Τέλος εποχής: Ο «ιστορικός» Διογένης γίνεται κτίριο γραφείων

Την είδηση είχε σήμερα η Ελένη Μενεγάκη στην εκπομπή της στο Mega. Όπως είπε η παρουσιάστρια, ένα από τα ιστορικά βραδινά μαγαζιά της Αθήνας, ο περίφημος Διογένης επί της λεωφόρου Συγγρού δεν θα ξανανοίξει τις πύλες του στο κοινό. Η κορωνίδα της νυχτερινής ζωής της Αθήνας που ανήκε στην οικογένεια Παπαθεοχάρη άλλαξε χέρια και το επόμενο διάστημα στη θέση του θα αναγερθεί κτίριο γραφείων.

Ο Διογένης παρέμενε κλειστός εδώ και καιρό, εν αναμονή επενδυτή που θα αξιοποιούσε τον χώρο.

Η ιστορία του Διογένη είναι συνυφασμένη με τα «ένδοξα» 90s, τότε που μεσουρανούσαν στην ελληνική δισκογραφία και στην νυχτερινή διασκέδαση ο Λε Πα και η Άντζελα Δημητρίου. Τότε ο επιχειρηματίας Γιάννης Παπαθεοχάρης συνέλαβε για πρώτη φορά την ιδέα να δημιουργήσει έναν χώρο ανάλογο με των μεγάλων music halls του εξωτερικού. Ένα χώρο που δεν θα φιλοξενεί απλά «φωνές» αλλά θα προσφέρεται για μεγάλα θεάματα, ό,τι ακριβώς είχε ανάγκη η εποχή.

Το Διογένης Palace και το Apollon Palace διαδέχτηκαν τον σεμνό Διογένη, το υπόγειο κέντρο διασκέδασης που προϋπήρχε στον χώρο, για να φιλοξενήσουν το πρώτο τα μεγαλύτερα ονόματα του πενταγράμμου της εποχής και το δεύτερο χορούς και άλλες εκδηλώσεις. Οι πρώτοι που πάτησαν στη σκηνή του ανανεωμένου Διογένη ήταν ο Λευτέρης Πανταζής με την Άννα Βίσση και το κοινό ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό στο νέος είδος διασκέδασης.

Τρεις δεκαετίες αργότερα, η επιχειρηματική αυτοκρατορία της οικογένειας Παπαθεοχάρη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, συνέπεια της οικονομικής κρίσης και των κοσμογονικών αλλαγών στο τοπίο της διασκέδασης. Τα βραδινά μαγαζιά δουλεύουν πλέον τριήμερο – αντί για εξαήμερο ή και επταήμερο κάποτε – και ο κόσμος δεν ξενυχτάει, ούτε ξοδεύει όπως παλιότερα. Κατά συνέπεια οι τεράστιες αίθουσες που δημιουργήθηκαν σε άλλες εποχές έχουν περιέλθει πρακτικά σε αχρηστία.

Την ίδια τύχη με το Διογένης Palace αναμένεται να έχει και το Αθηνών Arena του ίδιου επιχειρηματικού ομίλου.