ΠΟΥ: Ο κορονοϊός δεν θα τελειώσει μέχρι το τέλος του 2021

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έδωσε σήμερα ένα δυσοίωνο αλλά ρεαλιστικό σενάριο για την πορεία του κορονοϊού στον πλανήτη.

Μη ρεαλιστικό εκτιμά το να πιστεύει η ανθρωπότητα ότι θα απαλλαγεί από την πανδημία μέχρι το τέλος του έτους , ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο Μάικλ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ, ξεκαθάρισε πως παραμένει εφικτό να μειωθούν οι αριθμοί νοσηλευομένων και θανάτων.

«Θα ήταν πολύ πρόωρο και, νομίζω, μη ρεαλιστικό να σκεφτόμαστε ότι θα τελειώσουμε με αυτόν τον ιό μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε ο Ράιαν σε συνέντευξη Τύπου. «Αλλά νομίζω ότι σε αυτό που μπορούμε να δώσουμε ένα τέλος, εάν είμαστε έξυπνοι, είναι στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, στους θανάτους και στις τραγωδίες που σχετίζονται με αυτήν την πανδημία».

Ο ΠΟΥ, σύμφωνα με τον ίδιο έχει επικεντρωθεί στη διατήρηση της μετάδοσης του ιού σε χαμηλά επίπεδα και στην πρόληψη εμφάνισης μεταλλάξεων και μολύνσεων.

Ο εμβολιασμός όσων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή καταπολέμησης της πανδημίας των πλέον ευάλωτων εργαζομένων στον τομέα υγείας θα «εξαλείψουν τον φόβο και την τραγωδία της πανδημίας», πρόσθεσε.

Σημαντικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, έξέφρασε την επιθυμία να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον τομέα της υγείας σε κάθε χώρα τις πρώτες 100 ημέρες του έτους, με 40 ημέρες να απομένουν για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Χαιρέτισε δε την έναρξη των εμβολιασμών στην Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού.

«Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας σε χώρες με χαμηλό εισόδημα να αρχίζουν να εμβολιάζονται, αλλά είναι ατυχές ότι αυτό συμβαίνει σχεδόν τρεις μήνες αφότου ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες ξεκίνησαν τις εκστρατείες εμβολιασμού τους», είπε και πρόσθεσε: «Και είναι ατυχές το γεγονός ότι ορισμένες χώρες εξακολουθούν να δίνουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό νεότερων ενηλίκων με χαμηλότερο κίνδυνο ασθένειας στους δικούς τους πληθυσμούς, αντί των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και των ηλικιωμένων αλλού», είπε, χωρίς να αναφέρει ονομαστικά χώρες.

Η πανδημία παραμένει επιθετική, ειδικά μετά την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων αυτήν την εβδομάδα μετά από επτά συνεχόμενες εβδομάδες μείωσης.

Πηγή:sputniknews.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *