Νικόλαος Δεληγιώργης: Πέθανε ο εκδότης των θρυλικών περιοδικών «Μανίνα» και «Βαβούρα»

Πέθανε, σε ηλικία 85 ετών, ο εκδότης Νικόλαος Δεληγιώργης, «πατέρας» θρυλικών περιοδικών, μεταξύ των οποίων «Μανίνα» και «Δυναμικό Αγόρι». 

Την είδηση του θανάτου του γνωστοποίησε ο γιος του, Αλέξανδρος. 

«Καλό Ταξίδι πατέρα. Παρακαταθήκη για όλο τον κόσμο τα περιοδικά σου ΜΑΝΙΝΑ, ΑΓΟΡΙ, ΒΑΒΟΥΡΑ, ΠΑΤΤΥ, ΤΡΟΥΕΝΟ, ΓΚΟΛ. Για εμάς η φροντίδα σου, η αγάπη σου και το ανεπανάληπτο σου χιούμορ. Θα τα λέτε με τους φίλους σου εκεί ψηλά και θα μας πειράζετε», έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook ο γιος του Νικόλαου Δεληγιώργη, Αλέξανδρος.

Γεννημένος τον Μάιο του 1937 στον Πειραιά ο Νίκος Δεληγιώργης εξασφάλισε το 1971 από την «Ελλάς Πρες» του Γιώργου Σγούρα βρετανικές ποδοσφαιρικές σειρές και συνδημιούργησε το «Γκολ» (που επανεκδόθηκε και πολύ αργότερα).

Ποιος ήταν ο Νικόλαος Δεληγιώργης

Ο Νικόλαος Δεληγιώργης είχε γεννηθεί στον Πειραιά στις 14 Μαΐου 1937 και ήταν εκδότης περιοδικών και συν-δημιουργός, μαζί με τον δημοσιογράφο Κώστα Μπαζαίο, δύο εκ των πιο δημοφιλών κόμικς στις δεκαετίες του ’70 και ’80, των Μανίνα (για κορίτσια) και Δυναμικό Αγόρι (αργότερα έγινε σκέτο… Αγόρι).

Πέθανε ο Νικόλαος Δεληγιώργης - Ήταν ο εκδότης του περιοδικού «Μανίνα» |  Flash.gr

Το 1971 ο Νικόλαος Δεληγιώργης εξασφάλισε από την «Ελλάς Πρες» του κ. Γιώργου Σγούρα (που διέθετε δικαιώματα εικονογραφημένων) βρετανικές ποδοσφαιρικές σειρές και συνδημιούργησε το «Γκολ» (που επανεκδόθηκε και πολύ αργότερα).

Τον Ιούνιο του 1972 εξέδωσε μαζί με τον δημοσιογράφο Κώστα Μπαζαίο τη Μανίνα, αρχικά σε μεγάλο σχήμα, που έφθασε να πουλάει περισσότερα από 100.000 φύλλα εβδομαδιαίως.

Ακολούθησαν το εβδομαδιαίο Αγόρι και τα 15θήμερα Τρουένο και Πάττυ. Ακόμη, στα τέλη της δεκαετίας του 1980 εξέδωσε τη Βαβούρα, (εβδομαδιαίο για παιδιά με ανεπτυγμένο χιούμορ) και τη δεκαετία του 1990 το Γκάρφιλντ.

Η «Βαβούρα», πρωτοκυκλοφόρησε το 1981 και ήταν αρχικά δεκαπενθήμερο, στη συνέχεια όμως έγινε εβδομαδιαίο και κυκλοφορούσε κάθε Παρασκευή.   Οι ιστορίες ήταν μεταφράσεις από τα Αγγλικά περιοδικά Beano, Buster και άλλα.

Η «Βαβούρα» σημείωσε τεράστια επιτυχία στο νεαρό κόσμο της εποχής. Εκδότης του ήταν ο Νικόλαος Δεληγιώργης και Διευθυντής ο Κώστας Μπαζαίος.