Τα σχέδια συρρίκνωσης των καναλιών της ΕΡΤ, με την παράλληλη μείωση του ανταποδοτικού τέλους, είναι αντικείμενο έντονων συζητήσεων στη ΝΔ. Μια τέτοια προοπτική θα μειώσει αυτομάτως την παραγωγή των ντοκιμαντέρ αλλά και των μεικτών ή εξωτερικών παραγωγών, από τις οποίες ζουν οι αντίστοιχες εταιρείες.

Το ενδεχόμενο της μείωσης του ανταποδοτικού τέλους από τα 3 ευρώ στο 1,5 ευρώ θα σήμαινε το τέλος πολλών λειτουργιών στην ΕΡΤ, αλλά και την κατάργηση θέσεων εργασίας, αφού πλέον δεν θα χρειάζονται 2.300 υπάλληλοι (συμπεριλαμβανόμενων των Μουσικών Συνόλων), αλλά μόνο 800 άτομα. Για να μη σταματήσουν οι δουλειές στην ΕΡΤ, αλλά και για να εξυπηρετηθεί το σχέδιο για ένα μόνο κανάλι, υπάρχουν προτάσεις για τη μετατροπή των υπολοίπων σε θεματικά, που θα μεταδίδονται όχι στην επίγεια τηλεόραση, αλλά στη συνδρομητική ή ιντερνετικά.

Στο μεταξύ αναμένεται με ενδιαφέρον η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το λουκέτο στην ΕΡΤ στις 11 Ιουνίου 2013 από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, ύστερα από την προσφυγή της ΠΟΣΠΕΡΤ και τη στήριξη των διοικήσεων της ΕΡΤ και της EBU. Θυμίζουμε επίσης πως το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αποφανθεί, στην περίπτωση της Γερμανικής Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, πως είναι θεμιτή η καταβολή ανταποδοτικού τέλους από τους πολίτες για την κάλυψη της δημόσιας υπηρεσίας και μάλιστα μπορεί να απαιτεί η ίδια την αναγκαστική είσπραξη των οφειλών.

Πηγή:typologies.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours