Ρωσία: Πρόστιμο στo TikTok επειδή δεν διέγραψε ΛΟΑΤΚΙ περιεχόμενο

Νέο πρόστιμο ύψους τριών εκατομμυρίων ρουβλίων (51.702 ευρώ) επέβαλε ρωσικό δικαστήριο στο TikTok της κινεζικής ByteDance, επειδή αρνήθηκε να διαγράψει περιεχόμενο που, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, παραβιάζει τους νόμους κατά της διάδοσης της «ΛΟΑΤΚΙ προπαγάνδας».

Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν ότι η υπόθεση κατά του TikTok βασίστηκε σε κατηγορίες ότι η εταιρεία «προωθεί μη παραδοσιακές αξίες, LGBTQ, φεμινισμό και διαστρεβλωμένη αναπαράσταση των παραδοσιακών σεξουαλικών αξιών» στην πλατφόρμα της.

Ο νόμος περί «ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας»

Η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει τον υφιστάμενο νόμο περί «ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας», που ψηφίστηκε το 2013, ο οποίος απαγορεύει σε οποιοδήποτε πρόσωπο ή οντότητα να προωθεί ομοφυλοφιλικές σχέσεις σε παιδιά. Οι νομοθέτες έχουν υποστηρίξει ότι ο νόμος θα πρέπει να επεκταθεί και στους ενήλικες και να αυξηθούν τα πρόστιμα για την έκθεση ανηλίκων σε «ΛΟΑΤΚΙ προπαγάνδα».

Η TikTok, η οποία κρίθηκε ένοχη για διοικητικό αδίκημα επειδή δεν διέγραψε απαγορευμένο περιεχόμενο, δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Το Interfax μετέδωσε ότι ένας εκπρόσωπος της TikTok στην αίθουσα του δικαστηρίου επέμεινε να τερματιστεί η διαδικασία, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Πόλεμος» με την Big Tech

Το πρόστιμο σηματοδοτεί το πιο πρόσφατο βήμα στη μακροχρόνια διαμάχη της Μόσχας με την Big Tech, αν και στο στόχαστρο μέχρι στιγμής είχαν βρεθεί κυρίως δυτικές εταιρείες.

Οι ρωσικές αρχές ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται την ηθική απέναντι σε αυτό που χαρακτηρίζουν ότι είναι «μη ρωσικές, φιλελεύθερες αξίες» που προωθούνται από τη Δύση.

Ωστόσο Ρώσοι ακτιβιστές ξεκαθαρίζουν ότι ο νόμος εφαρμόζεται για τον εκφοβισμό της ρωσικής ΛΟΑΤΚΙΑ κοινότητας.

Πηγή:in.gr