Τροφές που αυξάνουν τη λίμπιντο – Η σοκολάτα στην κορυφή της λίστας

Ο άνθρωπος μέχρι και σήμερα ψάχνει να βρει τρόπους για να διασφαλίσει την γονιμότητα, τη σεξουαλικότητα και την ερωτική απόλαυση. Κάποια τρόφιμα θεωρούνται αφροδισιακά, επειδή δημιουργούν καλή διάθεση. Βέβαια, η επιστημονική κοινότητα, και πολλοί αμφισβητούν τη χημική επίδρασή τους στην ανθρώπινη λίμπιντο.

Η άποψη αυτή μπορεί να ισχύει για έναν μεγάλο αριθμό περιπτώσεων αλλά υπάρχουν και ενδείξεις για ορισμένες τροφές, οι οποίες έχουν τέτοιες ιδιότητες που προκαλούν μια αίσθηση ευφορίας και παράλληλα αυξάνουν την σεξουαλική επιθυμία.

Τον κύριο ρόλο τον έχει αρχικά ο εγκέφαλος. Εκεί εκκρίνονται ουσίες (νευροδιαβιβαστές) που ενεργοποιούν την ευεξία, την καλή διάθεση και κατ’ επέκταση την ερωτική επιθυμία. Τα αμινοξέα τα οποία βρίσκονται στα πρωτεϊνούχα τρόφιμα αυξάνουν την παραγωγή των ουσιών αυτών. Από την άλλη οι βιταμίνες παίζουν και αυτές καθοριστικό ρόλο αφού συμβάλλουν στην δράση των νευροδιαβιβαστών .

Σκόρδο
Όσο παράδοξο και να ακούγεται λόγω της απωθητικής οσμής που αφήνει, δίνει δύναμη και αντοχή, έχει αντισηπτικές και αντιβιοτικές ιδιότητες που καθαρίζουν το αίμα και τονώνουν το σώμα. Αμερικάνοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το βασικό συστατικό της οσμής του σκόρδου και των αιθέριων ελαίων είναι ίδιο με αυτό των χημικών ουσιών που απελευθερώνεται από μια γυναίκα όταν είναι σεξουαλικά ερεθισμένη.

Μέλι
Εκτός ότι χρησιμοποιείται στα διεγερτικά χάπια που κυκλοφορούν στην αγορά, το μέλι είναι πλούσιο σε βιταμίνες , συμβάλει στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού και δίνει ενέργεια. Έχει θετική επίδραση στον εγκέφαλο εξαιτίας της γλυκιάς γεύσης του και της ιδιαίτερης οσμής του.

Θαλασσινά
Πιο συγκεκριμένα οι αντσούγιες είναι εξαιρετικά πλούσιες σε φώσφορο, αλάτι και περιέχουν πολλά από τα βασικά στοιχεία που χρειάζεται το σώμα μας. Τα οστρακοειδή θεωρούνται αφροδισιακές τροφές αφού είναι πλούσια σε ψευδάργυρο και αμινοξέα που ενισχύουν την παραγωγή τεστοστερόνης στον οργανισμό. Παρότι τα στρείδια είναι το πιο γνωστό θαλασσινό αφροδισιακό εξαιτίας του σχήματός του, οι αντσούγιες τα ξεπερνούν σε ποιότητα.

Σπόρος σιταριού και ξηροί καρποί
Βρίσκεται στο ψωμί ολικής αλέσεως και είναι η πιο πλούσια πηγή Βιταμίνης Ε. Θεωρείται η βιταμίνη της γονιμότητας και η έλλειψή της προκαλεί στειρότητα, ανικανότητα ή άλλα σεξουαλικά προβλήματα. Κανείς δεν αμφισβητεί την εξαιρετική σημασία της βιταμίνης στον οργανισμό, όμως οι αφροδισιακές τις ιδιότητες είναι υπό αμφισβήτηση.

Καυτερές πιπεριές
Εξαιτίας της αυξημένης αιμάτωσης στο σώμα και της διαστολής των αγγείων που προκαλεί η καψαϊκίνη, ουσία που περιέχεται στις καυτερές πιπεριές, θεωρείται αφροδισιακή τροφή.

Σοκολάτα
Δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να βελτιώσει τις ερωτικές επιδόσεις, αλλά είναι γεγονός ότι διαθέτει ευεργετικές ιδιότητες. Ο εγκέφαλος στην διαδικασία κατάποσης αυτής, εκκρίνει μια χημική ουσία ονομαζόμενη φαινυλαιθυλαμίνη, καθώς και την ουσία που προκαλεί την αίσθηση της ευεξίας την σεροτονίνη. Επίσης η θεοβρωμίνη, που περιέχεται στην σοκολάτα είναι ουσία που συμβάλει στην χαρούμενη διάθεση όταν κάποιος είναι ερωτευμένος.

*Aπό τη Τσαμπίκα Κοντόγιαννου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Msc Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Ρόδος Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *