Φωτογραφίες: Δημήτρης Βλάϊκος

Το σουβλάκι είναι υποκειμενική υπόθεση. Σε άλλον αρέσει ο γύρος, άλλος θέλει κεμπάπ κι άλλος καλαμάκι. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος, γι’ αυτό και δεν πολυπιστεύουμε στις λίστες. Όμως μας διασκεδάζει να ψάχνουμε, να δοκιμάζουμε, να διαφωνούμε μεταξύ μας και να ακονίζουμε το κριτήριό μας μέσα από το (πιο αυστηρό) φίλτρο της ομάδας. Κάπως έτσι καταλήξαμε στο ότι αυτά είναι τα σουβλάκια που θα προτείναμε με το χέρι στην καρδιά.

Κάπου, κάποτε, κάπως παγιώθηκαν μέσα μας τα γούστα μέσα από δαιδαλώδεις υποσυνείδητες διαδρομές νευρικών κυττάρων και γευστικών ερεθισμάτων. Αλλά σε όποια «σχολή» γεύσης και να ανήκει ο καθένας μας, όποια ιδιοτροπία και να έχει, στο σουβλάκι διαπιστώσαμε ότι υπάρχει μια περίεργη ομοφωνία, μια οικουμενικότητα στις προτιμήσεις. Όλοι στην ομάδα συμφωνήσαμε στο ποιοι δεν πρέπει να λείπουν από τη λίστα μας, ποιοι είναι οι κορυφαίοι εκφραστές του πιο ωραίου «λαϊκού» φαγητού μας.

 

Η σάλτσα στις Ρωσίδες κάνει τα σουβλάκια πιο ζουμερά.
 

Η κυρία Άννα Στεφανίδου.

Οι Ρωσίδες, της Καλλιθέας

Κάποτε δεν είχε ούτε τηλέφωνο, δεν έκανε διανομή στο σπίτι. Τώρα ευτυχώς έχει «προοδεύσει» και κάπως έτσι γνώρισα και εγώ το σουβλάκι της κυρίας Άννας Στεφανίδου, μιας Πόντιας από το Καζακστάν, η οποία ανέλαβε το μαγαζί το 1990 (το είχαν πρωτοανοίξει δύο κυρίες από το Ουζμπεκιστάν). Κάθε φορά που μας παίρνει το βράδυ στο γραφείο στο Φάληρο, βαράμε τηλέφωνο και μας έρχονται ζεστά ζεστά τα μικρά μαμαδίστικα σουβλάκια της. Δύο όλες κι όλες επιλογές: μπιφτέκι μοσχαρίσιο ή καλαμάκι χοιρινό. Το must είναι τα μπιφτεκάκια. Mικρά και αρωματικά, στριμώχνονται δύο δύο στην πίτα, μαζί με ντομάτα και κρεμμύδι και από πάνω μπαίνει σάλτσα, που τα κρατάει ζουμερά. Για τους πολύ πεινασμένους, εννοείται «ένα ίσον κανένα» (είναι της παλιάς σχολής, μικρά σε μέγεθος, αλλά κάθε μπουκιά μετράει για δέκα σε γεύση και αρώματα). Κάνουν και εξαιρετικά πιροσκί, με πατάτα, κιμά και γλυκιά μυζήθρα. Χ. Τ.

Αναγνωσταρά 16, Καλλιθέα, Τ/211-11.92.145. Ανοιχτά καθημερινά εκτός Κυριακής, 19.00- 00.00. Κάνει delivery.

Κυρία Πίτσα, στον Κορυδαλλό

Η περίπτωση της κυρίας Πίτσας είναι μοναδική. Το σουβλατζίδικό της δεν είναι ακριβώς μαγαζί, είναι κάτι μεταξύ καντίνας και πλυσταριού μπροστά από το σπίτι της (στην πραγματικότητα είναι προέκταση του σπιτιού της), ένα μικρό δωμάτιο πάνω στο πεζοδρόμιο όπου στριμώχνονται τρεις ψησταριές: μία μικρή ηλεκτρική και μία μεγαλύτερη απέναντι με κάρβουνα, δίπλα στην ψησταριά για τον γύρο. Μπροστά στο ανοιχτό παράθυρο από όπου παραγγέλνεις και σε εξυπηρετεί, βρίσκεται και η κατσαρόλα με τη μυστική της σάλτσα, μια κόκκινη μυρωδάτη σάλτσα ντομάτας, με την οποία περιχύνει όλα τα σουβλάκια της. Ανεξαρτήτως γούστου, σου αρέσει δεν σου αρέσει η μυστική της σάλτσα και το πολύ καλό μπιφτέκι της, η κυρία Πίτσα και τα σουβλάκια της είναι μια καθολική γευστική εμπειρία που θα σου μείνει αξέχαστη. Μ. Π.

Καραολή και Δημητρίου 85, Κορυδαλλός, Τ/210-49.76.449. Καθημερινά 19.00-00.00.

Ο Κώστας δεν βάζει καθόλου λίπος στο κρέας του.

Κώστας, στο Σύνταγμα

Τη γεύση που περιγράφουν οι παππούδες από τότε που οι ντομάτες ήταν «αλλιώς», τα κρέατα ήταν «αλλιώς» και όλα ήταν πιο νόστιμα τη φαντάζομαι σαν το σουβλάκι του Κώστα. Την επιχείρηση, που ξεκίνησε το 1950, συνεχίζει σήμερα ο εγγονός του, ο οποίος διδάχτηκε πως «πρώτα πρέπει να μάθεις να πιάνεις την τσιμπίδα και μετά το σουβλάκι». Στο ελάχιστων τετραγωνικών μαγαζί που λαμποκοπάει φτιάχνει το πιο νόστιμο τυλιχτό: διαλεχτό κρέας (χοιρινό καλαμάκι χωρίς λίπη ή μίνιμαλ και υπέροχο μπιφτέκι), ντομάτα, κρεμμύδι, κόκκινο πιπέρι, μαϊντανός για τη φρεσκάδα, πίτα τραγανή και αλάδωτη και γιαούρτι για τη δροσιά. Για τζατζίκι ούτε λόγος, καλύπτει τη γεύση. Γ. Π.

Κώστας, Σύνταγμα.

Μητροπόλεως και Πεντέλης 5, Σύνταγμα, Τ/210-32.28.502, Δευτέρα-Σάββατο 10.00- 16.00. Κάνει delivery.

Ο Σέρκος, στην Παλαιά Κοκκινιά

Ο Σέρκος δεν ζει πια. Ζει και βασιλεύει όμως η ψησταριά που έφτιαξε καθώς και η τέχνη του, που έχει περάσει στα παιδιά του, την κόρη του Άννη και τον γιο του Εβέντ. Ό,τι και να παραγγείλετε, όπως λαχματζούν, σουβλάκια χοιρινά, κοτόπουλο κ.ά., είναι καλό. Μη σας παρασύρουν όμως οι Σειρήνες και χορτάσετε χωρίς να δοκιμάσετε το κεμπάπ του. Αφράτο, απαλό, ζουμερό, ζυμωμένο για πολλή ώρα με μοσχαρίσιο και αρνίσιο κιμά και μόνο με αλατοπίπερο, πάνω σε αφράτη πίτα. Ολόγλυκες ντομάτες, απίθανο τζατζίκι και κρεμμύδι κρίνονται προαιρετικά. Μ. Β.

Ίωνος Δραγούμη 39-41, Παλαιά Κοκκινιά, Τ/210-49.28.297. Δευτέρα-Σάββατο 19.00- 00.30, Κυριακή κλειστά. Κάνει delivery.

 

Ο Κώστας στην Αγίας Ειρήνης, επί το έργον.
 

Η μοναδική καυτερή σάλτσα του.

Κώστας, στην Αγίας Ειρήνης

Ψήνει μόνο στα κάρβουνα που ανάβει καθημερινά από το πρωί. Το χοιρινό καλαμάκι του είναι χειροποίητο και όχι προκάτ, τα μοσχαρίσια μπιφτέκια ζυμώνονται κάθε πρωί και πλάθονται τη στιγμή της παραγγελίας. Το αγαπημένο μου είναι το τυλιχτό του με πίτα στιβαρή, φρεσκοψημένη και πάνω της ξαπλωμένα τα ζουμερά μπιφτέκια. Από πάνω ντομάτα που ψιλοκόβει επιτόπου (για να μην προλάβει να βγάλει ζουμιά), τα πιο γλυκά κρεμμύδια και δροσερός μαϊντανός. Και καπάκι η μοναδική του κόκκινη σάλτσα, η καυτερή (υπάρχει και απαλή για τους… άλλους), για να ολοκληρωθεί η ευτυχία μου. Μ. Β.

Πλατεία Αγίας Έιρήνης 2, Μοναστηράκι, Τ/210- 32.32.971, Δευτέρα-Παρασκευή 09.00-18.00, Σάββατο-Κυριακή κλειστά.

Λευτέρης, στη Νέα Σμύρνη

Άλλος ένας «παλιός», ο Νεοσμυρνιώτης Λευτέρης, μετρά τυλίγματα από το 1953. Μετά τη μετακόμιση στην Ομήρου, κάποιοι λένε ότι το σουβλάκι του έχει αλλάξει ελαφρώς, αλλά παραμένει στη λίστα με τα περιποιημένα. Εκτός από το καλό κρέας, το μυστικό του δεν είναι κάποιο κρυφό καρύκευμα, αλλά η πίτα. Οι φρέσκες πίτες, που έρχονται καθημερινά από συνεργαζόμενο εργαστήριο, ψήνονται μέχρι να γίνουν τραγανές. Από πάνω ντομάτα, κρέας (μπούτι χοιρινό που περνάνε οι ίδιοι σε καλαμάκι), κρεμμύδι μπλεγμένο με μαϊντανό, αλάτι και κόκκινο πιπέρι. Γ. Π.

Eιρήνης 2, πλατεία Νέας Σμύρνης, Τ/210- 93.10.341, Δευτέρα-Σάββατο 13.00-01.00 & Κυριακή 13.00-00.00. Κάνει delivery.

 

Τα διάσημα κεμπάπ του Λευτέρη, πριν μπουν στα τυλιχτά.
 

Τυλιχτά μικρά σε μέγεθος.

Λευτέρης ο Πολίτης, Ομόνοια

Κλασικής και αξεπέραστης σχολής τα τυλιχτά του Λευτέρη. Όπερ σημαίνει τυλιχτά μικρά σε μέγεθος, τεράστια σε γεύση και άρωμα. Οι επιλογές – από το 1951 που άνοιξε το κατάστημα μέχρι σήμερα που το λειτουργεί η τρίτη γενιά– εξακολουθούν να είναι οι εξής δύο: ζουμερό μπιφτέκι ή σουτζούκι πολίτικο μέσα σε μια πίτα νόστιμη και λαδωμένη όσο πρέπει, ποτισμένη από τα νόστιμα ζουμάκια του κρέατος. Τα απαραίτητα… συμπαρομαρτούντα είναι οι κατακόκκινες ντομάτες, οι λεπτές φέτες ξερού κρεμμυδιού και ο ψιλοκομμένος τρυφερός μαϊντανός, με μπόνους το φλογερό κόκκινο πιπέρι. Αν είστε σαν κι εμένα και σας αρέσουν τα καυτερά, ζητήστε να σας βάλουν παραπάνω. Στα καλά νέα το ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένουμε και δεύτερο κατάστημα στην οδό Ρόμβης 18, ανάμεσα στο Σύνταγμα και το Μοναστηράκι. Μ. Β.

Σατωβριάνδου 20, Ομόνοια, Τ/210-52.25.676, καθημερινές 11.00-19.00, Σάββατο 11.00- 17.30, Κυριακή κλειστά.

Στo Ηοocut, το κρέας ψήνεται σωστά.

Hoocut, στην Αγίας Ειρήνης

H ομάδα των Cookoovaya, Base Grill, Travolta & Gastone με το Hoocut στην πλατεία Αγίας Ειρήνης δίνουν έμφαση στα εξαιρετικά κρέατα και στη χειροποίητη πίτα. Διαχρονικά αγαπημέ- νη επιλογή το τυλιχτό με ζουμερή προβατίνα, τζατζίκι και πικάντικη σάλτσα. Αν πεινάτε πολύ, κάντε μια χάρη στον εαυτό σας και πάρτε τη σκεπαστή με special βοδινό. Με κόλιανδρο και 4 διαφορετικές σάλτσες – γιαουρτιού, BBQ, πικάντικη και καυτερή–, είναι η πιο γκουρμέ σκεπαστή που έχετε δοκιμάσει. Χ. Θ.

Πλατεία Αγ. Έιρήνης 9, Αθήνα, Τ/210- 32.40.026. Τρίτη-Κυριακή: 12.30-23.30, Σάββατο & Κυριακή: 12.30 -00.00 (Δευτερα κλειστά).

Σουβλάκια με χοιρινό καλαμάκι, στον Πανερυθραϊκό.

Πανερυθραϊκός, στη Νέα Ερυθραία

Δεν είναι υπερβολή αν πω ότι το πρώτο το καταπίνω αμάσητο. Αυτό το σουβλάκι, με χοιρινό καλαμάκι από καλοδιαλεγμένο κρέας, αμαρινάριστο, με το λιπάκι του, είναι ευφραντικό με όλη τη σημασία της λέξης. Τρώγεται σε δυο μπουκιές και ένα δεν θα σας φτάσει, το ορκίζομαι. Σαράντα επτά χρόνια μάστορες, η οικογένεια Μαραζιώτη σερβίρει σουβλάκια τα οποία κατατάσσω στην κορυφαία πεντάδα των Αθηνών. Παραγγείλτε μία απ’ όλα: πατάτες τηγανητές, φέτα με λαδορίγανη, σαλάτα με ντομάτα κονκασέ, λεπτές φετούλες κρεμμυδιού και μαϊντανό. Αυτά. Ν. Μ.

Αναξαγόρα 11, Νέα Έρυθραία, Τ/210- 80.00.271. Καθημερινά 18.00-00.00, κλειστά την Κυριακή. Κάνει delivery.

Αιγυπτιακόν, στη Νίκαια

Ο θρύλος λέει ότι εδώ φτιάχτηκε το πρώτο κεμπάπ της Αθήνας. Μικρασιάτης, ο παππούς Ισαάκ ήρθε αναγκαστικά στην Ελλάδα, μετά πέρασε για λίγο από την Αίγυπτο και γρήγορα επέστρεψε φέρνοντας μαζί του την ιδέα για το κεμπάπ, τροποποιώντας την αραβική πίτα με τη βοήθεια ενός φούρναρη της Νίκαιας. Πλούσιο και μυρωδάτο το σουβλάκι του, θα έμπαινε στη λίστα και χωρίς αυτή την ιστορία. Στο Αιγυπτιακόν τα πάντα είναι χειροποίητα εκτός από τις κόκα κόλες. Ο Μισάκ, τέταρτης γενιάς κεμπαπτζής, ακολουθεί το κλασικό τρίπτυχο ντομάτα-κρεμμύδι-κεμπάπ, ενώ ο κιμάς από μοσχαρίσιο και αρνίσιο κρέας ζυμώνεται με φρυγανιά, αλάτι, κρεμμύδι και κανένα άλλο καρύκευμα (ούτε πιπέρι). Το γιαουρτλού του είναι επίσης όνειρο. Γ. Π.

Ράλλη 168, Νίκαια, Τ/210-41.82.920, Δευτέρα-Σάββατο 17.00-00.30. Κάνει delivery.

Ο Γιώργος, στην αγορά του Πειραιά.

Ο Γιώργος, στον Πειραιά

Στον Γιώργο, σε ένα φρέσκο και δροσερό μαγαζί γωνία Γούναρη και Νικήτα, στην αγορά του Πειραιά, κατεβαίνουμε για να θυμηθούμε χρώματα και αρώματα. Η συνταγή είναι η κλασική με το καλοφτιαγμένο μπιφτεκάκι και την πιπεράτη πίτα, την ντομάτα αλλά και τη σάλτσα, που θυμίζουν τα κυριακάτικα τραπέζια με τους Σμυρνιούς παππούδες στην εξοχή. Ν. Δ.

Γούναρη 18 και Νικήτα γωνία, Πειραιάς, Τ/211- 40.33.388. Ανοιχτά καθημερινά 11.00-19.00 και Σάββατο μέχρι τις 18.00.

Τόμας Κεμπάπ, στο Νέο Κόσμο

Έχει μεγάλη ιστορία, η οποία ξεκινάει από την Αρμενία, από όπου κατάγεται ο ιδιοκτήτης (Τόμας), περνάει από τη Συρία και τον Λίβανο, όπου μεγάλωσε και έμαθε πολλά για την τοπική κουζίνα, και καταλήγει στην Αθήνα, όπου άνοιξε το φημισμένο σουβλατζίδικο τη δεκαετία του 1980. Νόστιμο, ζουμερό και αγνό κεμπάπ από μοσχαρίσιο και αρνίσιο κιμά (πρόσφατα πρόσθεσε και κεμπάπ από κοτόπουλο) και μπόνους το φαλάφελ. Ο Τόμας έχει κάνει το κεμπάπ επιστήμη και αξίζει να δοκιμάσεις σουβλάκι από τα χέρια του ίδιου αλλά και του γιου του Μάριου, που τα τελευταία χρόνια δουλεύει δίπλα του. Μ. Π.

Μήτρου Σαρκουδίνου 49, Νέος Κόσμος, Τ/210- 90.15.981. Καθημερινά 11.00-00.00, κλειστά την Κυριακή.

 

Τα σουβλάκια του Έντυ στη Νίκαια, λίγο πριν σερβιριστούν.
 

Η προετοιμασία του τυλιχτού.

Σουβλατζίδικο Έντυ, στη Νίκαια

Στον Έντυ στη Νίκαια πηγαίνουμε για κεμπάπ αντάξιο της ιστορίας των σουβλατζίδικων της περιοχής. Η πληροφορία από τους παλιούς Νικαιώτες θέλει τους τεχνίτες της περιοχής να φτιάχνουν θρυλικά νόστιμο κιμά από μείγμα διαφορετικών κρεάτων, συνήθως με αρνί και με διάφορα μυστικά. Καθόμαστε στο τελευταίο τραπέζι έξω στο βάθος, κάτω από την τέντα του διπλανού καταστήματος με την παλιά επιγραφή νεωτερισμών. Απέναντι, το χαρακτηριστικό art deco κτίριο – θερινό συνοικιακό σινεμά– θυμίζει την εποχή που κάθε γειτονιά ήταν αυτάρκης. Παραγγέλνουμε το απαραίτητο πιπεράτο κεμπάπ με την καλοψημένη και ζουμερή από την ψημένη ντομάτα πίτα (οι αλάδωτες δεν είναι φίλες μου). Συνοδεύουμε με κρύα μπίρα πάντα. Ν. Δ.

Καρακουλουξή 4, Νίκαια, Τ/210-49.26.117. Ανοιχτά Δευτέρα-Σάββατο 12.00-23.30. Κάνει delivery.

Το πιπεράτο κεμπάπ του Έντυ.

Καυτερός, στο Χαλάνδρι

Σε έναν κάθετο δρόμο στη λεωφόρο Κηφισίας, χωμένο σε μια γειτονιά του Κάτω Χαλανδρίουι, ανάμεσα σε επαγγελματικά γραφεία και πρεσβείες, κάτω από μια παλιά πολυκατοικία, βρίσκεται το σουβλατζίδικο «Ο Καυτερός». Ο Καυτερός φημίζεται – για τι άλλο;– για την καυτερή του σάλτσα. Η συνταγή για τη σάλτσα είναι επτασφράγιστο μυστικό και την ξέρουν μόνο ο Βασίλης (ιδιοκτήτης) και η μητέρα του, που την ετοιμάζει κάθε μέρα σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Το μόνο που αποκαλύπτει είναι ότι, ενώ έχει διάφορα πιπέρια και είναι καυτερή, δεν έχει καθόλου τσίλι. Όλα τα κρέατα ψήνονται στα κάρβουνα. Ξεχωρίζουν το χειροποίητο κεμπάπ και το καλοψημένο χοιρινό καλαμάκι. Μ. Π.

Αγρινίου 5, Χαλάνδρι, Τ/210-68.46.366. Καθημερινά 19.00-00.00, κλειστά το Σάββατο. Κάνει delivery.

Πρίγκιπας, στα Εξάρχεια

Εδώ θα δοκιμάσετε σουβλάκι με πέστροφα ή χέλι συνοδεία φάβας και κάππαρης, αλλά θα επιστρέψετε για τα κρέατα από μικρές ελληνικές φάρμες. Κεμπάπια Φλώρινας, μικροσκοπικά κεμπάπ σαν μπουκίτσες, καλαμάκι μαύρου χοίρου, ακόμα και το ταπεινό καλαμάκι κοτόπουλο είναι πάντα νόστιμο, ζουμερό, καλοψημένο. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το άιβαρ σε γλυκιά ή καυτερή εκδοχή. Πρόκειται για μια αλοιφή-μούρλια με αλεσμένη πιπεριά και μελιτζάνα. Δίνει μια μοναδική γεύση πλάι στο κρέας, όπου κι αν μπει. Χ. Θ.

Χαριλάου Τρικούπη 23, Αθήνα, Τ/211- 40.50.070. Καθημερινά 12.00-01.00.

Ο γύρος στον Αχιλλέα κάνει sold out από νωρίς.

Αχιλλέας, στο Νέο Κόσμο

Ο Αχιλλέας δεν κάνει διανομή, γιατί θέλει να σερβίρει το σουβλάκι του φρέσκο και καυτό, να μη χάσει καθόλου από τη γεύση μέχρι να φτάσει στο σπίτι. Φημίζεται για τον νόστιμο, ζουμερό και πιπεράτο χοιρινό γύρο. Ο γύρος παρασκευάζεται κάθε μέρα στο εργαστήριο του μαγαζιού. Σερβίρεται σε μερίδα με ντομάτα και κρεμμύδι ή τυλιχτός σε φρέσκια αλάδωτη πίτα με κρεμμύδι-μαϊντανό, ντομάτα και το δικό τους τζατζίκι. Tελειώνει πάντα μέχρι τις εννέα το βράδυ και δεν έχει άλλο, όποιος πρόλαβε, πρόλαβε. Στον Αχιλλέα θα φας ένα παραδοσιακό σουβλάκι με τα κλασικά του υλικά, χωρίς πατάτες και με σωστά ψημένο κρέας. Αν τις θέλεις απαραίτητα, μπορείς να ζητήσεις να προσθέσουν. Μ. Π.

Σπινθάρου 18, Νέος Κόσμος, Τ/210-90.21.391. Καθημερινά 16.30-00.00, κλειστά Σάβ.-Κυρ.

Αβραάμ, στη Δραπετσώνα

Για πολλές δεκαετίες, πριν από την εποχή του ντελίβερι και την έκρηξη με τα σουβλατζίδικα που άνοιξαν σε κάθε γωνιά, όλος ο Πειραιάς και η Αθήνα κατέβαιναν να φάνε το κεμπάπ και το σουτζούκι του Αβραάμ (κι ενός-δύο άλλων εκεί κοντά). Όσα έχουν απομείνει από εκείνη την (πρώτη) γενιά κεμπαπτζίδικων έχουν αλλάξει χέρια, πολλά έχουν ανακαινιστεί κι έχουν προσαρμοστεί στα σημερινά δεδομένα, όπερ μεταφράζεται συνήθως στο ότι έχουν χαλάσει το προϊόν τους. Ο Αβραάμ έχει παραμείνει γοητευτικά παρακμιακός, στα όρια του cult (το σκηνικό της πίσω αυλής βράδυ καλοκαιριού είναι σαν ξεθωριασμένη Kodak). Η μερίδα του γενναία, το ίδιο και το τυλιχτό του, με πίτα αφράτη και λαδωμένη. Το κεμπάπ του μπρουτάλ, ζουμερό και λιπαρό. Φημίζεται και για το «μαύρο» του, όπως λένε το σουτζούκι. Χ.Τ.

Σωκράτους 3, Δραπετσώνα, Τ/210-46.15.841. Καθημερινά 14.00-00.00. Κάνει delivery.

Τζατζικοκίνηση, στο Νέο Ψυχικό

Οι παλαιότεροι το θυμούνται σίγουρα, ιδιαίτερα τη χρυσή εποχή των δεκαετιών του ’80 και του ’90, όταν στο μικροσκοπικό γωνιακό ορθάδικο-σουβλατζίδικο στην πλατεία Πηνελόπης Δέλτα στο Νέο Ψυχικό (Ελληνορώσων) επικρατούσε το αδιαχώρητο για το περίφημο χοιρινό σουβλάκι του με απίθανα ζουμερά κομμάτια ψαχνού, λίπος τραγανοψημένο και σε τέλεια ισορροπία, και νοστιμιά του ψησίματος στα κάρβουνα. Ήταν και παραμένει το στέκι των απανταχού φίλων του Παναθηναϊκού (οι τοίχοι του μαγαζιού είναι κυριολεκτικά καλυμμένοι με αφίσες, σημαίες και φωτογραφίες με την ομάδα και τους παίκτες της, κυρίως στο ποδόσφαιρο). Ακόμη κι αν κάποιοι λένε πως έχει αλλάξει κάπως τις γεύσεις της, η Τζατζικοκίνηση παραμένει από τα καλύτερα σημεία για σουβλάκι (και εκρηκτικό τζατζίκι) στην Αθήνα. Β. Κ.

Πηνελόπης Δέλτα 8, Έλληνορώσων, Τ/210- 67.44.801. Καθημερινά από τις 12 το μεσημέρι. Κάνει delivery.

Μίμης, στο Παγκράτι

Ο Μίμης είναι από τα τελευταία σουβλατζίδικα που άνοιξαν στην Αθήνα και όμως έγινε αμέσως προορισμός για τους λάτρεις του σουβλακιού. Εκεί δεν θα φας το κλασικό σουβλάκι, αλλά κάτι καινούργιο, απολαυστικό και πρωτότυπο. Όλα ετοιμάζονται την ώρα που παραγγέλνεις με τεχνικές εστιατορίου: το μοσχαρίσιο κρέας (brisket), το αρνίσιο χειροποίητο κεμπάπ, οι πίτες, ακόμη και οι σάλτσες, όπως η κρέμα μελιτζάνας και το τζατζίκι. Στο τέλος, ο σεφ Έλβι Δημήτρης Ζύμπα με μια τσιμπίδα βάζει τα υλικά ένα ένα πάνω στην πίτα, με τόση προσοχή στη λεπτομέρεια, που είναι σαν να ετοιμάζει ένα πιάτο σε ακριβό εστιατόριο. Ένα ακόμη συν του Μίμη είναι η ενδιαφέρουσα λίστα με επιλεγμένα ελληνικά κρασιά. Μ. Π.

Έυφράνορος 10, Παγκράτι, Τ/210-75.65.789. Λειτουργεί Τρίτη-Σάββατο 17.00-00.00.

Παναγιώτης, στον Κορυδαλλό

«Εάν θέλετε σουβλάκι κρέας, μερίδα κρέας, πατάτες, παρακαλούμε να το λέτε πριν έρθει η σειρά σας» γράφει στο πινακάκι, προς απο- φυγήν παρεξηγήσεων. Προσωπικά ψηφίζω «μπιφτέκι» δαγκωτό. Μέσα στο σαλτσάτο τυλιχτό τους συμβαίνει μια αριστουργημα- τική ανταλλαγή γεύσεων. Παράδοξο μεν, αλλά το τζατζίκι μπαίνει στην κορυφή, όπως η σαντιγί στα γλυκά. Χαριτωμένο αυτό, αλλά δεν με κάνει και πολύ χαρούμενη, το προτιμώ εντός. Ένα τυλιχτό από τον Παναγιώτη Λαυ- κιώτη δεν αρκεί ούτε σε διαιτώμενο. Ν. Μ.

Γρ. Λαμπράκη 104, Κορυδαλλός, Τ/210- 56.22.355, 210-56.97.174. Ανοιχτά καθημερινά 18.00-00.00 εκτός Κυριακής. Κάνει delivery.

Βόλβη, στην Αθήνα

Νόστιμη στάση στη Βαρβάκειο, για απλό, τίμιο και ολίγον old-school σουβλάκι στο χέρι. Τυλιχτό χωρίς πατάτες – να εξηγηθώ από την αρχή. Νορμάλ μέγεθος, όσο πρέπει, όχι για να το κρατάς σαν βαράκι γυμναστικής. Με δύο επιλογές κρέατος: χοιρινό ή μοσχαρίσιο σουτζουκάκι, ψημένα μαστόρικα στα κάρβουνα. Στην πίτα μπαί- νουν ντομάτα, κρεμμύδι, μουστάρδα και μπούκοβο. Το όλον νόστιμο, χωρίς φιοριτούρες, χωρίς φανφάρες. Και όμως, η κάθε μπουκιά χαρίζει μια γαλή- νια ζεστασιά με την απλότητά της. Χ. Θ.

Έυριπίδου 24-26, Αθήνα, Τ/211-11.80.587. Δευτέρα-Σάββατο 12.00-18.00.

 

Κοχύλι, αλάδωτη πίτα και σάλτσα ντομάτας.
 

Όλα ψήνονται στα κάρβουνα.

Κοχύλι, στον Κορυδαλλό

Σουβλάκι μικρό, του χεριού μας. Έχει πίτα αφράτη, αλάδωτη, αλλά λουκουμαδένια, σπέσιαλ κόκκινη σάλτσα, όχι καυτερή, αλλά πικάντικη. Κρεμμύδι λεπτοκομμένο, ανάκατο με μαϊντανό, ντομάτα κατακόκκινη. Τζατζίκι δεν βάζουν, πατάτες ρωτάνε αν θέλουμε, αλλά δεν θέλουμε. Επιλέγουμε ανάμεσα σε χοιρινό καλαμάκι άλιπο, κεμπάπ, μπιφτέκι, καλαμάκι κοτόπουλο. Όλα στα κάρβουνα. Τα τρία πρώτα είναι χειροποίητα, δικά τους. Κάθε φορά που τρώω ένα, μακαρίζω την τύχη μου. Ν. Μ.

Αγίου Γεωργίου 82Α, Κορυδαλλός, Τ/210- 49.54.039. Καθημερινά 18.00-01.00. Κάνει delivery.

Οι Γυναίκες, στο Κουκάκι

Τα κάρβουνα παίρνουν μπρος αργά το απόγευμα και τα κορίτσια αρχίζουν το τύλιγμα γύρω στις 6.30. Έχω βλαστημήσει πολλές φορές που δεν ανοίγουν νωρίτερα. Το σουβλάκι τους είναι αρκετό για να σε φέρει στη γειτονιά κι από την άλλη άκρη της Αθήνας. Μια νοστιμιά ίδια κι απαράλλαχτη από τα ’70s. Ωραιότατο περιεχόμενο: γύρος ή καλαμάκι, χοιρινό ή κοτόπουλο, ντομάτα διαλεχτή, τραγανό γλυκό κρεμμύδι, γιαούρτι δροσερό. Θα ήθελα να μην υπάρχει τελευταία μπουκιά. Και κάπως τα καταφέρνω, κάθε φορά, και λερώνομαι. Ν. Μ.

Δράκου 16, Κουκάκι, Τ/210-92.25.648. Ανοιχτά καθημερινά 18.30-02.00 εκτός Κυριακής.

Καλύβας, στο Κουκάκι

Ξεκίνησε από κλασικό σουβλατζίδικο για διανομές και εξελίχθηκε σε σοβαρό ψητοπωλείο για φουλ οικογενειακή έξοδο, σε έναν από τους πιο ζωηρούς πεζόδρομους του Κουκακίου. Φημίζεται για τον χοιρινό γύρο του. Από τις σπάνιες φορές που έχω απολαύσει γύρο. Τραγανός, κάπως καβουρδισμένος και στεγνός, για να μην πέφτει βαρύς στο στομάχι. Εκτός από τα τυλιχτά, έχει και ωραίες τσαχπινιές στη σούβλα (κι αυτά χειροποίητα), όπως τα ψητά νεφράκια, το φρυγαδέλι (συκώτι σε μπόλια), το κοκορέτσι και το κοντοσούβλι. Για τους μερακλήδες, τα τυλίγει και σε πίτα! Χ. Τ.

Γεωργίου Ολυμπίου 12, Κουκάκι, Τ/210-92.31.257. Ανοιχτά καθημερινά 13.00-01.00. Κάνει delivery.

Η Γωνιά, στην Ηλιούπολη

Χοιρινό σουβλάκι που κάνει αμέσως τη διαφορά στην υφή και τη γεύση: μεγάλα και τροφαντά κομμάτια ψαχνό, τρυφερό και ζουμερό, αλλά μασίφ, με σώμα, με ενδιάμεσα κομματάκια λιπάκι τόσο όσο, καλοψημένο και μυρωδάτο. Πίτες-αφρός, νοστιμότατες και θαυμαστά ψημένες, και χοιρινός γύρος εξαιρετικός, από αυτούς που δεν τους χορταίνεις ποτέ, και με γεύση, αν μπορώ να πω, χωριάτικη, ρουστίκ. Ο ψήστης κύριος Αντώνης διατηρούσε για χρόνια στο ίδιο σημείο μια εξαιρετική ψησταριά (Το Πεύκο λεγόταν) και τη μετέτρεψε σε σουβλατζίδικο, που παμψηφεί πλέον θεωρείται το καλύτερο σε όλη την Ηλιούπολη, μια και μετέ- φερε εδώ την τέχνη του καλού ψησίματος. Β. Κ.

Κυπρίων Ηρώων 70, Κάτω Ηλιούπολη, Τ/210- 99.66.042. Καθημερινά από τις 18.30. Κάνει ντελίβερι.

Ψητοπωλείο ο Τζίμης, στον Βύρωνα

Ένας από τους αγαπημένους μας προορισμούς στη διάρκεια του lockdown και όχι μόνο. Στον Τζίμη πηγαίνουμε: για καταπληκτικά σουβλάκια όλων των ειδών, μπιφτεκάκια και όχι μόνο (δοκιμάστε το κοκορέτσι και το κοτόπουλο κοντοσούβλι από τα χέρια ενός παραδοσιακού ψήστη). Αλλά και για τα συνοδευτικά, όπως η τυροσαλάτα και οι πεντανόστιμες τηγανητές πατάτες. Ακόμη, για τη χαρούμενη πλατεία και τις πονηρές ομορφόγατες. Ν. Δ.

Κωνσταντιλιέρη 2, πλατεία Αγίου Λαζάρου, Βύρωνας, Τ/210-76.58.965. Ανοιχτά καθημερινά 13.00-01.00. Κάνει delivery.

 

Το χορτοφαγικό σουβλάκι του Cookoomela.
 

Νόστιμες vegan επιλογές.

Cookoomela, στου Γκύζη

Το χορτοφαγικό/νηστίσιμο/vegan σουβλάκι που συναντάμε στην πλειονότητα των σουβλατζίδικων είναι μια πίτα ξενέρωτη με άνοστα λαχανικά, συνήθως γαρνιρισμένα με μια σάλτσα. Το Cookoomela ήρθε πριν από μερικά χρόνια να πατάξει αυτή τη μιζέρια, γι’ αυτό και στην ουρά του θα δείτε πολλούς κρεοφάγους που επιστρέφουν για τον γύρο μανιταριών, τις νόστιμες χειροποίητες σάλτσες και τις country style πατάτες. Στα must η πίτα Red, με σάλτσα ντομάτας, αβοκάντο και φυτική μαγιονέζα, και η Brown & Barbeque, με BBQ sauce χωρίς ζάχαρη (!) και χειροποίητο φυτικό τσένταρ. Χ.Θ.

Πέτρου Καλλιγά 6, Αθήνα, Τ/210- 64.50.700. Δευτ.-Πέμπτη 13.00-23.00, Παρασκευή-Σάββατο 13.00-00.00.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 185.

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours