Ιταλική κοτόσουπα λεμονάτη με κριθαράκι

της Νίνας Θεοχαρίδου

Ελαφριά σούπα με μπόλικα λαχανικά που θα σας ζεστάνει στο κρύο του χειμώνα

Χρόνος: 35 λεπτά

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά (για 4-6 άτομα):

2 φιλέτα κοτόπουλου, 750 γρ. περίπου

2 κουταλιές ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 μεγάλα κλωνάρια σέλινο, χωρίς τα φύλλα, ψιλοκομμένα

2 μεγάλα καρότα ξεφλουδισμένα, κομμένα στη μέση κατά μήκος και σε φετάκια

1-2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

6 φλ. (1 ½ λίτρο) ζωμός κοτόπουλου (σπιτικός ή φτιαγμένος με 2 κύβους)

1 κουταλάκι ρίγανη

½ κοφτό κουταλάκι κουρκουμά (turmeric), προαιρετικά

½ κοφτό κουταλάκι μπούκοβο (νιφάδες τσίλι)

3/4 φλ. κριθαράκι

1 φλ. κατεψυγμένα μπιζέλια

2 λεμόνια, το ξύσμα και ο χυμός

½ φλ. ψιλοκομμένος μαϊντανός

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη, βαριά κατσαρόλα και σοτάρετε μέσα το κρεμμύδι, το σέλινο, τα καρότα και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν, ανακατεύοντάς τα συχνά, για 4-5 περίπου λεπτά.

Προσθέτετε το κοτόπουλο το κοτόπουλο και τον ζωμό, τη ρίγανη, τον κουρκουμά (αν θα βάλετε) και το μπούκοβο, δυναμώνετε τη φωτιά και τα αφήνετε να κοχλάσουν. Ύστερα, χαμηλώνετε τη φωτιά στο μέτριο/χαμηλό και σιγοβράζετε το φαγητό για 15 λεπτά, ξαφρίζοντάς το αν χρειάζεται.

Βγάζετε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και το βάζετε σε ένα πιάτο. Προσθέτετε στην κατσαρόλα το κριθαράκι και τα κατεψυγμένα μπιζελιά και αφήνετε το φαγητό να κοχλάσει ξανά. Στο μεταξύ, είτε ανοίγετε με δυο πιρούνια  σε μικρές λωρίδες, είτε τα κόβετε σε μπουκίτσες με μαχαίρι. Προσθέτετε τα κομματάκια του κοτόπουλο στην κατσαρόλα και συνεχίζετε το βράσιμο της σούπας μέχρι να μαλακώσει καλά το κριθαράκι, για 10 περίπου ακόμη λεπτά. Ελέγχετε το αλατοπίπερο, ανακατεύετε μέσα το ξύσμα και το χυμό των λεμονιών και το μαϊντανό και σβήνετε τη φωτιά.

Πηγή:xrysessyntages.com