Έρευνα: Τότε ξεκινάει η σεξουαλική δραστηριότητα των εφήβων

Τα ευρήματα νέας έρευνας υποστηρίζουν ότι σχεδόν ο ένας στους δύο μαθητές ηλικίας 10-12 ετών είναι σεξουαλικά δραστήριος και μάλιστα με πολύ υπεύθυνο τρόπο.

Σύμφωνα με την έρευνα περίπου οι μισοί από τους μαθητές ηλικίας 10-12 ετών είναι ενεργοί σεξουαλικά, γνωρίζουν περισσότερα για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) από ό,τι πιστεύεται και χρησιμοποιούν διάφορες πηγές για την πληροφόρησή τους σχετικά με τη σεξουαλική υγεία, υποστηρίζει νέα έρευνα.

Πιο συγκεκριμένα, το 2018 ερευνητές εξέτασαν 6.327 μαθητές ηλικίας 10-12 ετών στην Αυστραλία στο πλαίσιο της Έκτης Εθνικής Μελέτης Μαθητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Σεξουαλικής Υγείας. Οι μαθητές κλήθηκαν να απαντήσουν διάφορες ερωτήσεις σχετικά με τη σεξουαλική τους υγεία, όπως το σε ποιον απευθύνονταν για πληροφορίες σχετικά με αυτό και πόσο συχνά, αν τους άρεσε η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και αν ήταν σεξουαλικά ενεργοί.

Συνολικά, το 47% των μαθητών δήλωσαν ότι είχαν κάνει σεξ, με τα ποσοστά να γίνονται πιο ρεαλιστικά όταν αναλύονται στις ηλικιακές ομάδες μαθητών των 10 ετών (ποσοστό 34%), των 11 ετών (46%) και των 12 ετών (56%).

Η μέση ηλικία κατά την οποία οι μαθητές ξεκινούσαν κάθε είδους σεξουαλική δραστηριότητα ποίκιλλε από τα 13 για τον αυνανισμό μέχρι τα 15 για το ερωτικό παιχνίδι και το στοματικό σεξ, ενώ η μέση ηλικία για ολοκληρωμένη σεξουαλική εμπειρία ήταν τα 16 έτη.

Από αυτούς που ήταν σεξουαλικά ενεργοί, το 76% έκανε σεξ στο σπίτι του, το 35% βρισκόταν σε σχέση και το 86% ήταν με παρτενέρ της ίδιας ηλικίας.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι έφηβοι επεδείκνυαν σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη συμπεριφορά, καθώς ανέφεραν ότι συζήτησαν για τη σεξουαλική πράξη πριν αυτή συμβεί (81%), ότι προστάτευσαν την υγεία τους (77%) και ότι χρησιμοποίησαν προφυλακτικό (56%) ή πήραν χάπι (41%).

Με λίγα λόγια, οι έφηβοι στην Αυστραλία τα πάνε αρκετά καλά σε ό,τι έχει να κάνει με το σεξ, γεγονός που έχει αποδειχθεί και παλαιότερα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 25 χρόνια.

Τι ισχύει για το μη συναινετικό σεξ;
Συνεχίζοντας την εργασία τους, οι ερευνητές της εν λόγω μελέτης διαπίστωσαν ότι περίπου το 1/4 των μαθητών (28%) ανέφερε κάποιου είδους μη συναινετικό σεξ σε κάποια στιγμή της ζωής τους.

Το «μη συναινετικό» μπορεί να σημαίνει πολλά διαφορετικά πράγματα για τους μαθητές. Το 23% εκείνων που ανέφεραν μη συναινετικές εμπειρίες έκαναν σχόλια όπως «ε εντάξει» και «απλώς δεν το ήθελα πολύ εκείνη τη στιγμή», χωρίς όμως να παράσχουν κάποια ένδειξη ότι το μετάνιωσαν.

Παρόλο που η μελέτη δεν περιελάμβανε ερωτήσεις σχετικά με βιασμό ή σεξουαλική επίθεση, λίγο λιγότερο από το 1% των συμμετεχόντων δήλωσαν σαφώς ότι είχαν βιώσει τέτοιες εμπειρίες.

Πάντως, οι ερευνητές βρήκαν ότι το 93% του συνόλου των συμμετεχόντων επιθυμούσε την τελευταία του σεξουαλική συνεύρεση, ενώ το 85% δήλωσε ότι ένιωθε πολύ καλά και χαρούμενο με την τελευταία του εμπειρία. Λιγότερο από το 20% ανέφερε ότι ένιωθε στεναχώρια, ανησυχία ή ενοχή.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα αυτά ενδεχομένως να οφείλονται εν μέρει στις αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση που πραγματοποιείται στα σχολεία και δίνει περισσότερη έμφαση στις σχέσεις και στις επικοινωνιακές δεξιότητες των εφήβων.

Τι ισχύει για τα smartphones και το sexting;
Κάποια πράγματα έχουν όντως αλλάξει, όπως το γεγονός ότι πλέον οι έφηβοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να βρουν πληροφορίες σχετικά με τη σεξουαλική υγεία. Πρόκειται για ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από αυτό που είχε καταγραφεί το 2013 (44% τότε, 79% τώρα), το οποίο, ωστόσο, δεν προκαλεί εντύπωση, δεδομένης της κυριαρχίας του διαδικτύου στη σύγχρονη εποχή – φτάνει να πούμε ότι το 88% των μαθητών συμμετείχαν στην έρευνα μέσω του smartphone τους.

Τα ποσοστά του sexting φαίνεται πως έχουν μειωθεί κατά 3% σε κάθε μια από τις συμπεριφορές για τις οποίες ρωτήθηκαν οι συμμετέχοντες, πάντως συνολικά το 1/3 των μαθητών είχε ασχοληθεί με κάποιο είδος sexting, κυρίως με κάποιον ερωτικό σύντροφο ή φίλο και μόνο για λίγες φορές στους δύο μήνες που προηγήθηκαν της μελέτης.

Καλές οι ενδείξεις, πρόσφορο έδαφος για βελτιώσεις
Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι όσον αφορά στο σεξ και τη σεξουαλική υγεία, οι μαθητές στην Αυστραλία παίρνουν αρκετά καλό βαθμό, υπάρχει, όμως, σίγουρα χώρος για βελτίωση. Τα επίπεδα του μη συναινετικού σεξ που αναφέρθηκαν, αλλά και η πολυπλοκότητά του, υποδεικνύουν ότι ίσως να δικαιολογείται μια ακόμα πιο λεπτή προσέγγιση στο θέμα. Η συζήτηση σχετικά με το μη συναινετικό σεξ με τους εφήβους θα μπορούσε να αφήσει στην άκρη τον βιασμό, τη σεξουαλική επίθεση και τα ζητήματα συγκατάθεσης και να καλύψει θέματα όπως η επικοινωνία σχετικά με τις επιθυμίες και την ευχαρίστηση σε μια σχέση, τα οποία ίσως να οδηγήσουν σε λιγότερα… «ε εντάξει».

Τα ποσοστά Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων στους νέους, τέλος, δείχνουν ότι σίγουρα υπάρχει χώρος για βελτίωση της χρήσης προφυλακτικού και του ιατρικού ελέγχου στους σεξουαλικά ενεργούς εφήβους, καθώς μόνο το 13% των μαθητών πίστευαν ότι είχαν πιθανότητες να προσβληθούν από μια τέτοια ασθένεια.

About Post Author

+ There are no comments

Add yours