Ευλογιά των πιθήκων: Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε τώρα που «αγγίζει» και την Ελλάδα

Αναμένονται οι εξετάσεις και η αξιολόγηση του πρώτου ύποπτου κρούσματος στη χώρα μας από τον Σωτήρη Τσιόδρα – Επτά ερωτήσεις/απαντήσεις για τη σπάνια ιογενή λοίμωξη

Αναστάτωση έχει προκληθεί στη χώρα μας από την είδηση ότι εντοπίστηκε και εξετάζεται το πρώτο ύποπτο κρούσμα της σπάνιας ιογενούς λοίμωξης, της ευλογιάς των πιθήκων, που έχει ήδη εξαπλωθεί σε πάνω από δέκα χώρες στον πλανήτη και ώρα με την ώρα εξαπλώνεται και στην Ευρώπη. Με βραδείς ρυθμούς μεν, αλλά εξαπλώνεται.

Όπως έχει γίνει μέχρι τώρα γνωστό, το ύποπτο κρούσμα είναι ένας Άγγλος τουρίστας (29 ετών) ο οποίος ήρθε για διακοπές στην Κεφαλονιά μαζί με τη συνοδό του (ασυμπτωτική) και εμφάνισε δερματικά εξανθήματα και άλλα συμπτώματα που παραπέμπουν στην ευλογιά των πιθήκων.

Και οι δύο μεταφέρονται (μέσα στη γνωστή από τον Covid, ειδική κάψουλα) στο Νοσοκομείο Αττικόν νοσοκομείο προκειμένου να νοσηλευτούν σε δωμάτια αρνητικής πίεσης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, την εξέταση και αξιολόγηση του ύποπτου κρούσματος θα αναλάβουν ο Καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ στην 4η Παθολογική Κλινική του νοσοκομείο, Σωτήρης Τσιόδρας και η αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ στην ίδια κλινική Αναστασία Αντωνιάδου.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι έλαβε δείγματα για επιβεβαιωτική εξέταση τα οποία στάλθηκαν στο εργαστήριο αναφοράς και τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα τη Δευτέρα.

Ευλογιά των πιθήκων: Μπορεί να εξελιχθεί σε νέα πανδημία; - ΤΑ ΝΕΑ
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Μέσα από επτά ερωτήσεις-απαντήσεις παρατίθενται όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την ευλογιά των πιθήκων:

 • Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων;

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια ιογενής λοίμωξη που κυρίως εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής.

 • Πως μπορεί να νοσήσει κάποιος από ευλογιά των πιθήκων;

Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αναπνευστικού συστήματος κατόπιν εισπνοής μεγάλου μεγέθους σταγονιδίων και μέσω επαφής με δερματικές βλάβες πάσχοντος ή μολυσμένα υλικά (π.χ. κλινοσκεπάσματα ή πετσέτες που έχει χρησιμοποιήσει ασθενής

Μετάδοση καταγράφεται, επίσης, μέσω της επαφής με άγρια ζώα, συνήθως πρωτεύοντα και τρωκτικά, όπως αρουραίοι, ποντίκια και σκίουροι ή ακόμα και με ζώα συντροφιάς που έχουν μολυνθεί από τα προηγούμενα.

Μπορεί σπάνια να μεταδοθεί με την κατανάλωση κρέατος από μολυσμένο ζώο που δεν έχει μαγειρευτεί επαρκώς ή με την επαφή με το δέρμα ή το τρίχωμα μολυσμένου ζώου.

 • Τι πρέπει να κάνω για να μην νοσήσω;

Απαιτείται η τήρηση των βασικών μέτρων ατομικής υγιεινής.

 1. πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό τακτικά ή χρησιμοποιείτε αλκοολούχο αντισηπτικό
 2. καταναλώνετε κρέας μόνο αν έχει μαγειρευτεί επαρκώς
 3. μην πλησιάζετε άγρια ζώα, συμπεριλαμβανομένων νεκρών ζώων
 4. μην έρχεστε σε στενή επαφή και μην μοιράζεστε ρούχα με άτομα που δεν αισθάνονται καλά και παρουσιάζουν δερματικές βλάβες
 • Ποια συμπτώματα μπορεί να έχει κάποιος που νοσεί;

Από τη στιγμή που κάποιος μολυνθεί με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων χρειάζεται να περάσουν 5 έως 21 μέρες για να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα (συνήθως 6 με 13 ημέρες).

Αυτά μπορεί να είναι:

 1. Πυρετός
 2. Κεφαλαλγία
 3. Μυαλγίες
 4. Οσφυαλγία
 5. Διογκωμένοι λεμφαδένες (χαρακτηριστικό σημείο διαφορικής διάγνωσης από την ευλογιά)
 6. Ρίγος
 7. Καταβολή δυνάμεων
 8. Εξάνθημα (συνήθως παρουσιάζεται 1 με 3 ημέρες μετά την εμφάνιση του πυρετού). Συχνά προηγείται το δερματικού εξανθήματος, εμφάνιση βλαβών σε βλεννογόνους, όπως του στόματος. Το εξάνθημα εντοπίζεται αρχικά στο κεφάλι και στο πρόσωπο και στη συνέχεια επεκτείνεται σε άλλα σημεία του σώματος συμπεριλαμβανομένων των παλαμών και των πελμάτων. Αρχικά εμφανίζεται με τη μορφή κηλίδων και βλατίδων οι οποίες εξελίσσονται σε μικρές φυσαλίδες, φλύκταινες και έπειτα σε εφελκίδες που τελικά υποχωρούν.) Το εξάνθημα αυτό μερικές φορές συγχέεται με το εξάνθημα της ανεμοβλογιάς.
 • Πόσο επικίνδυνο είναι το συγκεκριμένο νόσησμα;

Στους περισσότερους ασθενείς τα συμπτώματα υποχωρούν σε 2 με 4 εβδομάδες.

 • Πότε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας;

Εάν έχετε ένα εξάνθημα με φυσαλίδες και:

 1. έχετε επιστρέψει από τη Δυτική ή Κεντρική Αφρική τις τελευταίες 3 εβδομάδες
 2. έχετε έρθει σε επαφή με κάποιον που είχε ευλογιά των πιθήκων τις τελευταίες 3 εβδομάδες
 3. έχετε έρθει σε επαφή με κάποιον που είχε δερματικές βλάβες τις τελευταίες 3 εβδομάδες
 • Ποια είναι η θεραπεία για την ευλογιά των πιθήκων;

Η αντιμετώπιση της νόσου αποσκοπεί στη βελτίωση των συμπτωμάτων. Συνήθως η πορεία είναι ήπια και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν σε 2 με 4 εβδομάδες.

Συχνά χρειάζεται παραμονή στο νοσοκομείο προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα αλλά και να αποτραπεί η μετάδοση της νόσου.