Πλεξούδα τσουρέκι με σοκολάτα

Αυτό που έγινε φέτος με τα Τσουρέκια χωρίς ζύμωμα δεν υπάρχει, δεν έχω λόγια να σας ευχαριστήσω. Έτσι έφτιαξα για εσάς μισή δόση Τσουρεκιού αλλά την πείραξα λίγο, τη γέμισα με μια πάστα σοκολάτας, αφού ξέρω ότι αγαπάτε ότι έχει σοκολάτα.

Το αγαπήσατε και περιμένετε την συνταγή, είμαι σίγουρη ότι θα τη φτιάξετε αμέσως γιατί είναι πολύ εύκολη. Την πάστα σοκολάτας κρατήστε την γιατί θα σας βολέψει, είναι τέλεια για γλυκά φούρνου. Και αφού μένουμε σπίτι, θέλουμε εύκολες συνταγές, για να περνάει γλυκά η ώρα μας. Ελάτε πάμε στην κουζίνα μου να φτιάξουμε λαχταριστή σοκολατένια πλεξούδα.

Υλικά για 2 πλεξούδα

600 γρ Αλεύρι για όλες τις χρήσεις ΚΟΥΛΑ

2 αυγά (100 γρ)

200 γρ ζάχαρη

250ml γάλα

Πρέζα αλάτι

90 γρ βούτυρο

25 γρ νωπή μαγιά  ή 6 γρ ξερή

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

5 γρ μαχλέπι

3 γρ μαστίχα

5 γρ υγρή βανίλια ή όποια άλλη θέλετε

Σοκολατένια Πάστα

180 γρ κουβερτούρα

120 γρ βούτυρο

100 γρ άχνη ζάχαρη

40 γρ κακάο

3 γρ κανέλα

Πρέζα αλάτι-πρέζα μοσχοκάρυδο

Επάλειψη

1 αυγό

2 κ.σ νερό

Οδηγίες για το Τσουρέκι

Βάζουμε μπροστά μας όλα τα υλικά.

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα, να μη κάψει το θέλουμε χλιαρό. Βάζουμε σε ένα μπολ 70 γρ γάλα, τη μαγιά, 30 γρ ζάχαρη και 30 γρ. αλεύρι (από αυτά που έχουμε ζυγίσει), τα ανακατεύουμε σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.

Ζεσταίνουμε το βούτυρο να λιώσει και το αφήνουμε στην άκρη. Χτυπάμε με ένα πιρούνι τα αυγά, στην άκρη και αυτά.

Στο υπόλοιπο γάλα προσθέτουμε όλα τα μυρωδικά και ανακατεύουμε, προσθέτουμε τα αυγά το βούτυρο και ανακατεύουμε το χλιαρό μείγμα.

Μόλις δούμε ότι η μαγιά έχει φουσκώσει την προσθέτουμε στο γάλα και προσθέτουμε το μείγμα με τα υγρά στο αλεύρι ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα ή μια σπάτουλα.

Μόλις πάρει όλο το αλεύρι και καθαρίσει το μπολ, ρίχνουμε  ελάχιστο ηλιέλαιο 1-2 κουταλιές διπλώνουμε τη ζύμη, σκεπάζουμε με το καπάκι το μπολ και αφήνουμε  να φουσκώσει 1-2 ώρες ανάλογα την θερμοκρασία.

Μόλις δούμε ότι η ζύμη τριπλασιάστηκε τη διπλώνουμε την σκεπάζουμε και τη βάζουμε στο ψυγείο όλο το βράδυ.

Την άλλη μέρα βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την αφήνουμε 1 ώρα στον πάγκο της κουζίνας, μόλις πάρει θερμοκρασία την αδειάζουμε σε λαδωμένο πάγκο και τη χωρίζουμε στα 2.

Ανοίγουμε ένα φύλλο όπως στην φωτογραφία, αλείφουμε την πάστα κάνουμε ρόλο  και το κόβουμε με ένα μαχαίρι, πλέκουμε διπλή πλεξούδα και τη βάζουμε σε φόρμα με λαδόκολλα. Το ίδιο κάνουμε και το άλλο κομμάτι της ζύμης,  σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν 1 ώρα περίπου.

Χτυπάμε το αυγό με το νερό με ένα πιρούνι και αλείφουμε τις πλεξούδες προσεχτικά να μην τις τρυπήσουμε.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 160 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου, ανάλογα τον φούρνο σας πάντα και πως ψήνει.

 

Πάστα σοκολάτας

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο με την κουβερτούρα σε μέτρια φωτιά, και ανακατεύουμε. Μόλις λιώσει κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε με μια μαριζ και σκεπάζουμε με μεμβράνη να ακουμπά την πάστα.

Μυστικά

Μπορείτε να παραλείψετε το ψυγείο και αφού φουσκώσει η ζύμη να τη χωρίσετε και να τη γεμίσετε.

Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε ξηρούς καρπούς.

Όταν κρυώσει τυλίγουμε  καλά με μεμβράνη για να παραμείνει μαλακό

 

του Ελπίδα Χαραλαμπίδου 

elpidaslittlecorner.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours