Σωτήρης Χατζάκης: Σκηνοθέτες σαν την Λένα Κιτσοπούλου είναι συναισθηματικά και ψυχικά ανάπηροι

Σε όσους διαφωνούν και μάλιστα σφοδρά με τη σκηνοθετική ματιά της Λένας Κιτσοπούλου εντάχθηκε και ο Σωτήρης Χατζάκης.

Πριν από μερικές μέρες, η παράσταση «Σφήκες» που ανέβηκε στην Επίδαυρο σε σκηνοθεσία της Λένας Κιτσοπούλου, προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις. Ανάμεσα σε εκείνους που δεν συμφωνούν με την καλλιτεχνική ματιά της είναι και ο Σωτήρης Χατζάκης.

Ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης, πρώην διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου αλλά και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, μίλησε στο Secret και δεν «κράτησε» το λόγο του, λέγοντας πως η Λένα Κιτσοπούλου είναι από τους σκηνοθέτες που «είναι πνευματικά ακρωτηριασμένοι, γιατί είναι δειλοί».

«Τα μεγάλα έργα στο αρχαίο δράμα, στον Σαίξπηρ, στον «Μολιέρο» και αλλού πάντοτε έχουν μια καταγγελία, που λέει ότι το σύστημα που περιβάλλει τους ανθρώπους δεν είναι αλάνθαστο. Όταν διαβάζεις ένα έργο, πρέπει να το καταλαβαίνεις, να ξέρεις γιατί γράφτηκε, να κάνεις δηλαδή μία σοβαρή μελέτη. Αυτή είναι η πρώτη δουλειά του σκηνοθέτη.

Αυτοί οι σκηνοθέτες σαν την κυρία Κιτσοπούλου, που έχουν πια πλημμυρίσει τη θεατρική αγορά, δεν μπορούν και δεν θέλουν να καταλάβουν τι λένε τα έργα. Κυρίως δεν μπορούν, γιατί είναι συναισθηματικά και ψυχικά ανάπηροι. Έτσι, φέρνουν τα έργα στα μέτρα τους, αλλάζοντάς τους τα φώτα. Είναι πνευματικά ακρωτηριασμένοι, γιατί είναι δειλοί.

Δεν έχουν το θάρρος ούτε να αντέξουν την πραγματικότητα των έργων, ούτε να πουν ότι δεν καταλαβαίνουν ένα έργο. Η απάτη αφορά στο εξής: αντί να πουν “εγώ τώρα θα βγάλω τον οχετό και τα εσώψυχά μου”, αυτό το βαφτίζουν «Σφήκες». Τους θεωρώ απατεώνες, γιατί μία παραγωγή στην Επίδαυρο κοστίζει ίσως περίπου 200.000 ευρώ. Αυτά τα λεφτά τα δίνει ο φορολογούμενος πολίτης», επισημαίνει ο Σωτήρης Χατζάκης.

Μάλιστα, ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης δεν διστάζει να επιρρίψει ανοιχτά τις ευθύνες στους νυν διευθυντές των θεάτρων αλλά και στη διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών.

«Αυτοί οι πειραματιστές σκηνοθέτες αυτά τα έργα δεν τα κάνουν με δικά τους χρήματα, αυτό είναι πρωτοφανές. Παίρνουν τα χρήματα και του Εθνικού και του ΚΒΘΕ, άρα ευθύνονται οι διευθυντές και των δύο θεάτρων, ο κ. Μόσχος και ο κ. Πελτέκης, και βέβαια η κα Ευαγγελάτου, η διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών. Μην επικεντρώνεστε στην κα Κιτσοπούλου, αυτή είναι μία ακρωτηριασμένη περίπτωση.

Ούτε βέβαια φταίνε οι ηθοποιοί, που προπηλακίζονται και τρώνε όλη την αποδοκιμασία. (…) Όλη αυτή η αισθητική της σαχλαμάρας εκπορεύεται από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, διοχετεύεται στα κρατικά θέατρα και δημιουργούν την εντύπωση στον κόσμο ότι αυτό είναι το κυρίαρχο ρεύμα. Δεν είναι όμως αυτό», καταλήγει ο Σωτήρης Χατζάκης.

About Post Author