«Είμαστε το συκώτι του Προμηθέα. Τις μέρες του πολιτισμού μας τρώει ο γύπας. Τις νύχτες του, ξαναγεννιόμαστε…»

Τι γίνεται όταν σκάει ένας υδάτινος πίδακας και ισοπεδώνει ολόκληρο τον μύλο που χρόνια τώρα έχει στερέψει από νερό; Πώς στέκεται ο άνθρωπος απέναντι σε μια έκρηξη και στην ορμή του ρέματος; Τα πάντα ρέουν αενάως. Ρέουμε αδιάκοπα κι εμείς. Συμπλέουμε με τον ρου της ιστορίας ή αλλάζουμε τη ροή του. Κάποιοι ακολουθούν τα ρεύματα του ποταμού, άλλοι φτάνοντας στη θάλασσα, άλλοι στρίβοντας σε παραποτάμους, άλλοι καταλήγοντας φερτά υλικά. Κάποιοι άλλοι σχίζουν το ρεύμα και φτάνουν ψηλά στην κορφή σκάβοντας νέες πηγές.

Σε αυτή τη διπλή κατεύθυνση βρίσκεται όλη η διαπάλη που μας οδηγεί στις πιο μετωπικές συγκρούσεις αλλά, ταυτόχρονα, και στις μεγαλύτερες και πιο θαυμαστές δημιουργίες, στις πιο υψηλές και δυσεύρετες πηγές. Αυτός είναι ο μύλος της ανθρώπινης δημιουργίας. Και κάθε μύλος υπάρχει μέχρι την επόμενη έκρηξη.

Οι «τρεις ιστορίες για το νερό» είναι ένα συμβολικό θεατρικό έργο που αφορά την ανθρώπινη δημιουργικότητα. Το νερό ως στοιχείο που συμβολίζει τη δημιουργική δύναμη, την τάση του ανθρώπου να εξερευνά νέες δυνατότητες και να καινοτομεί, περικλείεται, τειχίζεται για να μην προκαλεί καταστροφές. Συμβολίζει τον εγκλεισμό της δημιουργικότητας σε νόρμες και καλούπια, σε νόμους και κανόνες, μέσα σε ένα αυστηρό, γραφειοκρατικό πλαίσιο ώστε να μη διασαλεύει την καθεστηκυία τάξη.


Το έργο απεικονίζει πάνω στη σκηνή αυτή την ταλάντωση δημιουργικότητας –συντήρησης. Πάνω σε αυτή τη διελκυστίνδα αντιπαλεύουν τα τρία πρόσωπα-σύμβολα: ο Παντελής (παν τέλος), η μεγάλη μάζα που άγεται και φέρεται από τις στοιχειώδεις ανάγκες της επιβίωσης. Ο Εξέλιτος (εξουσία – ελίτ), η κάστα των εξουσιαστών. Ο Αντιρρόης (αντί – ροή) τα δημιουργικά πνεύματα. Αυτές οι τρεις δυνάμεις και η σύγκρουση -ο χορός τους- συνθέτουν τον καμβά του κοινωνικού γίγνεσθαι που παρουσιάζεται στα μάτια του θεατή μέσα από την αφήγηση του καθενός για τη δικιά του σκοπιά της ιστορίας.

Το θεατρικό έργο «Οι τρεις ιστορίες για το νερό» του Δημήτρη Παππά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις άνω τελεία σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία.

Δημήτρης Παππάς (Βιογραφικό)

Ο Δημήτρης Παππάς γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Μαραθώνα. Σπούδασε φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές ιστορίας και φιλοσοφίας της επιστήμης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε με την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στο ίδιο πανεπιστήμιο με θέμα «Συνείδηση, αναγόμενη ή αναδυόμενη ιδιότητα». Ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη διδασκαλία των θετικών επιστημών, της χρήσης Η/Υ και των μαθηματικών από το 2003.

Στο παρελθόν έχει συνθέσει και υλοποιήσει προγράμματα για τη διδασκαλία των επιστημών με πρωτότυπους, διαδραστικούς τρόπους, που συνδυάζουν γνώσεις από διάφορα γνωστικά πεδία, αλλά ακόμα και κατασκευαστικές δεξιότητες. Σήμερα εργάζεται ως εκπαιδευτής ανάλυσης δεδομένων. Καλλιτεχνικά έχει παίξει και σκηνοθετήσει σε ερασιτεχνικούς θιάσους και έχει κάνει σειρά σεμιναρίων σχετικά με το θέατρο(υποκριτικής, θεατρικού φωτισμού, σκηνοθεσίας). Επίσης, ασχολείται ερασιτεχνικά με τη μουσική για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Οι Τρεις ιστορίες για το νερό είναι πρώτο του θεατρικό έργο (εκδ. Άνω Τελεία).

About Post Author

You May Also Like

More From Author