ΕΣΗΕΑ: Καταδικάζει τα ομοφοβικά σχόλια δημοσιογράφων, αλλά και την στάση Κασσελάκη

Καλεί τους εκφραστές αυτών των αντιλήψεων «να σεβαστούν τη δημοσιογραφική δεοντολογία» – «Αδιανόητο» το αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ περί απόλυσης δημοσιογράφου

«Καταδικαστέα» χαρακτηρίζει η ΕΣΗΕΑ τα ομοφοβικά σχόλια ή τα υπονοούμενα ομοφοβικών σχολίων, που παρατηρούνται για τον Στέφανο Κασσελάκη το τελευταίο διάστημα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η έκφραση τέτοιων σχολίων έχει παρατηρηθεί μετά την εκλογή του κ. Κασσελάκη ως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Τελευταία στη σειρά, ήταν υπονοούμενα που άφησε ο Γιώργος Αυτιάς κατά τη διάρκεια της εκπομπής του σχετικά με την στράτευση του Κασσελάση. Σε αυτό το πλαίσιο, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ κάλεσε τους δημοσιογράφους «να σεβαστούν τη δημοσιογραφική δεοντολογία» σημειώνοντας πως με αυτό τον τρόπο οι εκφραστές των στερεοτυπικών αντιλήψεων είναι που κρίνονται πρώτοι και όχι το πρόσωπο που προσπαθούν να στοχεύσουν.

Αντίστοιχα, ηχηρή απάντηση δίνει και στις προτροπές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ περί απόλυσης του δημοσιογράφου προκειμένου να «ξεριζωθεί» η κουλτούρα των διακρίσεων, καθώς κάτι τέτοιο είναι «αδιανόητο», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το τελευταίο διάστημα, μετά την εκλογή του κ. Κασσελάκη ως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρατηρούνται σε ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης, ελάχιστα ευτυχώς, ομοφοβικά σχόλια ή υπονοούμενα ομοφοβικών σχολίων που είναι καταδικαστέα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καλεί τους εκφραστές των σχολίων αυτών να σεβαστούν τη δημοσιογραφική δεοντολογία. Διότι, αυτός που κρίνεται, όσο κι αν κάνουν ότι δεν το καταλαβαίνουν, είναι πρώτα από όλα ο φορέας του στερεοτυπικού ομοφοβικού λόγου.

Οι πολιτικοί κρίνονται και επικρίνονται πολιτικά για τις πολιτικές τους επιλογές, όχι για ορισμένες επιλογές ζωής, οι οποίες στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες αναγνωρίζονται ως δικαίωμα κάθε ανθρώπου.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα αυτό: https://www.esiea.gr/anakoinosi-toy-epoptikoy-organoy-deo-24/.

Όσο για τα σχόλια περί ξερίζωσης της κουλτούρας και των διακρίσεων του κ. Κασσελάκη, το Δ.Σ. θεωρεί ότι σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορούν να αποτελούν προτροπή απόλυσης, γεγονός που θα ήταν αδιανόητο».

About Post Author