Δομική αλλαγή στο Facebook – Ξεχάστε τους «Φίλους»

Το όχι πολύ μακρινό 2004 ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, είχε τη φαεινή ιδέα, να αναπτύξει ένα λογισμικό με το σκεπτικό φίλοι- νέοι και παλιοί συμμαθητές- συμφοιτητές να μπορούν να επικοινωνούν ηλεκτρονικά, να βρίσκει ο ένας τον άλλο.

Δημιούργησε την πλατφόρμα theFacebook ως φοιτητής του Χάρβαρντ μόνον για τους σπουδαστές και τους απόφοιτους του πανεπιστημίου (αργότερα επεκτάθηκε στην επονομαζόμενη Ivy League μια κλειστή ομάδα με μέλη από οκτώ ελίτ πανεπιστήμια των ΗΠΑ).

Η ονομασία προήλθε από την ορολογία των σχολικών άλμπουμ Face Book, βιβλία δηλαδή σε έγχαρτη έκδοση στα οποία έβρισκε κάποιος όνομα και φωτογραφία οποιουδήποτε έμενε στις φοιτητικές εστίες του πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία και την γνωρίζετε.

Με χθεσινή απόφαση του ο Ζούκερμπεργκ ταρακουνά συθέμελα το δημιούργημά του. Αν δεν ήταν ήδη προφανές το κατέστησε απολύτως σαφές όταν ανακοίνωσε ότι το Facebook θα αρχίσει να υποβιβάζει τις δημοσιεύσεις- αναρτήσεις από Φίλους, από Σελίδες και Ομάδες που ακολουθούν οι χρήστες της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης και εμφανίζονται στους «τοίχους» τους.

Ο Ζούκεμπεργκ όμως διαβεβαίωσε ότι οι χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης δεν θα χάσουν τους φίλους τους και ότι θα εξακολουθήσουν να βλέπουν τις αναρτήσεις τους, όμως με τη νέα ροή το Facebook, υποστήριξε ότι θα μετατραπεί σε «μηχανή ανακάλυψης» γεμάτη με περιεχόμενο που «πιστεύουμε ότι θα σας ενδιαφέρει περισσότερο», δήλωσε ο πολυεκατομμυριούχος, όπως αναφέρει και ο ιστότοπος protocol.

Η ανησυχία εξαπλώθηκε με ταχύτητα μεγαλύτερη του φωτός ανα τον κόσμο και δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το Facebook θα περάσει σε άλλη εποχή ότι θα πρέπει να ξεχάσουν οι χρήστες αυτά που γνωρίζουν ως τώρα, μαζί και τους «Φίλους» και ότι η χθεσινή δημοσιοποίηση της απόφασης είναι «ο πένθιμος ήχος καμπάνας για το «θάνατο» του «Φίλου» στο Facebook».

Ρυθμιστής εξελίξεων το Tik Tok

Παρατηρητές εικάζουν ότι πίσω τις αποφάσεις και σχεδιασμούς Ζούκερμπεργκ υπάρχει η αγωνία να παραμείνει το Facebook στην κορυφή καθώς το ανταγωνιστικό Tik Tok βρίσκεται σε μόνιμα ανοδική πορεία.

Στον αναίμακτο «πόλεμο» που υπάρχει πίσω από τα λογισμικά και τις πλατφόρμες δικτύωσης ο Ζούκερμπεργκ δεν διστάζει να θυσιάσει, όπως υποστηρίζεται- θεμελιώδεις αρχές του Facebook.
Τα προμηνύματα, σημειώνουν παρατηρητές, είχαν εκδηλωθεί πριν από τρία χρόνια, όταν από τη σκηνή του F8 (μίνι συνέδριo του Facebook) ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ είχε δηλώσει ότι τα «Groups», οι «Ομάδες» δηλαδή, θα βρίσκονταν στο εξής, στο επίκεντρο όλων των σελίδων ροής. «Τα Groups βρίσκονται πλέον στην καρδιά της εμπειρίας, όπως ακριβώς και οι φίλοι και η οικογένεια σας» είχε πει, χαρακτηριστικά.

Δύο χρόνια νωρίτερα, στη σκιά των αμερικανικών εκλογών του 2016, έγραψε ένα μανιφέστο 5.000 λέξεων με το οποίο εξηγούσε πως το Facebook θα μπορούσε να αποκαταστήσει τον κοινωνικό ιστό ενισχύοντας τις κοινωνίες/κοινότητες ανα τον κόσμο.
Αξιοπρόσεκτο ήταν ότι σε εκείνο το κείμενο χρησιμοποίησε τη λέξη «κοινότητες» για περισσότερο από 80 φορές.

Ηδονοβλεπτική περιήγηση

Έπειτα ήταν και το άλλο. Ο μετασχηματισμός του Facebook σε ψηφιακό σαλόνι αντί για την κεντρική πλατεία της πόλης, που οραματιζόταν ο εμπνευστής του.
Το Facebook ήδη παρέπαιε όταν εμφανίστηκε το Tik Tok, μια πλατφόρμα που δεν μοιάζει τόσο με ψηφιακό καθιστικό, όσο με μια ηδονοβλεπτική περιήγηση στα σαλόνια αγνώστων, όπου προφανώς κάνουν ότι τους κατέβει προς διασκέδαση της ανώνυμης μάζας.

Το Tik Tok έδωσε προτεραιότητα στο περιεχόμενο και όχι στην κοινωνία, τη σχέση, τη σύνδεση. Το αμείλικτο σκρολάρισμα απαλλάσσει τον χρήστη από το βάρος της ανάγκης να έχει έστω έναν Φίλο. Τα κατάφερε.
Φαίνεται ότι η ηγεσία του Facebook, το οποίο στροβιλίζεται σε ισχυρή δύνη που προκαλεί η κρίση ταυτότητας του εξαιτίας της πτώσης του αριθμού των χρηστών και των νέων πρωτοκόλλων απορρήτου, ελπίζει ότι η ριζική αλλαγή μπορεί να λειτουργήσει. Στο μεταξύ κάποιοι προετοιμάζονται να… αποχαιρετίσουν.

Πηγή:topontiki.gr