Ο πρωτοπόρος του Grunge, Mark Lanegan, πέθανε στα 57 του

Ο Mark Lanegan, ο τραχύς τραγουδιστής που πρωτοστάτησε στο Screaming Trees πριν ξεκινήσει μια επιτυχημένη σόλο καριέρα, πέθανε. Ένας εκπρόσωπος του καλλιτέχνη επιβεβαίωσε ότι ο καλλιτέχνης πέθανε στο σπίτι του στο Killarney της Ιρλανδίας. «Δεν υπάρχουν άλλες πληροφορίες προς το παρόν», έγραψε ο δημοσιογράφος. «Η οικογένεια ζητά από όλους να σεβαστούν την ιδιωτικότητά τους αυτή τη στιγμή». Ο Lanegan ήταν 57 ετών.

Ο καλλιτέχνης έγινε γνωστός στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και στις αρχές του ’90 ως frontman για το Screaming Trees, το ψυχεδελικό συγκρότημα hard-rock με έδρα το Ellensburg της Ουάσιγκτον που προμήνυε το grunge. Η βαθιά, δραματική φωνή του έδωσε βαρύτητα στις συνθέσεις του κιθαρίστα-τραγουδοποιού Gary Lee Conner στις πρώτες μέρες του συγκροτήματος, προτού ο ίδιος πάρει περισσότερο ενεργό ρόλο. Το συγκρότημα σημείωσε τις κορυφαίες 10 επιτυχίες στα διαφημιστικά τσαρτ Modern Rock με τα σινγκλ “Nearly Lost You” και “All I Know”. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Trees, ο Lanegan ξεκίνησε μια σόλο καριέρα ανταγωνιστών, ξεκινώντας με το The Winding Sheet του 1990, ένα άλμπουμ που περιλάμβανε guest εμφανίσεις από τους Kurt Cobain των Nirvana και Krist Novoselic.

Mark Lanegan versão new wave: ouça o novo single produzido com app de  telefone

Συνέχισε τη σόλο καριέρα του μετά τη διάλυση των Screaming Trees το 2000, κάνοντας συχνά γκεστ εμφανίσεις από τους Queens of the Stone Age και συνεργαζόμενος με την πρώην τραγουδίστρια των Belle and Sebastian Isobel Campbell, τον Duke Garwood και τους Αφγανούς Whigs, Greg Dulli. Το τελευταίο δίδυμο αυτοχαρακτηρίστηκε ως τα δίδυμα Gutter.

Ο Lanegan περιέγραψε τα χρόνια της μόρφωσής του με ζωηρές λεπτομέρειες στο Sing Backwards and Weep: A Memoir, το οποίο κυκλοφόρησε το 2020. Στα παρασκήνια, αντιμετώπισε τον αλκοολισμό και τον εθισμό στην ηρωίνη, ενώ διατήρησε τη μουσική του καριέρα. Καθάρισε για πρώτη φορά αφού η Courtney Love πλήρωσε για να τον στείλει σε απεξάρτηση. σε μια συνέντευξη στο Rolling Stone μετά την κυκλοφορία του βιβλίου, εξήγησε γιατί τον βοήθησε η Love. «Θυμάμαι την Κόρτνεϊ να μου άφησε ένα γράμμα λέγοντας: «Ο Κερτ σε αγαπούσε ως μεγάλο αδερφό και θα ήθελε να ζήσεις. Ο κόσμος σε χρειάζεται για να ζήσεις», είπε. «Ήταν δυνατό γιατί δεν είχα κάνει καλό για κανέναν εδώ και χρόνια». Μετά από αυτό, συνδέθηκε με τον Josh Homme των Queens of the Stone Age, ο οποίος είχε περιοδεύσει ως δεύτερος κιθαρίστας στο Screaming Trees, και περιόδευσε με αυτό το γκρουπ ενώ ζωγράφιζε σκηνικά για τηλεοπτικές εκπομπές. Το πιο πρόσφατο σόλο άλμπουμ του, Straight Songs of Sorry, κυκλοφόρησε την άνοιξη του 2020.

About Post Author

+ There are no comments

Add yours