Γάμος, δολοφονία και ηρωίνη: η ιστορία του τζαζ τρομπετίστα Lee Morgan!

Σε μια παγωμένη νύχτα στη Νέα Υόρκη, το 1967, ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες  της τζαζ όλων των εποχών έδωσε το εργαλείο της ψυχής του , αυτό το όργανο που για αυτό ζούσε και με αυτό έδινε κλασικές  δημιουργίες ( & όχι αυτοσχέδιες όπως έλεγε ! ) .

του Μανώλη Διακάκη

Ήταν στο ενεχυροδανειστήριο, μαζί με το χειμερινό παλτό του και διάφορα άλλα εφέ, όλα πουλήθηκαν για ηρωίνη.

Μόλις τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία ενός από τα καλύτερα άλμπουμ της τζαζ της δεκαετίας, ο Lee Morgan βρισκόταν στο χτύπημα της συνήθειας ναρκωτικών που τον είχε κυριεύσει για σχεδόν 10 χρόνια. Ακόμα κι αν είχε μια τρομπέτα, στο μυαλό του είχε επικρατήσει η ηρωίνη σκληρά πράματα .

Εκείνο το βράδυ όμως  συνάντησε τη γυναίκα που θα έσωζε τη ζωή του , φαίνετε ο Θεός βλέπει πολύ καλά και αθόρυβα του έδωσε μια ακόμα ευκαιρία και  η τελευταία .

Η Έλεν Μόργκαν ήταν γνωστή στους κύκλους της τζαζ  ως “the little hip square”.

Δεν άγγιξε ποτέ την ηρωίνη, αλλά το διαμέρισμά της έγινε καταφύγιο για αγωνιζόμενους μουσικούς, πολλοί από τους οποίους ήταν εθισμένοι. Σε αυτήν τη συγκεκριμένη νύχτα, λέει, ο  Μόργκαν ήρθε από το πουθενά  ασταθής και θλιβερός  αλλά  για κάποιο λόγο, η καρδιά μου μόλις βγήκε σε αυτόν».

Είπα, «Παιδί, είναι μηδέν βαθμοί εκεί έξω και το μόνο που έχεις  είναι ένα σακάκι. Πού είναι το παλτό σου; »

«Έφυγε», είπε. Πήρε πίσω το παλτό, καθώς και την τρομπέτα του. Από τότε και μετά, είπε, «με κράτησε» ενώ «ανέλαβε τον απόλυτο έλεγχο». Κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, βοήθησε το πρώην θαύμα να εξελιχθεί στον μουσικό που επρόκειτο να είναι.

Θα τον έκανε καθαρό, πίσω στην κορυφή, και στη συνέχεια θα τελειώσει τη ζωή του με τα ίδια της χέρια κρατώντας ενα πιστόλι .

«Ήταν σαν να  τον έθισε η Έλεν», είπε η ανιψιά του Μόργκαν. Καθώς ο Μόργκαν επέστρεψε στη ζωή του, άρχισε να ασχολείται περισσότερο με την πολιτική, αγωνιζόμενος για τα δικαιώματα των μαύρων μουσικών. Ξεκίνησε επίσης να διδάσκει σε σχολές μουσικής της Νέας Υόρκης και να πειραματίζεται με το flugelhorn, λέγοντας για bebop και hard bop, «κουράστηκα να παίζω αυτά  τα  σκατά».

Καθώς ο  Μόργκαν έγινε πιο σίγουρος , ήθελε περισσότερη ανεξαρτησία  αλλά απλώς εκείνη προσκολλήθηκε  περισσότερο  κάνοντας την σχέση τους ενα ηφαίστειο έτοιμο να βγάλει καυτές λάβες  _  Το 1971, άρχισε να βλέπει μια άλλη γυναίκα.

Lee Morgan - 3 Essential Albums | Μουσική Προσφορά

Ενώ τον  Lee Morgan συχνά τον  θυμούνται  ως ένα  βασανισμένο τζαζ θαύμα που πυροβολήθηκε από τη σύζυγό του σε ένα New York Club το 1972, ο Morgan εκτιμάται καλύτερα για τις εκθαμβωτικές ικανότητες του  που αντηχούν με ψυχή και πάθος.

Το Sidewinder είναι ένα απο τα πιο αναγνωρίσιμα μελωδικά ρυθμικά κομμάτια της Jazz ( ένας όρος που για αυτόν δεν ίσχυε μια και η μουσική αυτή έπρεπε να λεγόνταν μαύρη κλασσική μουσική )

Το ίδιο το άλμπουμ κορυφώθηκε στο # 25 στα charts των άλμπουμ των ΗΠΑ όταν ο Lee Morgan ήταν μόλις 25 ετών και έγινε το LP με τις καλύτερες πωλήσεις στην ιστορία του Blue Note.

 

 

 

 

 

 

 

 

About Post Author

+ There are no comments

Add yours