‘Οταν τα “Κανόνια του Ναβαρόνε” γλεντούσαν στην Αθήνα (photos)

Μια από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές επιτυχίες, το Οσκαρικό “Τα κανόνια του Ναβαρόνε” . γυρίστηκε στη Ρόδο το 1961 και έμεινε στην ιστορία.

Την ίδια χρονιά ο παραγωγός Carl Foreman αποφασίζει να φέρει στην Αθήνα μερικά από τα αστέρια της ταινίας για την πρεμιέρα της στον κινηματογράφο “Παλλάς”, της οδού Βουκουρεστίου.

Στο αεροπλάνο της TWA, που προσγειώνεται φυσικά στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, δεν υπάρχουν οι πρωταγωνιστές Gregory Peck, David Niven και Anthony Quinn αλλά εμφανίζονται οι επίσης πρωταγωνιστές Stanley Baker, στον οποίο τότε είχε προταθεί ο ρόλος του James Bond στο Dr. No αλλά τον αρνήθηκε γιατί δεν ήθελε συμβόλαιο για τρεις ταινίες, και ο σερ James Robertson Justice.

Μαζί τους πολλά από τα νέα πρόσωπα του ευρωπαϊκού κινηματογράφου και κυρίως γυναίκες. Ξεχωρίζουν η εντυπωσιακή Mylène Demongeot, η Anne Vernon, η ηθοποιός και παραγωγός Elga Andersen (η οποία τραγουδούσε το κομμάτι της ταινίας ως Elga Anderson).

Από ελληνικής πλευράς στο καστ με βασικούς ρόλους ήταν η Ειρήνη Παππά, η Κλεό Σκουλούδη και ο Νικόλας Παπακωνσταντίνου.

Στην πρεμιέρα πορευρίσκεται όλη η τότε βασιλική οικογένεια της χώρας, με επικεφαλείς το ζεύγος Παύλος – Φρειδερίκη και ακούγεται ο εθνικός ύμνος πριν ξεκινήσει η προβολή της ταινίας.

Στο φουαγιέ του κινηματογράφου, την ώρα του διαλλείματος, οι πριγκίπισσες Σοφία και Ειρήνη μαζί με την ηθοποιό  Mylène Demongeot, έχοντας στην παρέα τους τον οπερατέρ Μ.Γαζιάδη.

Στην πρεμιέρα της ταινίας με τους πρωταγωνιστές Stanley Baker, Ειρήνη Παππά, Mylène Demongeot και άλλους, να βρίσκονται στα θεωρεία του “Παλλάς”

Οι διάσημοι προσκεκλημένοι ανακαλύπτουν τα σοκάκια της Πλάκας, τις χάρες της ελληνικής ταβέρνας και τη ρετσίνα, που ρέει άφθονη. Στην ταβέρνα “Βάκχος” ο ανταποκριτής του United Press (ο κύριος με τα γυαλιά) κοιτάζει απορημένος τα γέλια που προκαλούν τα αστεία του Justice στην Demongeot, ενώ το ίδιο φαίνεται να διασκεδάζει η γοητευτική Andersen.

To ενδιαφέρον των φωτογράφων μονοπωλεί η γαλλίδα σταρ  Mylène Demongeot. Μάλιστα η ηθοποιός γνωρίζει τον έλληνα συνάδελφο της Σπύρο Φωκά, που τότε είναι παντρεμένος με την κόρη του γιατρού Λιβαδά και πηγαίνει στο σπίτι τους για να τα πουν από κοντά.

 

  

Το μεσημέρι η παρέα των καλλιτεχνών γευματίζει στον Ναυτικό Όμιλο, στο Τουρκολίμανο, και βγάζει τις κλασικές αναμνηστικές πόζες.

Το ρεπορτάζ για το περιοδικό “Εικόνες”, στο τεύχος της 10/11/1961, υπογράφει ο Νίκος Μαστοράκης

 

του Στάθης Παπούλιας

About Post Author

+ There are no comments

Add yours