Τι ώρα πρέπει να τρώτε το πρωινό σας για να προλάβετε τον διαβήτη

Η αλλαγή του χρόνου ενός γεύματος θα μπορούσε να σας προστατεύσει από τον διαβήτη τύπου 2, λένε οι ερευνητές.

Όταν η μαμά μας μας έλεγε ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, είχε απόλυτο δίκιο, με τρόπους που ίσως δεν θα μπορούσε να φανταστεί. Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι όχι μόνο η κατανάλωση πρωινού, αλλά και η κατανάλωση πρωινού νωρίς το πρωί, έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην υγεία και στην πρόληψη του διαβήτη.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο International Journal of Epidemiology, για να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, δεν έχει να κάνει μόνο με το τι τρώτε, αλλά και με το πότε το τρώτε. Για τη μελέτη, μια γαλλική ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα που συλλέχθηκαν από περισσότερα από 100.000 άτομα για να προσδιορίσει εάν ο χρόνος και η συχνότητα των γευμάτων είχαν κάποια επίδραση στον διαβήτη τύπου 2.

«Γνωρίζουμε ότι ο χρόνος των γευμάτων παίζει βασικό ρόλο στη ρύθμιση των κιρκάδιων ρυθμών και στον έλεγχο της γλυκόζης και των λιπιδίων, αλλά λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει τη σχέση μεταξύ του χρόνου γεύματος ή της νηστείας και του διαβήτη τύπου 2», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια του ISGlobal, Anna Palomar-Cros.

Τα ευρήματα της μελέτης

Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν ένα ηλεκτρονικό ημερολόγιο τροφίμων, καταγράφοντας τι έφαγαν, τι ήπιαν και πότε για τρεις μη συνεχόμενες ημέρες. Στη συνέχεια, οι ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία των συμμετεχόντων για κατά μέσο όρο επτά επιπλέον χρόνια.

Κατά την περίοδο της μελέτης, καταγράφηκαν 963 νέες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2. Η ομάδα που έτρωγε συνήθως πρωινό μετά τις 9 π.μ. είχε 59% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με εκείνους που έτρωγαν πρωινό πριν τις 8 π.μ. Κάποιος αυξημένος κίνδυνος συσχετίστηκε επίσης με ένα αργά δείπνο μετά τις 10 μ.μ.

Όσοι έτρωγαν μικρά συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας ήταν λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν την πάθηση σε σύγκριση με άλλους.

Αυτή δεν είναι η μόνη μελέτη που υποστηρίζει τα οφέλη του πρωινού. Πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι τα παιδιά που τρώνε πρωινό έχουν λιγότερα συναισθηματικά προβλήματα και προβλήματα συμπεριφοράς από εκείνα που δεν τρώνε και τα παιδιά που έτρωγαν πρωινό στο σπίτι πριν από το σχολείο είχαν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς από εκείνα που έτρωγαν έξω από το σπίτι.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι ενήλικες που παρέλειπαν το πρωινό είχαν λιγότερο φυλλικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3 και D καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας από εκείνους που έτρωγαν ένα υγιεινό πρωινό

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η αξία ενός θρεπτικού γεύματος με καλά λιπαρά, άπαχες πρωτεΐνες και καλούς υδατάνθρακες ξεπερνά κατά πολύ αυτή ενός μπολ με ζαχαρούχα δημητριακά ή ένα τοστ.

Γιατί πρέπει να τρώτε πρωινό

Συστηματική ανασκόπηση του 2021 από 14 μελέτες παρατήρησης διαπίστωσε ότι όσοι τρώνε πρωινό επτά φορές την εβδομάδα έχουν μειωμένο κίνδυνο για:

  • καρδιοπάθειες
  • διαβήτη
  • παχυσαρκία
  • υπέρταση
  • εγκεφαλικό
  • κοιλιακό λίπος
  • θάνατος που σχετίζεται με καρδιαγγειακά
  • αυξημένη χοληστερόλη (LDL).

Πηγή:oloygeia.gr

About Post Author