounts οι οποίοι σύντομα έγιναν Procol Harum και γνώρισαν επιτυχία με το πρώτο μικρό δίσκο που κυκλοφόρησαν, το αξεπέραστο ‘A Whiter Shade Of Pale'(1967) που χαρακτήρισε μια ολόκληρη εποχή, το Summer of Love .  Στην 55χρονη(!) καριέρα τους, οι Procol Harum κυκλοφόρησαν 12 studio άλμπουμ, με πιο πρόσφατο το Novum(2017). Πρέπει όμως να σταθούμε στην ομορφιά των άλμπουμ τους Procol Harum(1967), Shine On Brightly(1968),  A Salty Dog(1969), του αρτίστικου Grand Hotel (1973), Procol’s Ninth (19750 και του μαγικού Something Magic (1977). Είχε ακόμα ηχογραφήσεις 3 studio κι 1 live προσωπικά άλμπουμ. Ο Brooker ήταν παντρεμένος μες την Ελβετίδα Françoise Riedo, την οποία γνώρισε το 1965 και παντρεύτηκε το 1968 χωρίς να έχουν παιδιά.

Procol Harum singer Gary Brooker dies at 76 - BBC News

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

You May Also Like: