Οι 10 αγαπημένες μας σούπες στην Αθήνα

Σε αυτά τα δέκα εστιατόρια της πόλης δεν θα βρούμε απλές σούπες αλλά αχνιστή θαλπωρή στο πιάτο!

της Γεωργίας Παπαστάμου

Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

Η εποχή της σούπας ξεκίνησε. Μαζί με τις ζακέτες και τα φούτερ που χάσαμε κάπου πίσω στη ντουλάπα, αρχίζουμε να ψάχνουμε πάλι λίγη θαλπωρή στα μπολ με τους καυτούς ζωμούς και τη βαθιά νοστιμιά. Από το βιετναμέζικο pho, μέχρι τη «γιαγιαδίστικη» ψαρόσουπα, αυτοί είναι δέκα λόγοι για να χαρεί κανείς που μπήκαν τα κρύα.

1.Περί ορέξεως στην Ήπειρο

Οι μερακλήδες για πατσά. Αλλά και οι υπόλοιποι -ξενύχτηδες και μη- ζεσταίνουν αποτελεσματικά το κοκαλάκι τους σ’ αυτό το μαγαζί-θησαυρό της Βαρβακείου. Στα γρήγορα θα φας καταπραϋντικό, λεμονάτο ζουμί με ξεψαχνισμένο κοτόπουλο, ρύζι, καροτάκι και μυρωδικά, γίδα βραστή με χοντροκομμένα λαχανικά, βραστό μοσχαράκι ή signature μαγειρίτσα.
Φιλοποίμενος 4, εντός Δημοτικής Αγοράς, Τ/210-32.40.773

Στην Ήπειρο για αχνιστές παραδοσιακές σούπες/ φωτό: Νίκος Καρανικόλας
 

Καλοχυλωμένη κοτόσουπα στην Ήπειρο/ φωτό: Νίκος Καρανικόλας
 

Στην Ήπειρο τρώμε μαγειρίτσα όλο τον χρόνο/ φωτό: Νίκος Καρανικόλας

2. Massaman κάρυ στο Tuk Tuk

Πορτοκαλόχρωμο και ελαφρώς πιο πηχτό από τα πιο διαδεδομένα ταϊλανδέζικα κάρυ, το massaman έχει μέσα στο αρωματικό ζουμί με την καρύδα και το tamarind, κυβάκια βραστής πατάτας και τραγανά φυστίκια. Η αλήθεια είναι ότι δεν σου λείπει η πρωτεΐνη στην χορτοφαγική εκδοχή, αλλά αν θέλεις μπορείς να το ζητήσεις με γαρίδα, χοιρινό, κοτόπουλο ή πάπια. Δεν είναι από τα πολύ καυτερά αλλά βγάζει μια απαλή ζεστασιά σε κάθε μπουκιά.
Βεΐκου 40, Κουκάκι, Τ/211-40.51.947

Στο Tuk Tuk για ταϋλανδέζικες σούπες

3. Πράσινο κάρυ με κοτόπουλο στο Rouan Thai

Καρύδα, τσίλι, λεμονόχορτο, γκαλανγκάλ και τόσα άλλα υλικά, σε τέτοια φινετσάτη ισορροπία – το θαύμα που λέγεται ταϊλανδέζικη κουζίνα! Είναι σαν να σκάνε μικρά πυροτεχνήματα κάθε φορά που τρως μια κουταλιά από τα καλοφτιαγμένα κάρυ του Rouan Thai. Ξινό, γλυκό, αλμυρό και καυτερό ταυτόχρονα σε ένα μπολ ευτυχίας.
Nοταρά 131, Πειραιάς, T/210-42.94.494

4. Ψαρόσουπα στη Μάστρα

Αυτό που λέμε βάλσαμο. Η ψαρόσουπα στη Μάστρα έχει κάτι από το νοιάξιμο της μαμάς που έκοβε τουρλού λαχανικά και τα ’βαζε στην κατσαρόλα για να κάνει την ψαρόσουπα πιο χορταστική. Έχει καρότα, πατάτες, κολοκύθι, κομμάτια μπακαλιάρου, ρύζι αλλά και αυγολέμονο.
Παπαδιαμαντοπουλου 34, Ιλίσια, Αθήνα, Τ/210-74.82.642.

 

Η κοτόσουπα του Nolan
 

H σούπα tempura udon από το Shiraki

5. Κοτόσουπα στο Nolan

Η κοτόσουπα της γιαγιάς και ένα βιετναμέζικο pho συναντώνται την ώρα που ανακατεύεις τον ωμό κρόκο αυγού στον ζεστό ζωμό που μοσχοβολάει γλυκάνισο και yuzu, φτιάχνοντας έτσι ένα ωραιότατο αυγολέμονο της στιγμής. Noodles φασολιού, τρυφερά κομμάτια κοτόπουλου σχάρας και μπόλικο κόλιανδρο πλέουν σε ένα από τα πιο επιτυχημένα πιάτα (μπολ) του Nolan.
Βουλής 31, Σύνταγμα, Τ/21 0324 3545

6. Tempura Udon στο Shiraki

Μέσα στον καυτό ζωμό με τη βαθιά νοστιμιά κολυμπάνε τα χοντρουλά udon noodles μαζί με μπόλικο φρέσκο κρεμμυδάκι. Πάνω σ’ αυτά είναι που ακουμπούν δύο τραγανές γαρίδες tempura δίνοντας ζωηρό ρυθμό στο γεύμα: εναλλάξ και γρήγορες μπουκιές και γουλιές για να τελειώσεις πριν προλάβουν να μαλακώσουν. Ένα ευπρόσδεκτο παιχνίδι για τις μέρες που έχει ψύχρα.
Νίκης 17, Σύνταγμα, Τ/210-33.16.217

7. Pho στο Madame Phú Man Chú

Η μερίδα στο Madame Phú Man Chú είναι γενναία. Όσο δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε στο Βιετνάμ για να γευτούμε εκείνο το φαγητό που απ’ όλα όσα δοκίμασε ο Anthony Bourdain ερωτεύτηκε περισσότερο, πάμε στην Πραξιτέλους. Έντονος αλλά κομψός, ο ζωμός του pho σε στυλώνει παρότι υδαρής. Ρουφάς με θόρυβο τα ρυζομακάρονα όσο ψαρεύεις λεπτές φέτες μοσχαρίσιου κρέατος, με τα μυρωδικά να κολυμπάνε στη επιφάνεια και να αρωματίζουν ακόμα περισσότερο τους υδρατμούς.
Πραξιτέλους 36 & Σκουλενίου 4, Τ/210-32.31.366

8. Ψαρόσουπα στον Πεζούλα

Αν ήταν καλή για την Ντάλη και τον Τσιτσάνη, ποιοι είμαστε εμείς να πούμε όχι στη σούπα που σερβίρει απαράλλαχτη μέχρι σήμερα η ιστορική ψαροταβέρνα του Πεζούλα στις Τζιτζιφιές; Εκεί που το ’50 έστρωναν στομάχι τα αστέρια του λαϊκού τραγουδιού παραγγέλνουμε από την ώρα που φθινοπωριάζει τη μοναδική βελουτέ ψαρόσουπα από βραστόψαρα και λαχανικά.
Πεισιστράτου 11, Τζιτζιφιές, Τ/210- 94.22.684

9. Μαχλούτα (η Ανάκατη) στη Feyrouz

Σερβιρισμένη σε χάρτινο ποτηράκι, που κάνει όλη τη διαφορά όταν περπατάς και τουρτουρίζεις στο κέντρο, η μαχλούτα είναι μια από τις αγαπημένες μας σούπες που κρατιούνται ζεστές στα τσουκάλια της Feyrouz. Απλή και δυναμωτική, έχει μέσα κόκκινη φακή, μαραθόριζα, κολοκύθα, σπιτικό ζωμό κοτόπουλου και φρεσκοκαβουρδισμένο αγριοκύμινο.
Καρόρη 23 & Αγάθωνος 1, Τ/213-03.18.060

10. Κρεατόσουπα στο Βραστό

Το ταβερνάκι που κρατάει δεκαετίες στο Πολύδροσο πήρε το όνομά του από το πιο δημοφιλές του πιάτο, αυτό με το βραστό μοσχάρι. Εκλεκτός ζωμός, με την ουσία του κρέατος συμπυκνωμένη, συν λίγες πατάτες και καρότα εδώ και εκεί. Σερβίρεται με κομμάτια μοσχαριού ή άνευ.
Ρόδων 3, Χαλάνδρι, Τ/210-68.13.776

Πηγή:gastronomos.gr

 

About Post Author

+ There are no comments

Add yours