Στην πρώτη carbon-negative gelateria θα πιεις καφέ με παγωτό και θα φας και το κουτάλι

της Αναστασίας Βαϊτσοπούλου

Στο Plan(e)t Food, το 1ο ελληνικό plant-based παγωτοπωλείο, δοκιμάσαμε σπιτική καραμέλα πάνω σε φυστικοβούτυρο, παγωτό φυστίκι με αληθινή πάστα φυστικιού από το Ιράν, χειροποίητα κομμάτια από brownie και έναν ιδιαίτερο fair-trade καφέ affogato.

Φωτογραφίες: Νατάσα Πανταζοπούλου / FOSPHOTOS

Οι Αθηναίες και οι Αθηναίοι γεύτηκαν πρώτη φορά παγωτό σε μια κοσμική εκδήλωση το 1835 και τότε άρχισε να γράφεται στην Ελλάδα η πιο νόστιμη ιστορία. Εκείνη την χρονιά, η σύζυγος του Βαυαρού Ιωσήφ Λουδοβίκου Κόμη του Άρμανσπεργκ ανέθεσε σε ένα ζαχαροπλάστη να φτιάξει ένα γλύκισμα, η απόπειρα αυτή δεν πήγε πολύ καλά όμως λόγω των χημικών που χρησιμοποιήθηκαν για το χρώμα. Η πραγματική επανάσταση του παγωτού στην χώρα ξεκίνησε την δεκαετία του ‘30, όταν άνοιξε και η πρώτη βιομηχανία παγωτού. Από τότε μέχρι σήμερα έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση, δοκιμάζοντας, επιχειρώντας, αλλάζοντας, ταξιδεύοντας, μαθαίνοντας για νέες προτάσεις παγωτού. 

Κάπως έτσι, βρέθηκα στο νέο παγωτοπωλείο του κέντρου της Αθήνας, το Plan(e)t, σε έναν φρέσκο, μοντέρνο και μίνιμαλ χώρο που αφήνει απαλά την προσοχή σου να πέσει στην βιτρίνα με τις γεύσεις, ενώ το έντονο πράσινο του logo με το όνομα-φόρο τιμής στον πλανήτη μας με προδιέθετε θετικά ως προς αυτό που θα συναντούσε σε λίγο την άκρη της γλώσσας μου.

Ο Γρηγόρης Μπογράκος, ο εγκέφαλος πίσω από το πρώτο ελληνικό plant-based και carbon-negative παγωτοπωλείο, με καλωσόρισε και έπιασε κατευθείαν το βλέμμα μου που προσγειώθηκε στο παγωτό φυστίκι, κερνώντας με λίγο από το παγωτό αυτό σε ένα βρώσιμο κουταλάκι. Το φυστίκι αυτό προέρχεται από τις αυθεντικές καλλιέργειες φυστικιού στο Ιράν, χάρη στις οποίες έχουμε και το φυστίκι Αιγίνης. Δεν ξέρω γιατί διάλεξα παγωτό φυστίκι, ούσα πιστή της θεάς σοκολάτας και παίρνοντας πάντα τις πιο σοκολατένιες λιχουδιές, όμως το παγωτό φυστίκι με διάλεξε εκείνη την στιγμή, ίσως λόγω των παιδικών αναμνήσεων που μπορεί να φέρει μαζί του, ίσως γιατί είχα να φάω από το 2017. Γενικότερα όμως το παγωτό είναι συνυφασμένο με την αθωότητα και τον ρομαντισμό κι αυτό είναι που μας κάνει να το λατρεύουμε τόσο. 

παγωτό
παγωτό

Σκύβω το κεφάλι μου λίγο περισσότερο πάνω από τα παγωτά και βλέπω τις γεύσεις “Bueno, but better”, τη “Nutella” με 100% πάστα φουντουκιού, χωρίς φοινικέλαιο, το κλασικό αλλά άχαστο “Ferrero” και συνεχίζω τις δοκιμές, συμπληρώνοντας την κρεμώδη υφή του παγωτού με την κρατσανιστή όψη του μπισκότου. Το “Triple Chocolate Brownie” λίγο πιο δίπλα μου κλείνει το μάτι, καθώς δεν πρόκειται απλά για ένα σορμπέ σοκολάτας με βάση το νερό που δεν προσδίδει γεμάτη γεύση, αλλά είναι με βάση ρόφημα ελληνικής βρώμης και χαρίζει πανομοιότυπη εμπειρία με το παγωτό που ξέραμε ως παιδιά. 

Προς -δεύτερη- μεγάλη μου έκπληξη, από τα τέσσερα χωνάκια που είχε ετοιμάσει ο Γρηγόρης, έπιασα το “Φουλ της (Pavlova) Φράουλας”, γιατί αυτή η πολύχρωμη τρούφα πάνω του και το έντονο ροζ, το οποίο δεν προέρχεται από χρωστικές, αλλά από τον πουρέ της φράουλας, με μετέφερε νοερά σε ένα λούνα παρκ. Αυτό το έπος φράουλας, δεν είναι ένα ακόμα σορμπέ του 20ου αιώνα με βάση το νερό, αλλά έχει ως βάση το ρόφημα ελληνικής βρώμης μας το οποίο σε συνδυασμό με μεγάλη ποσότητα πουρέ φράουλας το πηγαίνει σε άλλο επίπεδο και συνοδεύεται με topping κομματάκια freeze dried (απο-αφυδατωμένης) εγχώριας φράουλας και για πρώτη φορά σε παγωτό παγκοσμίως φρέσκιες vegan μαρέγκες από aquafaba. Τα παγωτά που θα βρεις στην gelateria είναι χειροποίητα και φτιάχνονται σε εργαστήριο στο Μεταξουργείο και τίποτα δεν έχουν να ζηλέψουν από μεγάλα brands παγωτού του εξωτερικού. 

παγωτό

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές του 2021, όταν ο Γρηγόρης άφησε Λονδίνα και Λουξεμβούργα και τα χρηματοοικονομικά με τα οποία ασχολούνταν, γιατί ήθελε να κάνει κάτι πιο κοντά σε εκείνον και τις αξίες του. «Έκανα την 1η vegan start-up στην Ελλάδα, επειδή είμαι κι εγώ 5-6 χρόνια τώρα vegan για ηθικούς λόγους και βλέπω πόσο χρειάζεται. Το νιώθω και ως υποχρέωσή μου να βοηθήσω να υπάρχουν ποιοτικές επιλογές, ώστε πιο πολύς κόσμος να θέλει και να μπορεί να έρθει πιο κοντά. Πρέπει να είσαι και συνεπής με αυτά που πιστεύεις, θέλουμε να είμαστε φιλόζωοι, να μην εκμεταλλευόμαστε ανούσια άλλους ανθρώπους ή ζώα. Δεν είναι και τόσο δύσκολο εν τέλει», σχολίασε. 

Στην γείτονα χώρα, την Ιταλία, την μητέρα του παγωτού, φτιάχνουν και καφέ affogato, ρίχνοντας πάνω σε μια μπάλα παγωτό καυτό espresso. Στο ιστορικό κέντρο των Αθηνών μπορεί να βρει κανείς κάτι που ξεχωρίζει ακόμη περισσότερο, καθώς μέσα σε βρώσιμο κυπελλάκι με παγωτό βανίλια ή σοκολάτα, ρίχνουν μία δόση fair-trade καφέ espresso και ανακατεύοντας αυτές τις δύο γεύσεις μαζί, αναδεικνύονται καλύτερα τα αρώματά τους, ενώ το τελικό αποτέλεσμα είναι ό,τι πρέπει για όσα άτομα προτιμούν μια γλυκιά δόση στον καφέ τους. 

παγωτό

Απόλαυση που κάνει καλό και στον πλανήτη

Η Plan(e)t Foods είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία plant-based παγωτού και είναι επίσης carbon-negative. «Αρχικά, έχουμε ήδη μειωμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, γιατί είμαστε vegan, δεν χρησιμοποιούμε ζωϊκά. Έχουμε βγάλει από την εξίσωση το ζώο. Τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, άμεσες και έμμεσες, τις υπολογίζουμε και τις αντισταθμίζουμε, χρηματοδοτώντας κάποιες ενέργειες αφαίρεσης του διοξειδίου του άνθρακα, μέσω μιας πλατφόρμας στις ΗΠΑ, όπου προωθεί δράσης δενδροφύτευσης κ.ά. Εμείς αντισταθμίζουμε κατά 110%, οπότε η εταιρεία μας κάθε χρόνο αφαιρεί περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα απ’ ό,τι παράγει», δήλωσε ο Γρηγόρης. 

Επιπλέον, το παγωτοπωλείο στον αριθμό 86 της Ερμού, απέναντι από την πλατεία Μοναστηρακίου, είναι όσο πιο waste-free γίνεται, ακόμη και τα κυπελλάκια και τα κουταλάκια τρώγονται. Είναι φτιαγμένα από ζάχαρη κι αλεύρι. Τα νερά που δίνουν είναι επίσης σε χάρτινη συσκευασία, καταφέρνοντας έτσι να γίνει ένα plastic-free μαγαζί στην Αθήνα. Τουρίστες από χώρες που έχουν πλούσια γκάμα vegan επιλογών ενθουσιάζονται με το Plan(e)t, γιατί δεν βρίσκουν αυτές τις γεύσεις και ποιότητες στον τόπο τους. Τα Plan(e)t παγωτά είναι τόσο προσβάσιμα που μπορείς να τα βρεις στα ράφια του σούπερ μάρκετ της γειτονιάς σου και σε σχέση με τις δύο κλασικές γεύσεις σοκολάτα και βανίλια Μαδαγασκάρης που υπήρχαν πέρυσι, τώρα έχουν προστεθεί άλλες τέσσερις: το φυστίκι, το Triple Chocolate Brownie, το Φουλ της (Pavlova) Φράουλας και το φυστικοβούτυρο.

παγωτό

Έρχονται κι άλλα

Στο άμεσο πλάνο είναι να προστεθούν και επιλογές παγωτού χωρίς ζάχαρη, ενώ βάφλες, τσουρέκι, παγωτό μηχανής, milkshake αλλά και γλυκά ζαχαροπλαστείου, όπως soft cookies, cheesecake, διάφοροι τύποι brownies, όλα με φυτικές πρώτες ύλες, προβλέπεται ότι θα κυκλοφορήσουν στο επόμενο διάστημα και θα γίνουν ο νέος εθισμός της πόλης -made with love in Greece, από ανθρώπους που έχουν ως αποστολή τους να μας χαρίζουν στιγμές απόλαυσης κάνοντας τον πλανήτη παράλληλα πιο plant-based και βιώσιμο. 

παγωτό

Plan(e)t Foods, Ερμού 86, Μοναστηράκι

Πηγή:popaganda.gr