Ναι, ο κανόνας που όλοι ξέρουμε ισχύει: το ψάρι ταιριάζει με λευκό κρασί. Ποιο λευκό όμως; Μήπως υπάρχουν περιπτώσεις θαλάσσιων κατοίκων που ταιριάζουν καλύτερα με ροζέ ή ακόμα και κόκκινο;

Ο σομελιέ κ. Στάθης Τσώκος* εξηγεί ποιες οινικές προτάσεις ταιριάζουν σε ποιους κατοίκους της θάλασσας για το καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα.

Εν αρχή ην το Ασύρτικο. Το κρασί της Σαντορίνης ταιριάζει υπέροχα με φρέσκο μπακαλιάρο, λαβράκι, τσιπούρα, φαγκρί, σφυρίδα, χριστόψαρο ή μπαρμπούνι μιας και έχει τραγανή οξύτητα, ορυκτότητα, λόγω ηφαιστειογενών πετρωμάτων και πλούσιο σώμα.

Κάποιες ιδανικές επιλογές ετικετών για κάθε στυλ είναι η Σαντορίνη του Γαβαλά, το Βαρέλι του Βασάλτη και το Νυχτέρι του Σιγάλα. Αν ο ουρανίσκος σας απαιτεί κάτι πιο premium, τότε ο Πυρίτης του Καραμολέγκου σας κλείνει το μάτι με το πληθωρικό του στόμα. Σουρεάλ εικόνα, αλλά οι γνώστες θα καταλάβουν.

Ψαράκια μικρά όπως ο γαύρος, η μαρίδα και η σαρδέλα ταιριάζουν όμορφα και ωραία με μια Ρομπόλα Κεφαλονιάς. Μοιάζει με το Ασύρτικο, στην πιο “λάιτ” εκδοχή του, με ορυκτές νότες. Για τα μικρά αυτά ψαράκια λοιπόν, ένα Wild Paths από το οινοποιείο Gentillini είναι ό,τι πρέπει.

Ψάρια όπως ο τόνος ή ο σολομός, αρκετά λιπαρά και με διαφορετική υφή από τα υπόλοιπα ταιριάζουν καλύτερα με ένα ροζέ. Άλλωστε και το χρώμα του κρέατος τους… κοκκινίζει. Ένα ροζέ λοιπόν από Μοσχοφίλερο όπως η Τομή του Τρούπη από τη Μαντίνεια ή μια Λημνιώνα του Ζαφειράκη από τον Τύρναβο θα τους πήγαινε τέλεια.

Θα τους ταίριαζε βέβαια και ένα κόκκινο. Μια φρέσκια Νεμέα η οποία δεν έχει περάσει από βαρέλι είναι σωστό ταίρι: δοκιμάστε, για παράδειγμα, την Ιδέα του οινοποιείου Μπαραφάκα, με μαλακές τανίνες και φρέσκα αρώματα.

Ο ροφός και η συναγρίδα τώρα θέλουν… βαρέλι, αφού έχουν πάχος και είναι αρκετά λιπαρά. Το βαρέλι δίνει περισσότερο όγκο στον ουρανίσκο και αυτό είναι κάτι που θέλουμε για να τα ταιριάξουμε. Εύκολα λοιπόν τα ψάρια αυτά συνδυάζονται με «βαρελάτα» Chardonnay, όπως αυτό του Κατσάρου, ένα Ήδυσμα Δρυός από το κτήμα Τέχνη Οίνου στη Δράμα. ή ένα semillion του Κώστα Λαζαρίδη από τη Δράμα.

Σημειώστε πως αν το ψάρι μας (μπακαλιάρος, γλώσσα κ.α.) το μαγειρέψουμε στο φούρνο «πλακί», με ντομάτα και κρεμμυδάκι, τότε τα πράγματα αλλάζουν κάπως και ταιριάζουν περισσότερο με ένα ροζέ ή κόκκινο κρασί, με μαλακές τανίνες.

Καπνιστά ψάρια όπως η ρέγγα ή ο μπακαλιάρος σκορδαλιά, προτιμούν μια Ρετσίνα. Δοκιμάστε το Δάκρυ του Πεύκου από το Οινοποιείο Κεχρί, μια ρετσίνα από Ασύρτικο.

Και αν… sushi τρως; Και εδώ έχουμε ωραία παντρέματα, αμέ! Η ασιατική κουζίνα λόγω της πικάντικης καταβολής ταιριάζει γάντι με την συναρπαστικά πικάντικη και αρωματική ποικιλία Gewürtztraminer («Gewürtz» σημαίνει πικάντικο), αφού βγάζει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που ορίζουν την εν λόγω κουζίνα (σόγια, τζίντζερ κ.α.). Μια ενδιαφέρουσα ελληνική πρόταση σε αυτήν την κατηγορία κρασιών, η οποία θα ισορροπήσει όμορφα με ασιατικά πιάτα είναι η Lenga από το Κτήμα Αβαντίς.

 

Εβίβα!

Νικόλας Γεωργιακώδης

* Ο Στάθης Τσώκος είναι head sommelier στο εστιατόριο Aleria, κάτοχος Diploma Somellier Gold Certification της ASI και μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων.

Πηγή:in2life.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours