Sweet Melek: Ένα cult ζαχαροπλαστείο-μεζεδοπωλείο με άρωμα Πόλης

Στο Παλαιό Φάληρο, ένα μαγαζί που απ’ έξω δίνει την εντύπωση κοινής καφετέριας κρύβει πολίτικες λιχουδιές – από πικάντικους μεζέδες μέχρι χειροποίητα μαντί και μαλεμπί.

Γεωργία Παπαστάμου

Φωτογραφίες: Χριστίνα Γεωργιάδου

Στη Παναγίτσα, δίπλα στις γραμμές του τραμ, το Sweet Melek δίνει εξωτερικά την εντύπωση μιας κοινής, κάπως παλιομοδίτικης καφετέριας. Χωμένο κάτω από τις τέντες, με τα πλαστικά του τραπεζομάντηλα και την επιγραφή «καφέ-γλυκό-τσάι», μοιάζει περισσότερο με συνοικιακό στέκι για μεσημεριανό αραλίκι με φραπέ και φρέντο. Είναι πράγματι συνοικιακό στέκι, αλλά αντί για μέτριους καφέδες κρύβει πολίτικους θησαυρούς: πικάντικους μεζέδες, μικρούλικα χειροποίητα μαντί, ποτήρια ούζο που φτάνουν ακουμπισμένα σε μπακιρένια σκεύη με πάγο για να μένουν δροσερά, πιτάκια με γιουφκά, ασουρέ, κεσκούλ, ζερντέ, λεμονάτα ρυζόγαλα, κατακόκκινα ψητά μήλα βαμμένα με χυμό ροδιού και αρωματισμένα με μπαχαρικά και ένα σωρό ακόμα νοστιμιές που αξίζει να αναζητήσει κανείς.

Από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα

Η Ανούσκα -ή Ανούς όπως τη φωνάζουν όλοι-, έχει αρμένικη καταγωγή αλλά, όπως και οι γονείς της, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη. Δίπλα στο ψυγείο με τις κρέμες που φτιάχνει μόνη της έχει κρεμάσει τα ασπρόμαυρα οικογενειακά κάδρα: ο μπαμπάς της νέος και κουστουμαρισμένος να απωθεί με κεφαλιά μια μπάλα ποδοσφαίρου, στιγμιότυπα από εκδρομές, αρραβώνες, μωρά… «Ο άντρας μου ήταν Ρωμιός και παντρευτήκαμε στην Κωνσταντινούπολη. Μέναμε εκεί, αλλά μια μέρα μου είπε ότι χάλασε η δουλειά του και αναγκαστικά έπρεπε να έρθουμε στην Αθήνα, όπου είχε συγγενείς. Κλάμα εγώ, δεν ήθελα», διηγείται. Οι δυο τους έφτασαν στην Αθήνα στα τέλη του ’90. Τα χρόνια πέρασαν, κάποια στιγμή ο γάμος τους διαλύθηκε και ενώ ο πρώην, πλέον, σύζυγός της επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη, η Ανούς έμεινε. «Που να φύγω; Την αγάπησα την Ελλάδα», λέει.

Μόνη της άνοιξε το Sweet Melek (γλυκός άγγελος σημαίνει), αρχικά ως καφέ-ζαχαροπλαστείο, φτιάχνοντας πολίτικες κρέμες, τσατάλια, μπατόν σαλέ και σερβίροντας τούρκικο τσάι. «Μαγείρευα καμιά φορά για τον εαυτό μου, για να φάω καθώς ήμουν πολλές ώρες εδώ μέσα, και άρχισαν να μου ζητάνε να βάλω φαγητό», συμπληρώνει. Έτσι έφτιαξε έναν μικρό κατάλογο με αυθεντικά μεζεδάκια που μοσχοβολάνε Κωνσταντινούπολη. Οι λεπτεπίλεπτες φλογέρες από φύλλο γιουφκά που φέρνει από την Τουρκία, έρχονται γεμιστές είτε με αρωματικό κιμά είτε με παστουρμά, τα ψητά κεφτεδάκια (tukuruk kefte) σερβίρονται με βουτυρένιο ρύζι, στολισμένο εδώ κι εκεί με καβουρντισμένο κριθαράκι, ενώ τα πεντανόστιμα συκωτάκια -παναρισμένα και τηγανητά- πασπαλίζονται με κύμινο, μπούκοβο και ρίγανη, πριν πέσει πάνω τους μια γενναία δόση από άνηθο, μαϊντανό και λεπτοκομμένο κρεμμύδι.

Φασόλια πιάζ, τηγανητά αυγά με φρέσκο σουτζούκι και παστουρμά, πατσάνγκα, μελωμένες μελιτζάνες με τη σάλτσα τους, ντολμαδάκια γιαλαντζί με μπόλικο κρεμμύδι είναι μερικά ακόμα από τα πιατάκια που μπορεί κανείς να παραγγείλει με το ούζο του ή με γενί ρακί. Από το μενού δεν λείπουν ποτέ ο πατσάς, η κοτόσουπα και η βελουτέ φακόσουπα από κόκκινες φακές. Μην αγνοήσετε και τα χειροποίητα μαντί – μικρά ζυμαρικά σαν πουγκάκια, γεμιστά εδώ με μοσχαρίσιο κρέας. Τα καλύπτει με σκορδάτο γιαούρτι και λιωμένο βούτυρο με τούρκικο κόκκινο καυτερό πιπέρι και είναι λαχταριστά. Τα πουλάει μάλιστα και κατεψυγμένα, για μαγείρεμα στο σπίτι.

«Το χέρι μου μάλλον πήρε από τη γιαγιά μου. Από αυτήν έμαθα να μαγειρεύω. Ήταν πολύ καλή μαγείρισσα», λέει η Ανούς και διηγείται μια ιστορία σύμφωνα με την οποία ο Κεμάλ Ατατούρκ έστειλε άμαξα με άλογα στο σπίτι της γιαγιάς της για να του ετοιμάσει δύο φαγητά: μια λιχουδιά με σπλήνα και ντολμαδάκια. Όσο μιλάει στέκεται δίπλα στον πάγκο. Πίσω της, μια μεγάλη βιτρίνα με ποτηράκια, καθένα με άλλο σχέδιο, όλα βγαλμένα από τα 80s. Απέναντι ο μεγάλος ξύλινος καθρέφτης, σερβίτσια, σεμεδάκια, ένα παλιό ραδιόφωνο, μια φωτογραφική μηχανή αντίκα. Ο χώρος του ζαχαροπλαστείου θα μπορούσε να είναι το σαλόνι του σπιτιού της.

Ανάμεσα στα γλυκά της θα βρείτε πολλές κρέμες: ασουρέ (με σιτάρι, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα), κεσκούλ (κρέμα με πικραμύγδαλο), ζερντέ (κρέμα με σαφράν, ρύζι, ροδόνερο και λίγο ρόδι για στολίδι), μαλεμπί (κρέμα με μαστίχα) αλλά και κιουνεφέ, ψητό κυδώνι και ψητό μήλο που μπορείτε να φάτε σκέτο ή παρέα με παγωτό καϊμάκι. Ωραίος είναι και ο μπακλαβάς, με το βαρύ άρωμα του βουτύρου. Δεν τον φτιάχνει η ίδια, τον προμηθεύεται από μάστορες που χρησιμοποιούν, όπως λέει, τούρκικο φιστίκι και βούτυρο.

Sweet Melek

Αχιλλέως 31, Παλαιό Φάληρο
  • Τηλέφωνο : 211-18.35.966
  • Ωράριο : Καθημερινά: 08:00-00:00
  • Κόστος : 25-30 ευρώ/άτομο (χωρίς ποτό)

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Πηγή:gastronomos.gr

About Post Author