Καπραβέλος: Λάθος μήνυμα ότι τελειώνει η πανδημία – Υπερβολικά τα μέτρα ελευθερίας

Την έντονη ανησυχία του για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μετά τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, εξέφρασε ο διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.

Ο Νίκος Καπραβέλος, μίλησε στην τηλεόραση του Mega, λέγοντας πως: «Είναι υπερβολικά τα μέτρα ελευθερίας στους εμβολιασμένους. Δίνουν την εντύπωση ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Δυστυχώς δεν είμαστε σε αυτό το σημείο. Η πίεση στο σύστημα υγείας είναι πολύ μεγάλη από ανεμβολίαστους. Τα κρούσματα κορονοϊού είναι πάρα πολλά στη Βόρεια Ελλάδα. Οι θάνατοι ξεπέρασαν τις 15.000».

Συνέχισε, λέγοντας, πως: «Οι ανεμβολίαστοι πιέζουν το σύστημα υγείας, κινδυνεύουν, χάνουν τις ζωές τους. Στις μονάδες έχουμε και ένα 10% εμβολιασμένους. Η μετάλλαξη αυτή οδήγησε στο να υπάρχει ανάγκη για τρίτη δόση εμβολιασμού».

Όπως είπε: «Δεν είναι ώρα για τέτοια ελευθερία, δεν είναι η στιγμή να περάσουμε ένα μήνυμα ότι ήρθαμε στην κανονικότητα. Δυστυχώς δεν είμαστε όλοι εμβολιασμένοι. Η συμμόρφωση δεν είναι ικανοποιητική. Σε πολλές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας το ποσοστό εμβολιασμού είναι μικρό. Η διαφοροποίηση ανάμεσα σε εμβολιασμένους και μη πρέπει να υπάρξει, αλλά δε θέλουμε να δοθεί το λάθος μήνυμα ότι η πανδημία τελείωσε».

Έσπευσε να τονίσει πως: «Και οι εμβολιασμένοι μολύνονται, και αυτοί μεταδίδουν, έστω σε μικρότερο ποσοστό. Αλλά είναι σε οριακό σημείο τα νοσοκομεία. Είναι μια ριψοκίνδυνη κίνηση αυτό που γίνεται. Ελπίζω η κυβέρνηση να δει τα επιδημιολογικά δεδομένα και την πίεση στο σύστημα υγείας. Να μη δοθεί λάθος μήνυμα ότι όλα έχουν τελειώσει και επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, ας κάνουμε υπομονή».

Σχολίασε, δε, πως: «Η επέκταση της υποχρεωτικότητας στην ψυχαγωγία είναι σωστή. Καλό θα ήταν να επεκταθεί και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Έχουμε παρελάσεις μπροστά μας. Αν τα επιδημιολογικά δεδομένα παρουσιάσουν επιδείνωση πρέπει να γίνει επανεκτίμηση ώστε να δούμε αν πρέπει να γίνει η παρέλαση παρουσία κόσμου, ή η δοξολογία του Αγίου Δημητρίου. Στη Θεσσαλονίκη γιορτάζει όλη η πόλη. Ο συνωστισμός μας ανησυχεί».

Λινού: Μπορεί να υπάρξει αύξηση κρουσμάτων σε 15 μέρες

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, μιλώντας στον ΑΝΤ1 διατύπωσε παρόμοιες ανησυχίες. Όπως είπε οι ενστάσεις αφορούν στον τρόπο που παρουσιάστηκαν τα μέτρα, καθώς θα έπρεπε να να παρουσιαστούν ως παραίνεση για τους ανεμβολίαστους και στη συνέχεια ως επιβράβευση των εμβολιασμένων.

Όπως είπε δεν θα πρέπει να υπάρξει «περαιτέρω κοινωνικός διχασμός» ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Τόνισε ότι οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας και κυρίως σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη θα πρέπει να δίνεται έμφαση στην τήρηση των αποστάσεων και στη χρήση της μάσκας.

Η κ. Λινού σχολίασε πως οι περιορισμοί που αφορούν σε θέματα υγείας δεν μπορεί να είναι θέμα ποινών, ενώ εξέφρασε το φόβο ότι σε 15 μέρες μετά την εφαρμογή των νέων μέτρων μπορεί να έχουμε νέα αύξηση κρουσμάτων. Τέλος, σημείωσε ότι είναι πολύ πιθανό να έχουμε και μια σημαντική αύξηση των κρουσμάτων ανάμεσα στα παιδιά λόγω των σχολείων.

About Post Author

+ There are no comments

Add yours