Οδός Πετράκη: η νέα γαστρονομική πιάτσα στο Σύνταγμα

Η οδός Πετράκη στην καρδιά του Συντάγματος τα έχει όλα: wine bar, cocktail bar, φούρνο, ζαχαροπλαστείο και εστιατόρια για χάρη των οποίων επιστρέφουμε ξανά και ξανά.

Γεωργία Παπαστάμου

Μαρίνα Πετρίδου

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Τη στιγμή που στην Ερμού μπορεί να γίνεται πατείς με, πατώ σε, η περατζάδα στην Πετράκη έχει τον δικό της, πιο ανέμελο ρυθμό. Στον μικρό πεζόδρομο που είναι στριμωγμένος μεταξύ του κεντρικού εμπορικού δρόμου και της Μητροπόλεως, η ατμόσφαιρα γίνεται λίγο πιο χαλαρή, λίγο πιο κοσμοπολίτικη, ενώ οι πιθανότητες να σε… παρασύρει κάποιος βιαστικός φορτωμένος με τσάντες από ψώνια μειώνονται ευτυχώς σημαντικά. Και αν πριν από μερικά χρόνια κάποιοι αγνοούσαμε το όνομα του παράδρομου, πλέον έχουμε αρκετούς λόγους να τον περπατήσουμε. Το Heteroclito με το καλό κρασί και το χάζι στο πηγαινέλα των περαστικών, η παλιά Πνύκα με το σταθερά καλό ψωμί, το νεότευκτο Hanoi με το αχνιστό pho… H μεγάλη ποικιλία από εστιατόρια, μπαρ αλλά και εμπορικά καταστήματα δημιουργεί ένα πυκνό, ενδιαφέρον σκηνικό τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και αργότερα το βράδυ. Κάναμε πρόσφατα άλλη μια βόλτα, με διάθεση γαστρονομικής εξερεύνησης, και σταματήσαμε σε μερικά από τα πιο ιδιαίτερα μαγαζιά της.

Η οδός Πετράκη το βράδυ

Hanoi

Για τουλάχιστον δώδεκα ώρες βράζει ο ζωμός του pho που σερβίρουν στο ανεπιτήδευτο βιετναμέζικο του κέντρου. Μοσχαρίσια κόκκαλα, καψαλισμένα κρεμμύδια, τζίντζερ, γλυκάνισος και κανέλα είναι μερικά από τα υλικά που τον κάνουν τόσο νόστιμο. Τα ρυζομακάρονα πλέουν μαζί με λεπτοκομμένο κρέας, φρέσκο κρεμμύδι, δυόσμο και μπόλικο κόλιανδρο στο μεγάλο μπολ που φτάνει αχνιστό στο τραπέζι. Η Νικολέτα, Βιετναμέζα τρίτης γενιάς στην Αθήνα και ιδιοκτήτρια του Hanoi, το σερβίρει μαζί με φέτες λάιμ και τσίλι.

Πετράκη 12, Σύνταγμα, T/213-04.51.379

Hanoi
 

Αχνιστή βιετναμέζικη σούπα, στο Hanoi
 

Ντάμπλινγκς, στο Hanoi

Poke Hawaiwan Sushi & Sando Athens

Οι ιδιοκτήτες του Poke Γιάννης Μπινιάρης, Γιάννης Κανδυλίδης και Κωνσταντίνος Γιαννούτας εμπνέονται από το ομώνυμο διάσημο πιάτο της Χαβάης και συνθέτουν διαφορετικά bowls με βάση το κολλώδες ρύζι, ώμο ψάρι ή γαρίδες, φρούτα και ποικιλία από συνοδευτικά και καρυκεύματα. O Γιάννης Κανδυλίδης ξεκίνησε πρόσφατα ένα νέο project, το Sando Athens. Ήταν από τους πρώτους που ασχολήθηκαν με το αφράτο και ζουμερο ιαπωνικό σάντουιτς στην Αθήνα. Όταν τριγυρνάμε στα στενά του Συντάγματος δεν παραλείπουμε ποτέ να σταματήσουμε για ένα pork tsukune and kimchi sando, ένα sando με αφράτο μπιφτέκι, με χοιρινό και μοσχαρίσιο κιμά και ginger, χειροποίητη tonkatsu chutney με καπνιστό bacon και κορεάτικο λάχανο kimchi.

Πετράκη 7, Τ/210-32.26.653

Pork tsukune sando, στο Sando Athens

Παραδοσιακός Φούρνος «Πνύκα»

Από το 1981 φτιάχνει το φημισμένο ψωμί ολικής άλεσης και άλλα ποιοτικά γλυκά και αρτοσκευάσματα. Ο παραδοσιακός πετρόμυλος αλέθει το βιολογικό σιτάρι και ο τελευταίας τεχνολογίας φούρνος ψήνει το ψωμί με τον καλύτερο και πιο υγιεινό τρόπο. Στην Πνύκα μας αρέσει να πηγαίνουμε το πρωί και να απολαμβάνουμε την τυρόπιτα, ζεστή ζεστή και λαχταριστή. Κλασική και η σπανακόπιτα με χειροποίητη ζύμη και ζουμερή γέμιση με πικάντικη φέτα. Ο εμπνευστής των συνταγών είναι ο ιδρυτής της «Πνύκας», ο αείμνηστος Δημήτρης Κότσαρης, το έργο του οποίου συνεχίζουν η γυναίκα του και τα παιδιά του.

Πετράκη 24, Τ/210-32.45.162

 

Η νόστιμη τυρόποτα στην Πνύκα
 

Ο ιστορικός φούρνος Πνύκα

Bon Bon Fait Maison

Χαμηλά στον πεζόδρομο βρίσκουμε τις δημιουργίες του Κρίτωνα Πουλή. Εκτός από το εντυπωσιακό βιογραφικό του ζαχαροπλάστη (υπήρξε για μια δεκαετία στενός συνεργάτης του περίφημου Γάλλου σεφ πατισιέ Pierre Hermé), εξίσου εντυπωσιακά είναι και τα γλυκά του που στέκονται σαν μπιμπελό στη βιτρίνα. Το κομψό Paris Brest με την πυκνή κρέμα πραλίνας φουντουκιού, το μακαρόν με μπαβαρουάζ βανίλιας και φραμπουάζ, το Dark Chocolate Pleasure με τις τέσσερις διαφορετικές υφές σοκολάτας είναι μερικά από τα αγαπημένα μας, μαζί με τα αυθεντικά cannelés – λιλιπούτειες γαλλικές λιχουδιές κυλινδρικού σχήματος με τραγανή, καραμελωμένη κρούστα και αφράτη, μαλακή ψίχα.

Πετράκη 30, Σύνταγμα, Τ/210-33.18.703

Κρίτωνας Πουλής
 

Macaron μεγάλο με κρέμα βανίλια και framboise
 

Dark Chocolate Pleasure, στο Bon Bon Fait Maison

Heteroclito

Κλασικό έχει γίνει πια το μποέμ Heteroclito που ξεκίνησε να λειτουργεί στη γωνία της Πετράκη με τη Φωκίωνος πριν από σχεδόν δέκα χρόνια ορίζοντας την ατμόσφαιρα του σημείου. Σκόπος των δημιουργών του τότε ήταν να φτιάξουν ένα wine bar στο οποίο το καλό κρασί θα ήταν προσιτή απόλαυση και το κατάφεραν. Στον κατάλογο εμφανίζονται συνεχώς καινούργιες ανακαλύψεις από τον ελληνικό αμπελώνα αλλά και σπάνιες ετικέτες περιορισμένης παραγωγής.

Φωκίωνος 2 & Πετράκη 30, Σύνταγμα, Τ/210-32.39.406

 

Στο Heteroclito βρίσκουμε κρασιά του ελληνικού αμπελώνα
 

Νόστιμα συνοδευτικά με το κρασί

The bar in front of the bar

Συντονισμένο με τη δράση και την κίνηση της περιοχής, το Bar in front of the bar κάνει το εξής πρωτότυπο: αλλάζει κάθε μέρα τον κατάλογό του και προσφέρει μελετημένα, signature cocktails με «σπιτικά» -κατά βάση- υλικά. Σιρόπια, bitters και πουρέδες φτιάχνονται επί τόπου, στο μικρό εργαστήριο που έχει στηθεί πίσω από τις κουρτίνες και τις φωτεινές led πινακίδες. Πέρα από τις εμπνεύσεις της ημέρας, το μενού έχει συνήθως και δύο κλασικά κοκτέιλ για να είναι όλοι ευχαριστημένοι. Απολαμβάνουμε το ποτό μας στο όρθιο ή καθισμένοι στα λίγα ψηλά τραπέζια και την μπάρα. Για τις λιγούρες έχουν και πίτσα με την υπογραφή του Άκη Βαρθαλάμη.

Πετράκη 1, Σύνταγμα

Η ομάδα του The Bar In Front Of The Bar.

Πηγή:gastronomos.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours