«Η Μυροβόλος Νίος» της Σοφιάννας Παϊδούση

Ένα διαφορετικό χιουμοριστικό παραμύθι που, εκτός από τα περιβόητα fake news και τη διασπορά τους, αγγίζει ένα θέμα ταμπού που ταλανίζει παιδιά και μεγάλους από… μικρή ηλικία, για πρώτη φορά στην ελληνική βιβλιογραφία!

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται πρωτότυπες δημιουργικές δραστηριότητες, από την εκπαιδευτικό Έλενα Αϊβαζοπούλου και η γνώμη της ειδικού, Χιώτισσας παιδιάτρου, Μαριαλένας Καλυμνιού.

Εικόνα που περιέχει ρουχισμός, άτομο, εξωτερικός χώρος/ύπαιθρος, βράχος

Περιγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματα

Η Σοφιάννα Παϊδούση κατάγεται από το νησί της Χίου, αλλά ταξιδεύει συνέχεια στην Ελλάδα, με την Κέρκυρα, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κατερίνη και φυσικά τη Χίο, ν’ αποτελούν συχνούς σταθμούς των ταξιδιών της.

Είναι, εκτός από παραμυθού, νηπιαγωγός σε δημόσιο σχολείο των Νοτίων Προαστίων -με πτυχίο από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Εκπαίδευσης & Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία) και μεταπτυχιακές σπουδές στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Πάφου της Κύπρου- καθηγήτρια αγγλικών & blogger (θέατρο, για παιδιά & ενήλικες,  μουσική & βιβλίο). Παράλληλα, έχει σπουδάσει, μεταξύ άλλων, σενάριο, σκηνοθεσία, παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού και θεατρική γραφή. Γνωρίζει άπταιστα Αγγλικά, όπως και Ιταλικά και Γαλλικά.

Το καλοκαίρι του ‘19 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλιοπαραμύθι, με τίτλο «Ο Παρφές» (εκδόσεις Οσελότος), με θέμα τη διαφορετικότητα και τον σχολικό εκφοβισμό (σε εικονογράφηση της Πηνελόπης Λάζαρη). Περιέχει κείμενα ψυχολόγων, δραστηριότητες δημιουργικής γραφής, θεατρικά παιχνίδια, αποκλειστικό τραγούδι της τραγουδοποιού Μιχαέλας Κυργιαφίνη και ηχογραφημένη αφήγηση από 7μελή ομάδα ηθοποιών κι όχι μόνο. 

Τον Δεκέμβριο του ‘21 εκδόθηκε το δεύτερο παραμύθι της, με τίτλο «Ο Αμφικαθρέφτης» (εκδόσεις Υδροπλάνο), με θέμα τη διαφορετικότητα, τις διατροφικές συνήθειες και την αυτοεικόνα, για το οποίο έχουν γράψει κείμενα τέσσερις διαιτολόγοι από Ελλάδα και Κύπρο (μεταξύ των οποίων και ο Δημήτρης Γρηγοράκης) καθώς και η Καλλιόπη Εμμανουηλίδου (ψυχολόγος, συγγραφέας). Επίσης, περιέχει δραστηριότητες δημιουργικής γραφής και θεατρικού παιχνιδιού και αποκλειστικό τραγούδι από το Καστοριανό συγκρότημα «Μειδίαμα», με τη συμμετοχή της Ελένης Δήμου. Η εικονογράφηση εποχής είναι της Νανάς Παπαδοπούλου. 

Τα δύο βιβλία έχουν λάβει εξαιρετικές κριτικές, μεταξύ άλλων, από κριτικούς, γονείς κι εκπαιδευτικούς, ενώ μετά τη «Μυροβόλο Νίο», εντός των επόμενων μηνών αναμένεται να εκδοθεί και το τέταρτό της παραμύθι, επίσης από τις εκδόσεις BookGuru.

About Post Author