13 κόκκινα τριαντάφυλλα

της Λίτσα Κοντογιάννη

Δύο άνθρωποι που ήταν γραφτό να είναι μαζί στη ζωή, αλλά τελικά κατάφεραν να είναι μαζί στον θάνατο. Το απόσταγμα του βιβλίου είναι ότι δεν υπάρχει τέλος, πάντα υπάρχει μια νέα αρχή έστω και με άλλη μορφή. Η συγγραφή υπήρξε αποτέλεσμα μιας έντονης ανάγκης της συγγραφέως να εκφράσει με δημιουργικό τρόπο τις ανησυχίες της, για το θέμα που πραγματεύεται το βιβλίο και να δοθεί μια άλλη διάσταση στη ζωή και τον θάνατο.

Η κριτική μας

Η κυρία Καραφαντάλου με αυτό της το πρώτο πόνημα δημιουργεί πραγματικά αίσθηση. Αν και βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο και η γραφή της είναι σχετικά άγουρη, το δείγμα γραφής της είναι πολύ ενθαρρυντικό και η  μελλοντική της πορεία προμηνύεται πολύ καλή.

Αν και το βιβλίο αυτό βασίζεται σε ένα πραγματικό γεγονός, το πλέξιμό του με τη μυθοπλασία, αληθινά το απογειώνει.

Ο πρώτος έρωτας της εφηβείας! Πόσοι από μας τον έχουμε βιώσει άραγε; Και πόσο μας έχει σημαδέψει; Σε πόσους έχει στοιχίσει το γεγονός του αιφνίδιου θανάτου του;

Το ότι η συγγραφέας μας βάζει στο μυθιστόρημα της και άλλα στοιχεία όπως τη μεταφυσική και μερικά από την αστυνομική λογοτεχνία το ανεβάζει σε άλλο επίπεδο.

Δεμένη και απόλυτα ισορροπημένη αφήγηση, δεν φλυαρεί, δεν κάνει κοιλιά πουθενά, απλή και κατανοητή γλώσσα, περιγραφές λουσμένες στο φως, ολοκληρωμένους χαρακτήρες, πολύ καλά δομημένοι διάλογοι είναι μερικά βασικά στοιχεία που υπάρχουν στο βιβλίο αυτό.

Η συγγραφέας δείχνει να αγαπά και να σέβεται τους ήρωές της. Αυτό φαίνεται από τον τρόπο που χειρίζεται τα θέματα αυτού του βιβλίου. Αγγίζει τον πρώτο εφηβικό έρωτα, το ζήτημα ζωής και θανάτου με απόλυτη μαεστρία. Κι εγώ είμαι της ίδιας γνώμης, πως δεν μπορεί να τελειώνουν όλα έτσι ξαφνικά! Δεν μπορεί, θα υπάρχει και κάποια συνέχεια αλλού.

Κάποιοι από σας θα ρωτήσουν, γιατί συγκεκριμένα 13 κόκκινα τριαντάφυλλα κι όχι 12 ή 14; Και γιατί αναγκαστικά να είναι κόκκινα κι όχι κάποιο άλλο χρώμα; Μη θέλετε να τα μάθετε όλα εδώ! Την απάντηση θα τη βρείτε στο βιβλίο!

Κυρία Καραφαντάλου, από καρδιάς, καλή δυναμική συνέχεια σας ευχόμαστε!

About Post Author