Ποιοι κάνουν καλύτερα απ’ όλους το φαΐ που αρέσει σε όλους;

Νικολέτα ΜακρυωνίτουΝένα ΔημητρίουΜαρίνα ΠετρίδουΆντζελα ΣταματιάδουΓεωργία ΠαπαστάμουΧριστίνα ΤζιάλλαΑγαπημένο

ΦΙΤΑ

Τα ξεροτηγανισμένα τσιπς πατάτας στο ΦΙΤΑ πάνε φούστα μπλούζα με την υποδειγματική ταραμοσαλάτα του και στο δικό μου παραγγελιόχαρτο το ένα γράφεται κάτω από το άλλο. Αν πρέπει να μιλήσω όμως μόνο για τα τσιπς, θα πω απλώς ότι είναι τα ωραιότερα της Αθήνας. Της ώρας, σούπερ τραγανά, σε λεπτές ροδέλες, άλαδα, καλοαλατισμένα. Ν.Μ.

Ντούρμ 1, Νέος Κόσμος, Τ/211-41.48.624

Μπάρμπεεκιου

Αν δε θολώσει το μυαλό σας με τα ιλιγγιώδη μπέργκερ που θα προσγειωθούν μπροστά σας, θα καταφέρετε να διακρίνετε ένα λοφάκι από ροδοκόκκινες, έξτρα τραγανές, λεπτοκομμένες τηγανητές πατάτες. Καλοαλατισμένες και νόστιμες, είναι εντελώς εθιστικές, και τρώγονται σαν πασατέμπο μέχρι τελικής πτώσεως, ακόμα κι αν επειδή έχετε σκάσει αφήσατε το μισό μπέργκερ. N.M.

Κολοκοτρώνη 5, Χαλάνδρι, Τ/210-68.49.468, Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου 18, Νέα Σμύρνη, Τ/210-93.33.318, Λεωφ. Φρεαττύδος 13, Πειραιάς, Τ/210-45.18.129, Λεωφ. Αλ. Παπαναστασίου 116, Πειραιάς, Τ/210-41.26.222

Tarantino

Εντάξει, τύποις δεν είναι πατάτες (ανήκουν σ’ άλλη οικογένεια). Αλλά τα στικς γλυκοπατάτας στο Tarantino έχουν τόνους γεύσης και είναι πολλά περισσότερα από ένα ξερό συνοδευτικό για τα μπέργκερ. Εδώ «η κυρία του κυρίου» λειτουργεί και αυτόνομα, έχοντας θέσει υποψηφιότητα ως το best seller τους. Είναι ξεροτηγανισμένες την ώρα της παραγγελίας, τραγανές και βουτηγμένες σε ένα απίθανο μίγμα μπαχαρικών που τους δίνει μπουστ και επιπλέον νοστιμιά. Ως συνοδευτική σος προτείνω τη sriracha mayo. Ν.Μ.

Δημητρακοπούλου 17, Κουκάκι, Τ/210-92.21.659

Dopios

Αν αναρωτιέστε πόση διαφορά μπορεί να έχει μία τηγανητή πατάτα από μια άλλη, δοκιμάστε τις τριπλοτηγανισμένες του Πέσκια στο Dopios και θα σας λυθεί η απορία. Όλες, μα όλες, μέχρι την τελευταία, έρχονται τραγανές -σχεδόν καραμελωμένες- χωρίς υποψία περιττού λαδιού, χωρίς να σε μπουχτίζουν και γενικώς τις τρως χωρίς σταματημό. Γ.Π.

Σκουλενίου 1, Αθήνα, Τ/210-33.10.049

Λελούδας

Γιατί δε βρίσκουμε περισσότερες τηγανητές πατάτες με κιμά εκεί έξω; Θα ήθελα να παρακαλέσω να αποκατασταθεί η παράλειψη. Εν τω μεταξύ απολαμβάνουμε κι ευχαριστιόμαστε τις καλοτηγανισμένες, γλυκόσαρκες ναξιώτικες πατάτες στου Λελούδα που έχει θέσει τον πήχη ψηλά, λούζοντάς τις σπάταλα με μια πλούσια σάλτσα κιμά και ένα βουνό ξερή μυτζήθρα Καλαβρύτων. Ν.Μ.

Σαλαμινίας 8-10, Αθήνα, Τ/210-34.64.167

Αξώτης

Λεπτοκομμένες, χρυσαφιές, ανήκουν στη σχολή των «τραγανών» μέσα-έξω. Είναι όλες το ίδιο μέγεθος, κάτι που μαρτυρά χρήση μαντολίνου ή χέρι που έχει πάρει μεταπτυχιακό στο κόψιμο της πατάτας. Καλό λάδι, χωρίς οσμές και αόρατο στο πιάτο. Ισορροπημένες στο αλάτι, όποιος θέλει προσθέτει. Δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερο ταίρι για τα εξαιρετικά παϊδάκια τους. Χ.Τ.

Παπαρσένη 15, Πολύγωνο, Τ/210-64.59.130

Abreuvoir

Ρεστοράν γαλλικό, αλλά επί της ουσίας αθηναϊκό, αστικό και κλασικότερο των κλασικών. Η σταθερή τους πελατεία και πλέον οι απόγονοι αυτής, τους τιμά από το 1965. Φιλέτο Café de Paris, φραγκόκοτα, coq au vin και πολλές άλλες φραντζέζικες συνταγές εμπεριέχονται στο μενού δια χειρός Σπύρου Κότση και σερβίρονται μετά από μια σύντομη τελετή αποκάλυψης, όταν σηκωθούν οι ασημένιες καμπάνες που καλύπτουν τα πιάτα. Οι τηγανητές πατάτες τους είναι όνειρο. Λευκοτηγανισμένες συνήθως, λεπτές και μακριές, σαν στικς, πιάνουν μια ωραία λεπτή κρούστα από το τηγάνισμα κι είναι έλεγκαντ στην εμφάνιση αλλά και στη γεύση. Αφού έχουν περιχυθεί με κάποια από τις σάλτσες, γίνονται ακόμα νοστιμότερες, ωστόσο στην πραγματικότητα δεν χρειάζονται τίποτα για να νοστιμεύσουν περαιτέρω. Vive les frites! N.Δ.

Ξενοκράτους 51, Κολωνάκι, Τ/ 210-72.29.106

Γκαστόνε

Οι πατάτες από μόνες τους δεν είναι λόγος για να έρθουμε. Εδώ ερχόμαστε για την χαλαρή ατμόσφαιρα, για την καλή διάθεση, το σημείο-φιλέτο στην περατζάδα και, ας είμαστε ειλικρινής, για την γουρουνοπούλα και τα λοιπά εδέσματα της σούβλας. Ωστόσο οι τηγανητές πατάτες ποτέ μα ποτέ δεν λείπουν από το τραπέζι. Είναι χεράτες, καλοτηγανισμένες αλλά όχι ξερές. Είναι γεμάτες ψίχα (μπορεί να είναι Νάξου) και τις παραγγέλνουμε πάντα με τυρί, το ξινοτύρι του Αξιώτη Μπαμπούνη, που κοντράρει με την αιχμηρή του οξύτητα τη γλύκα τους. Είναι διαθέσιμες και με κρέμα αρσενικού με μπέικον, από τα πιο ορίτζιναλ και λιχούδικα ντιπ για πατάτες. Ν.Δ.

Πραξιτέλους 43, Αθήνα, Τ/210-32.11.455

Juicy Grill

Οι πατάτες του Juicy Grill είναι guilty pleasure. Έχουν όνομα, δεν τις ζητάς απλά ως τηγανητές πατάτες αλλά ως G.B.P. fries. Είναι κομμένες σε sticks, αλλά όχι πολύ λεπτές σαν σπίρτα, αντίθετα είναι τετραγωνισμένες και ψωμωμένες. Γαρνίρονται με τριμμένη παρμεζάνα, sweet chili mayo και μπέικον. Μπορείτε να τις βάλετε δίπλα σε ένα μπέργκερ όπως το Sweet Gordita ή το Nasty Chicken και να ζητήσετε από κάποιον να μοιραστείτε το φαγητό σας. Ν.Δ.

Λεωφ. Περικλέους 37, Χολαργός, Τ/215-52.03.201, Παλαιών Πατρών Γερμανού 7, Αθήνα, Τ/210-32.29.027

BaseGrill

Basegrill, Περιστέρι , Ελληνική κουζίνα

Εντάξει, το κρέας είναι το θέμα. Αλλά από τότε που πρωτοδοκίμασα τα φημισμένα πατατάκια του, πάνε χρόνια, όποτε έχω βρεθεί στο εστιατόριο του Σπύρου και του Βαγγέλη Λιάκου ποτέ δεν τα έχω προσπεράσει. Παρότι βρήκαν πολλούς μιμητές, δεν έχω πετύχει άλλα που να τα φτάνουν. Σε πάνε πίσω στις πατάτες με αυγά που σου σκάρωνε στα γρήγορα η μάνα σου όταν ήσουν μικρός, όταν γύρναγες από τα παιχνίδια πεινασμένος. Ή που έφτιαχνες όταν γύρναγες αργά μετά από κάποιο ξενύχτι. Είναι μια βελτιωμένη, καλά μελετημένη βερσιόν τους: τα αυγά μάτια τοποθετούνται από πάνω -κι ενσωματώνονται- σε ένα τραγανό στρωματάκι από τριμμένες πατάτες που βγαίνουν χρυσαφιές από το τηγάνι. Υπέροχα μελάτα, σπάνε, ο κρόκος ρέει και ποτίζει την σφιχτοπλεγμένη πατατένια «φωλιά», χαίρεσαι κάθε κριτσανιστή μπουκιά. Α.Σ.

Λεωφόρος Κωνσταντινουπόλεως 64, Περιστέρι, T/210-57.57.455

Ρακουμέλ

Κυδωνάτες και καλοτηγανισμένες, σαν σπιτίσιες, οι πατάτες στο εξαρχειώτικο ρακάδικο θα ήταν από μόνες τους ωραίες. Δεν έρχονται όμως σκέτες. Κάθε βουναλάκι περιχύνεται με ντοματένια σάλτσα και βελούδινη στάκα για να ολοκληρωθεί με δύο μελάτα τηγανητά αυγά από πάνω. Βάλτε το πιάτο στη μέση του τραπεζιού και μετρήστε πόσα δευτερόλεπτα χρειάζονται για να εξαφανιστεί. Γ.Π.

Εμμανουήλ Μπενάκη 71, Εξάρχεια, Τ/210-38.00.506

Άστερ

Δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε στο Άστερ και να μην παραγγείλουμε την «αστεροπατάτα» τους! Μια νοστιμότατη, φρέσκια, κυδωνάτη, τηγανητή πατάτα, πασπαλισμένη με χοντρό αλάτι, που πάντα μας κάνει να αναρωτιόμαστε πως γίνεται να είναι τόσο τραγανή, παρά το μέγεθός της. Το ξύγαλο Σητείας, επίσης στο μενού, είναι το τέλειο συνοδευτικό της. Μ.Π.

Τρώων 48, Πετράλωνα, Τ/210-34.16.668

Πηγή:gastronomos.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author