Μοιράζοντας την αφήγηση ανάμεσα στη σύγχρονη εποχή και στον 16ο αιώνα, στο προηγούμενό του βιβλίο ο Νίκος Ξένιος στήνει ένα παραμύθι της Ουγγαρίας που διατρέχει την ιστορία της Ευρώπης.
Πρωταγωνιστές, μια ομάδα μεταναστών που ξεκινούν από το Κουρδιστάν και, περνώντας από την Τουρκία, την Ελλάδα και τη Σερβία, φτάνουν στη Βουδαπέστη.
Στην αφήγηση αυτού του οδοιπορικού, ο συγγραφέας προσθέτει μια δεύτερη, την αφήγηση του Μπίρκα, του γηραιότερου και σοφότερου της ομάδας, με κεντρικό πρόσωπο την πριγκίπισσα Μερσούδα που αναγκάζεται να παντρευτεί τον βασιλιά Ματθία.
Κατατρεγμένοι οι μετανάστες, κυνηγημένη και η πριγκίπισσα από τον αυταρχισμό ενός αδυσώπητου εξουσιαστή.

Οι δύο ιστορίες σταδιακά αλληλοσυμπληρώνονται. Πίσω από τα πρόσωπα, τα παραμυθένια ή εκείνα που μας περιβάλλουν καθημερινά, μπορεί να κρύβεται μια ιστορία ίδια με τη δική μας.

Η νουβέλα του Νίκου Ξένιου αποτελεί μια αλληγορία για την ικανότητα προσαρμογής, για την αναγκαστική αλλαγή πλεύσης στην οποία εξωθεί ανέκαθεν τον άνθρωπο η ενστικτώδης λαχτάρα για τη ζωή και την ελευθερία.

Η κριτική μας

Αυτά τα βιβλία με τις λιγότερες σελίδες, πολλές φορές σε εκπλήσσουν ευχάριστα. Σε αυτή την κατηγορία θεωρώ πως ανήκει και αυτό το βιβλίο.

Μπορεί να μην λέει πολλές λεπτομέρειες, ή να μην κάνει μια υπέρ-ανάλυση για την οδύσσεια των μεταναστών και των προσφύγων, και αυτό να απογοητεύει μερικούς, αλλά κατά την ταπεινή μου γνώμη ο συγγραφέας μας, αναφέρει ακριβώς τόσα όσα χρειαζόμαστε για να πάρουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για τον «Γολγοθά» τους, για το ταξίδι τους προς το άγνωστο.

Και ο κύριος Ξένιος, βρίσκει έναν μαγικό τρόπο και «κουμπώνει» παράλληλα την ιστορία του βασιλιά Ματθία και της Μερσούδα.

Δύο παράλληλες ιστορίες, η μια πραγματική, πατάει στο σήμερα και η δεύτερη στον 16ο αιώνα, που γνωρίζουν έναν κοινό παρανομαστή: την πορεία από την καταπίεση προς την Ελευθερία.

Μια ομολογουμένως πολύ όμορφη γραφή που παρουσιάζει με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια μια ιστορία ξεριζωμού, και την αναζήτηση καλύτερων συνθηκών ζωής, αναπνέοντας πλέον τον αέρα της ελευθερίας. Κατά πόσο όμως ο λεγόμενος πολιτισμένος, δυτικός κόσμος έχει την διάθεση να τους δώσει καταφύγιο από την κόλαση που προσπαθούν να ξεφύγουν, χωρίς να τους δείξει κι εκείνος, το πιο άσχημο και σκληρό πρόσωπό του; Πόσο αδύναμη είναι να δείξει την αυτονόητη ανθρωπιά και να αποδείξει έμπρακτα τον «καλύτερο κόσμο» που πρεσβεύει; Και ποιες να είναι άραγε οι επιλογές της Μερσούδα για να ξεφύγει από τη σκλαβιά ενός ανεπιθύμητου γάμου με τον βασιλιά Ματθία;

Με πολλή τρυφερότητα ο συγγραφέας μας, παρουσιάζει πραγματικές καταστάσεις, μακριά από οποιεσδήποτε πολιτικές θέσεις, χωρίς καμία απολύτως εμπάθεια. Για να μπορέσουμε όμως να καταλάβουμε σε βάθος αυτή την κατάσταση, ας σκεφτούμε κι εμείς, πως ο καθένας μας θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να βρεθεί σε αυτή τη θέση των κατατρεγμένων. Γιατί τίποτα δεν είναι δεδομένο, τα πάντα αλλάζουν.

Αυτή η νουβέλα είναι ένα πραγματικό δώρο για τον εαυτό μας, ας το δούμε σαν μια πολύ καλή ευκαιρία να προβληματιστούμε λίγο.

της Λίτσα Κοντογιάννη

https://mesotexnis.gr/

ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΜΑΤΘΙΑ

  • ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ
  • ΕΚΔΟΤΗΣ:
  • ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2017
  • ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕΛΙΔΩΝ: 98
  • ISBN: 9789605862138

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours