Οι στίχοι του Μιχάλη Γκανά: «Καράβια βγήκαν στη στεριά και πιάσανε τα όρη»,  μάλλον δεν είναι και τόσο άτοποι, αφού μια ψαροταβέρνα έχει βρει φυσικό αραξοβόλι εδώ και χρόνια στις παρυφές του Υμηττού.

Δεν είναι τυχαίο ότι αν ρωτήσεις κάποιον ψαροφάγο ποιο μαγαζί θα πρότεινε για ψαρικά, θα σου πει χωρίς δεύτερη σκέψη τις «Μικρές Κυκλάδες».

Ο ιδιοκτήτης Αντώνης Κωβαίος κατάγεται από ένα απ’τα ονειρεμένα νησιά του συμπλέγματος των Μικρών Κυκλάδων, τη Σχοινούσα. Είναι γνώστης των ψαρότοπων της γενέτειράς του αλλά και των γύρω νησιών και επιλέγει ψάρια και θαλασσινά απ’τα μέρη του αλλά και από Εύβοια και Αμβρακικό.

Αλλά και ο Σταύρος Σπανέλλης που μαγειρεύει στο μαγαζί, έχει καταγωγή από Λέσβο, οπότε ξέρει από ψάρι.

Ο περιβάλλοντας χώρος σου δίνει την αίσθηση ταβέρνας γιατί αυτό τον αέρα ήθελε να φέρει απ’το νησί του ο ιδιοκτήτης. Το όλο concept όμως δεν έχει να ζηλέψει από ένα εστιατόριο, αφού τα τραπέζια είναι με λευκά τραπεζομάντηλα και το κρασί απ’την αξιοπρεπή wine-list – που αριθμεί πάνω από 30 ετικέτες – σερβίρεται σε κολονάτα ποτήρια.

Και ας περάσουμε στο κυρίως θέμα που είναι η εκλεκτή ψαροφαγία στο μαγαζί που προσελκύει κάθε ψαροφάγο, πέραν των Νοτίων Προαστίων.

Πέραν του ότι προμηθεύονται την καλύτερη και πιο φρέσκια πρώτη ύλη, ξέρουν να τη διαχειρίζονται καλά και να φέρνουν το σωστό αποτέλεσμα στο πιάτο.

Ξεκινήστε με μια κακαβιά με πετρόψαρα για να μπείτε στο κλίμα. Τα ανάμεικτα βραστά χόρτα τους (αλμύρα, σταμναγκάθι, προβάτσα και άγρια ραδίκια) έρχονται ζεστά και με ζωντανό το χρώμα τους.

Η ταραμοσαλάτα «αφρός» σερβίρεται με τρίμμα αυγοτάραχο και το carpaccio του ψαριού (αναλόγως εποχικότητας) έχει μαριναριστεί σε lime και ανθό αλατιού.
Αξίζει να δοκιμάσετε το capraccio καραβίδας σερβιρισμένο με φύκια. Πολύ καλό το ψητό καλαμάρι γεμιστό με γραβιέρα Νάξου και πιπεριές και μη χάσετε το χταπόδι στιφάδο με φάβα Σχοινούσας. Οι αχνιστοί πετροσωλήνες ήταν πειρασμός!

Το ιωδιούχο ριζότο ήταν με φούσκες μαγειρεμένο με γλυκό κρασί και τομάτα κονφί και από τα λιγκουίνι του καταλόγου, προτιμήσαμε αυτά με τη γάμπαρη που ήρθε al dente και το σκορδοβούτυρο τους χάριζε πόντους.

Κλείστε γλυκά με πορτοκαλόπιτα, εκμέκ με μαστιχέλαιο και καραμελωμένους ξηρούς καρπούς, cheesecake με μαρμελάδα τομάτας αρωματισμένο με αρμπαρόριζα ή γκανάζ bitter σοκολάτας με άρωμα πορτοκαλιού. Το liquer που τα συνοδεύει είναι mastic tears και ταιριάζει πολύ!

Την επόμενη φορά θα δοκιμάσουμε το φρέσκο ψητό ψάρι, αλλά δεν ξέρω τι μπορώ να στερηθώ απ’τα υπόλοιπα.

Κόστος γύρω στα €35-40 το άτομο αναλόγως παραγγελίας.

Πανταζή 56, Ηλιούπολη
Τηλ.: 210 9709150

Για να δείτε περισσότερα άρθρα γαστρονομίας από την Κυριακή Παππά πατήστε εδώ

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours