Αυθεντικό γαλλικό σουφλέ σοκολάτας

Το πραγματικό σουφλέ δεν είναι λάβα κέικ, με υγρή σοκολάτα στο κέντρο, όπως λανθασμένα νομίζουν πολλοί.  Είναι ένα ανάλαφρο μίγμα, κρέμα-αφρός, ψημένο από άκρη σε άκρη.

Χρόνος: 45 λεπτά

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά (για 2 άτομα)

180 γρ. καλής ποιότητας σοκολάτα κουβερτούρα, σε κομματάκια,

1 κοφτή κουταλιά περίπου βούτυρο σε κομματάκια + επιπλέον για τα σκεύη,

1 γεμάτη κουταλιά ζάχαρη + λίγη επιπλέον για τα σκεύη,

2 κρόκοι + 3 ασπράδια αβγών,

1 πρέζα πιπέρι καγιέν,

1 πρέζα αλάτι,

1 γερή πρέζα κρεμόριο (κρεμοτάρταρο, Cream of Tartar),

Λίγο μπράντι για το σερβίρισμα (προαιρετικά).

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C (στις αντιστάσεις, χωρίς αέρα). Βουτυρώνετε δυο σκεύη για ατομικά σουφλέ χωρητικότητας 3/4 φλ. περίπου και πασπαλίζετε το εσωτερικό τους με ζάχαρη. Τα αναποδογυρίζετε για να φύγει η περισσή ζάχαρη και τα κρατάτε στο ψυγείο.

Λιώνετε την κουβερτούρα σε μπεν-μαρι (σε ένα πυρίμαχο μπολ πάνω από ένα κατσαρολάκι με νερό που σιγοβράζει, χωρίς ο πάτος του να αγγίζει στο νερό) και αποσύρετε το μπεν-μαρί από τη φωτιά. Ανακατεύετε μέσα τη 1 κοφτή κουταλιά βούτυρο σε κομματάκια μέχρι να λιώσει.

Χτυπάτε με το μίξερ τους κρόκους των αυγών με ½ κουταλιά ζάχαρη μέχρι να ξασπρίσουν και να αφρατέψουν και προσθέτετε τμηματικά τη λιωμένη σοκολάτα, συνεχίζοντας το χτύπημα. Ύστερα, χτυπάτε μέσα και το καγιέν.

Ξεπλένετε τα χτυπητήρια του μίξερ, τα στεγνώνετε και χτυπάτε χώρια τα ασπράδια με το αλάτι και το κρεμόριο μέχρι να φουσκώσουν. Προσθέτετε την υπόλοιπη ζάχαρη συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να γίνει μια λεία και γυαλιστερή μαρέγκα. Παίρνετε μια γερή κουταλιά μαρέγκας και την ανακατεύετε στο μίγμα της σοκολάτας για να αραιώσει και ύστερα ενσωματώνετε την υπόλοιπη με απαλές κινήσεις, παίρνοντας υλικά από τον πάτο και φέρνοντάς το στην επιφάνεια, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα (δεν πειράζει αν μείνουν και μερικές άσπρες γραμμούλες). Το μοιράζετε στα προετοιμασμένα σκεύη μέχρι την επιφάνεια. (Αν θέλετε, τα κρατάτε στο ψυγείο σκεπασμένα με πλαστική μεμβράνη που να κολλάει πάνω στην επιφάνεια του μίγματος, μέχρι και 24 ώρες και τα βγάζετε 30 λεπτά πριν τα ψήσετε να ξεπαγώσουν). Περνάτε ένα μαχαίρι πάνω από την επιφάνειά τους για να ισιώσει και ύστερα, περνάτε το μικρό δάχτυλό σας στον περίγυρο των σουφλέ, κολλητά στο σκεύος, για να κάνετε ένα κυκλικό μικρό «αυλάκι».

Τοποθετείτε τα σουφλέ πάνω στο ταψί του φούρνου  (όχι σε σχάρα) και τα ψήνετε για 20 λεπτά (θα φουσκώσουν και θα πήξουν). Τα σερβίρετε αμέσως συνοδεύοντάς τα, αν θέλετε, με μπράντι, για να τα περιχύσετε, κάνοντας χαρακιές στην επιφάνειά τους.

xrysessyntages.com

About Post Author