Τα 20+1 εστιατόρια των νοτίων προαστίων για να απολαύσεις φρέσκο ψάρι

Το Nou Pou έψαξε και βρήκε τα εστιατόρια στα νότια προάστια, όπου μπορείς να απολαύσεις πραγματικά ολόφρεσκες γευστικές δημιουργίες ψαροφαγίας.

Το πραγματικά φρέσκο ψάρι μπορείς να το απολαύσεις στις καλοκαιρινές διακοπές σε κάποιο νησί ή σ’ ένα πολύ ακριβό εστιατόριο, σωστά; Φυσικά και όχι. Τα παρακάτω νότια σημεία αποδεικνύουν πως μπορείς να πας για ψαράκι στην πόλη, χωρίς να έχεις αμφιβολία για το πιάτο που σου σερβίρεται, χωρίς να ξοδέψεις μία περιουσία και σχεδόν με την ίδια θέα που θα είχες μπροστά σου τη στιγμή που θα έτρωγες το φρέσκο ψάρι σου σε κάποιο κυκλαδίτικο νησί.

Ψάρι με χόρτα, φρικασέ στο Jimmy’s Fish

Πάντα με νόστιμες εναλλακτικές προτάσεις, το εστιατόριο Jimmy’s Fish συνδυάζει με μοναδικό τρόπο την παράδοση στην ελληνική κουζίνα και τη μεσογειακή διατροφή με κάποιες πιο gourmet προτάσεις. Ειδικεύεται στο φρέσκο ψάρι και προτείνει για τους λάτρεις του κάτι διαφορετικό, ψάρι… φρικασέ! Το ψάρι στο Jimmy’s Fish είναι φρέσκο, προσεκτικά επιλεγμένο κι ακόμη πιο φροντισμένα μαγειρεμένο. Το ψάρι φιλετάρεται και μαγειρεύεται με κρασί στον ατμό. Σερβίρεται με χορταρικά όπως σέσκουλο, λάπαθο και φρέσκο μάραθο. Τα χορταρικά αυτά αναμειγνύνται σε μία κρεμώδη σος. Προτίμησε να απολαύσεις το συγκεκριμένο πιάτο με ψάρι ροφό ή σφυρίδα!

Jimmy’s FishΑκτή Κουμουνδούρου 46, Πειραιάς, τηλ: 210-412 4417

Το crispy Λαβράκι του Blue Fish

Στο εστιατόριο Blue Fish το φρέσκο ψάρι φιλετάρεται και ψήνεται με έναν πολύ ξεχωριστό τρόπο. Σου προτείνουμε να ξεκινήσεις με το πιάτο Λαβράκι Crispy Skin. Ο σεφ του εστιατορίου, Γιώργος Οικονομίδης, μας μίλησε για τη φιλοσοφία του grill ρομπάτα, που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «γύρω από τη φωτιά». Πρόκειται για έναν παραδοσιακό γιαπωνέζικο τρόπο ψησίματος με κάρβουνα. To φρέσκο ψάρι περνάει μέσα από έντονη φωτιά, κάτι που κάνει την πέτσα του crispy και το εσωτερικό του ζουμερό. Με αυτό τον τρόπο ο πελάτης έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει από το κεφάλι μέχρι την κοιλιά και την ουρά του ψαριού, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το κρέας. Το πιάτο Λαβράκι Crispy Skin αλατίζεται με χοντρό αλάτι από τη μεριά της πέτσας και σερβίρεται πάνω σε ψητά λαχανικά με μία ασιατική σάλτσα ponzu. Η συγκεκριμένη σάλτσα είναι με παρθένο ελαιόλαδο, λίγο σκόρδο κι ένα παντζάρι που έχει ψηθεί, αποδομηθεί και τελικά αξιοποιηθεί σε μορφή μαγιονέζας. Κάθε ψάρι Blue Fish αντιμετωπίζεται στο ξεχωριστά και εδώ φρέσκο ψάρι σημαίνει ποιοτικό ψάρι, ψάρι που είναι στην εποχή του.

Βlue Fish, Λ. Ποσειδώνος 4, Βουλιαγμένη, τηλ: 210-967 1778

 

Φρέσκο ψάρι στο λιμανάκι της Βάρκιζας από το Λατίνι

Το εστιατόριο Λατίνι έχει κατοχυρωθεί στο μυαλό των καλοφαγάδων ως ένα από τα αγαπημένα σημεία για να απολαύσουν φρέσκο ψάρι. Στο λιμανάκι της Βάρκιζας, δίπλα από την ψαραγορά της περιοχής, με θέα θάλασσα και ψάρι από επιλεγμένους ντόπιους ψαροντουφεκάδες αποτελεί σίγουρα μία καλή επιλογή για τους λάτρεις του ψαριού. Ο πελάτης διαλέγει το ολόκληρο ψάρι του και το έμπειρο προσωπικό του εστιατορίου το ψήνει έτσι ώστε να μη χάνει τίποτα από τη γεύση του. Καλό είναι να γνωρίζεις ότι υπάρχουν και ατομικές μερίδες ψαριού στο Λατίνι όπως είναι τα ιδιαίτερα πιάτα σουβλάκι ψαριού (από βλάχο) και φέτα ψάρι, που σερβίρονται με κουσκούς ή ψητά λαχανικά.

ΛατίνιΛεωφόρος Ποσειδώνος 3, Βάρκιζα, τηλ: 210-9655977

Πεσκανδρίτσα σαφράν στον Ιωλκό

H Ιωλκός αποτελεί ένα παραδοσιακό σημείο στα νότια προάστια για να απολαύσεις το ψάρι σου με τον πιο μερακλίδικο, αν μας επιτρέπετε τον όρο, τρόπο. Η πρόταση του σεφ, Κώστα Βούλγαρη, είναι πεσκανδρίτσα με σαφράν, με μία προϋπόθεση… Να μαγειρευθεί έτσι ώστε να μην αλλοιωθεί καθόλου η αγνή, αυθεντική γεύση του ψαριού. Όλα τα υλικά είναι φρέσκα και ποιοτικά, ενώ δε χρησιμοποιούνται υποκατάστατα. Το ψάρι ξεκοκαλίζεται, κόβεται σε φέτες, σοτάρεται με φρέσκο βούτυρο και σκόρδο και σβήνεται με ξηρό, λευκό κρασί Ροδίτη. Στη συνέχεια καπακώνεται για να αποκτήσει τη γεύση όλων των υλικών του, τα οποία θα δέσουν με ελάχιστη κρέμα γάλακτος. Σερβίρεται σε ανοιχτή ραβιέρα.

ΙωλκόςΖέππου 15, Γλυφάδα, τηλ: 211-4111819

Για εστέτ ψαροφαγία στο Καστελόριζο Βάρκιζας

Μέσα σ’ ένα ζεν παράδεισο με υψηλή αισθητική, μπορείς να εμπειρευτείς θεσπέσιες γεύσεις της θάλασσας που μαγεύουν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Στο Καστελόριζο Βάρκιζας πρωταγωνιστεί η παράδοση στο φρέσκο ψάρι, κατευθείαν από τα δίχτυα του ψαρά του εστιατορίου στα τηγάνια του, η ποιότητα στις πρώτες ύλες, το σωστό ψήσιμο, η εμπειρία και τα προσεγμένα πιάτα, που δεν αφήνουν περιθώρια για κάτι λιγότερο από ένα απολαυστικό γαστριμαργικό ταξίδι σε θάλασσες και ωκεανούς γεύσης. Δοκίμασε το εξαιρετικό κριθαρώτο γαρίδας, το άπαιχτο σπαγγέτι θαλασσινών ή τη θεϊκή αχνιστή κακαβιά με φρέσκα πετρόψαρα και φίνα λαχανικά. Και στοιχηματίζουμε πως αυτό το ταξίδι δεν θα θες να τελειώσει ποτέ!
Καστελόριζο Βάρκιζα, Λ. Ποσειδώνος, Λιμανάκια Βάρκιζα, τηλ: 210-9655022

Γαρμπή

Το ιστορικό εστιατόριο Γαρμπή είναι γνωστό για την εκπληκτική θέα του (το ηλιοβασίλεμα από εδώ είναι απίστευτο), τη διάσημη ψαρόσουπα και κυρίως για το φρέσκο ψάρι. Ο τρόπος που ψήνεται και σερβίρεται το ψάρι αποτελεί μία ολόκληρη ιεροτελεστία. Το εστιατόριο προμηθεύεται φρέσκα ψάρια από Έλληνες ψαράδες και ο σεφ Μιχάλης Πίττας έχει πάντα την ιδέα και το καταλληλο πιάτο στο μενού ακόμη και για τον πιο απαιτητικό ψαροφαγά.

Εστιατόριο Γαρμπή, Ηλίου 21, Καβούρι, τηλ. 210-8963480, www.facebook.com/Garbi.Restaurant

Ιθάκη

Ένα θρυλικό εστιατόριο των νοτίων προαστίων, που ξεχωρίζει για την υπέροχη θέα του και το πολύ ενδιαφέρον μενού όσον αφορά το φρέσκο ψάρι στη σχάρα.  Από το Ιθάκη έχουν περάσει τα μεγαλύτερα ονόματα του εγχώριου και διεθνούς jet set, όπως είναι η Αθηνά Ωνάση και o Leondardo di Caprio.

Ιθάκη, Απόλλωνος 28, Λαιμός Βουλιαγμένης, τηλ. 2108963747

Παπαϊωάννου 

Πρόκειται για ένα βραβευμένο για την ελληνική κουζίνα του εστιατόριο, το οποίο βρίσκεται στον Πειραιά που σ’ εκπλήσσει συνεχώς με τις προτάσεις του για το πως να απολαύσεις το φρέσκο ψάρι. Να σημειώσουμε ότι ο ιδιοκτήτης Γιώργος Παπαϊωάννου έχει αποκλειστικές συνεργασίες με ψαροντουφεκάδες και καϊκια.

Παπαϊωάννου, Ακτή Κουμουνδούρου 42, Μικρολίμανο, τηλ. 2104225059

Δουράμπεης 

Η ιστορική ψαροταβέρνα Δουράμπεης έχει συνεργασίες με ψαροντουφεκάδες και καϊκια από όλη την Ελλάδα. Ο ιδιοκτήτης της, Γιάννης Δουράμπεης, πιστεύει το ψάρι είναι ένα από τα πιο ευλογημένα προϊόντα της χώρας και πρέπει να αντιμετωπίζεται ανάλογα. Την ψαροταβέρνα Δουράμπεης έχουν επισκεφθεί πολλά διάσημα ονόματα του διεθνούς jet set.

Δουράμπεης, Ακτή Δηλαβέρη 29, Πειραιάς, τηλ. 2104122092

Βαρούλκο 

Ποιος δε γνωρίζει ότι ένα από τα καλύτερα spots για να απολαύσεις φρέσκο ψάρι είναι το fish restaurant, Βαρούλκο; Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ και ιδιοκτήτης του εστιατορίου, Λευτέρης Λαζάρου, προτείνει φρέσκο ψαράκι, ένα πιο gourmet twist στα κλασικά πιάτα, ουζάκι και θέα θάλασσα!

Βαρούλκο, Ακτή Κουμουνδούρου 52, Πειραιάς, τηλ. 2105228400

Λούτσος

Η συγκεκριμένη άφιξη στην πλατεία της Βούλας, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα υλικά, τις πρώτες ύλες και, όπως είναι λογικό, στις ολόφρεσκες επιλογές της θάλασσας που προσφέρει. Καθημερινά μπορείς να απολαύσεις φρέσκο ψάρι ημέρας και να το συνοδεύσεις με παλαιωμένο τσίπουρο, σε έναν καλαίσθητο και μοντέρνο χώρο που φέρνει κυκλαδίτικο άρωμα στην καρδιά της Βούλας.

Λούτσος, Βασιλέως Παύλου 78, Boύλα Tηλ. : 21 1411 2444 

Τα Άργουρα

Πήρε το ονομά του από το ομώνυμο χωριό στην Εύβοια, φημίζεται για το εναλλακτικό κοινό του αλλά κυρίως για τα πιάτα με φρέσκο ψάρι και όστρακα. Κάθε πιάτο του μενού στα Άργουρα είναι ιδιαίτερα προσεγμένο ώστε να διατηρεί την αυθεντική γεύση του και να παραμένει μία υγιεινή, νόστιμη επιλογή.

Τα Άργουρα, Αγησιλάου 49- 51, Τζιτζιφιές, τηλ. 2177173200

Θαλασσινός 

Το ψαρομεζεδοπωλείο Θαλασσινός θυμίζει ένα παλιό σπίτι με εκείνες τις υπέροχες αυλές, που ήταν τόσο φιλόξενες σε καλούς φίλους. Με βασικό χαρακτηριστικό τις φρέσκες πρώτες ύλες και τις παραδοσιακές γεύσεις, το Θαλασσινός αποτελεί ένα αγαπημένο σημείο της Καλλιθέας για να απολαύσεις το ψάρι σου.

Θαλασσινός, Ηρακλέους & Λυσικράτους 32, Τζιτζιφιές, Καλλιθέα, τηλ. 210 9404518

Πεζούλας

Η ψαροταβέρνα Πεζούλας έχει μία μεγάλη ιστορία, η οποία κρύβει άλλες μικρότερες αφού αποτελούσε στέκι για τους Ιπποδρομιάκηδες και για διάσημα ονόματα του καλλιτεχνικού χώρου. Μάλιστα ο ζωγράφος Φασιανός σε μία έξοδό του στον Πεζούλα ζωγράφισε σε πρόχειρο χαρτί έναν πίνακα για να υμνήσει τα ψάρια ελεύθερας βοσκής που απόλαυσε.

Πεζούλας, Πεισιστράτου 11, Τζιτζιφιές, τηλ. 2109422684

Ψαράκια και Θαλασσινά

Το Ψαράκια και Θαλασσινά στη Βάρκιζα συνδυάζει την παράδοση στο φρέσκο ψάρι με την επιθυμία όλων μας να είχαμε ένα μπαλκόνι με θέα θάλασσα. Προτίμησε να κάτσεις στη βεράντα στον πάνω όροφο και απόλαυσε τα πρώτα κεράσματα του μαγαζιού, διαλέγοντας το ψάρι που θα συνοδεύσει τη μοναδική θέα.

Ψαράκια και Θαλασσινά, Λεωφ. Ποσειδώνος 14, Βάρκιζα, τηλ. 2109654138

Ο Λάμπρος 

Βρίσκεται σε μία ειδυλλιακή, σχεδόν μαγική, τοποθεσία στη Βουλιαγμένη και όσον αφορά το φαγητό αποτελεί τον απόλυτο θαλασσινό παράδεισο. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η φήμη του ως έναν από τους καλύτερους προορισμούς της Αττικής για φρέσκο ψάρι και θαλασσινά. Ο Λάμπρος ξεχωρίζει μέσα στα χρόνια για την ποιότητα και την εξυπηρέτηση.

Ο Λάμπρος, Λεωφ. Ποσειδώνος 20, Βουλιαγμένη, τηλ. 2108960144

Λεωνίδας

Όσοι μένουν στα νότια προάστια έχουν επισκεφθεί έστω και μία φορά την ταβέρνα Λεωνίδα. Μία κλασική αξία στο ψάρι που βρίσκεται στην καρδιά της Αργυρούπολης και μετράει πολλά χρόνια ιστορίας. Ο Λεωνίδας έχει τα δικά του καϊκια και έτσι προσφέρει φρέσκο ψάρι σε προσιτή τιμή.

Λεωνίδας, Μ. Γερουλάνου 130, Αργυρούπολη, τηλ. 2109617901

Μικρές Κυκλάδες

Οι Μικρές Κυκλάδες έχουν φρέσκες πρώτες ύλες, αντιπροσωπευτικές η καθεμία ενός διαφορετικού αιγαιοπελαγίτικου νησιού. Το ψάρι εδώ είναι πάντα φρέσκο και οι προτάσεις του εστιατορίου είναι κλασικές διατηρώντας την παράδοση στη γεύση αλλά με μία νέα, δημιουργική διάσταση για τη διαφορά.

Μικρές Κυκλάδες, Πανταζή 56, Ηλιούπολη, τηλ. 2109709150

Ο Σταμάτης

Έτσι απλά και ωραία, όσο απλό είναι το όνομά του, το συγκεκριμένο εστιατόριο ξεχωρίζει για το φρέσκο ψάρι που προσφέρει και την τοποθεσία του. Βρίσκεται στα Λεγραινά κι έτσι αποτελεί μία καλή γαστρονομική αφορμή για να επιμηκύνουμε την Κυριακάτικη βόλτα μας λίγο πιο μακριά από τη Βάρκιζα.

Ο Σταμάτης, Λεωφ. Αθηνών- Σουνίου, Λεγραινά, τηλ. 2292051888

Τα Καλάμια

Στο 39ο χιλιόμετρο της Λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου βρίσκεται μία ταμπέλα στο αριστερό σου χέρι που γράφει “Ταβέρνα Τα Καλάμια”. Πρόκειται για μία από τις πρώτες ψαροταβέρνες που άνοιξαν στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής που κοιτάει Αργοσαρωνικό. Στέκει στο ίδιο σημείο από το 1947, προσφέρει μόνο φρέσκο ψάρι – με ξακουστό πιάτο μία απίστευτη γαριδομακαρονάδα- και έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές. Όπως μας λέει ο Λευτέρης, τωρινός ιδιοκτήτης και δισέγγονος του πρώτου ιδιοκτήτη: “Είμαστε καθαρή ψαροταβέρνα. Συνεργαζόμαστε κατά αποκλειστικότητα με τέσσερα καΐκια τα οποία δουλεύουν μόνο για μας. Ένα στο Πόρτο Ράφτη, ένα στο Λαύριο και δύο στην Παλαιά Φώκαια. Καιρού επιτρέποντος έχουμε πάντα φρέσκο ψάρι. Αν ο καιρός δεν το επιτρέπει δεν σερβίρουμε ούτε ιχθυοτροφείου, ούτε εισαγωγής, ούτε τίποτα άλλο. Δεν μπαίνουν καν στο μαγαζί. Ότι μου βγάλουν τα καΐκια αυτά έχω“.

Τα Καλάμια, 39ο χλμ. Λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου, 2291 025057

Πηγή:nou-pou.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours