Τα σουβλάκια του κέντρου που όλοι πρέπει να δοκιμάσουμε έστω μια φορά

του Βασίλη Δημαρά

Έξι μαγαζιά πέριξ του Συντάγματος που σερβίρουν νόστιμα, λαχταριστά τυλιχτά στα οποία δεν θα μπορέσετε να αντισταθείτε. Κάποια παλιά με παράδοση χρόνων, κάποια πιο σύγχρονα, όλα, όμως, είναι ένα κι ένα.

Hoocut

Είναι το μοντέρνο σουβλατζίδικο που άνοιξε η ομάδα του εστιατορίου Cookoovaya, δηλαδή του Περικλή Κοσκινά, του Κλεομένη Ζουρνατζή και των αδελφών Σπύρου και Βαγγέλη Λιάκου. Ο χώρος είναι μεγάλος και ψηλοτάβανος, περικλείει εντός του τέσσερα «μαγαζιά»: έναν φούρνο, ένα μανάβικο, ένα χασάπικο και μια ψησταριά. Στο δε κέντρο βρίσκεται ένας μεγάλος μαρμάρινος πάγκος όπου συλλέγονται όλα τα υλικά και ετοιμάζονται τα πιάτα. Παίζουν με τέσσερα κρέατα (χοιρινό, μοσχαρίσιο, κοτόπουλου, προβατίνα) που σερβίρονται με τρεις διαφορετικούς τρόπους, τυλιχτά, ανοικτά σε μαλακή πίτα, και εν είδει μερίδας πάνω σε πατάτες τηγανητές. Τα τυλιχτά είναι λίγο μικρότερα από το συνηθισμένο μέγεθος όποτε καλό είναι να ζητήσετε από την αρχή δύο. Αντίθετα οι μερίδες είναι πιο πληθωρικές όποτε μην το παρακάνετε.

HoocutΠλ. Αγίας Ειρήνης 9, τηλ. 2103240026

Κώστας

Ο μπαρμπα-Κώστας ήταν από εκείνους που γυρνούσαν τους δρόμους με ένα καρότσι και έψηναν σουβλάκια, μέχρι που το 1950, αποφάσισε να ανοίξει το δικό του μαγαζί στην οδό Αδριανού, στην Πλάκα. Το 2003, τα ηνία αναλαμβάνει ο εγγονός του κι ύστερα από λίγα χρόνια μεταφέρει το σουβλατζίδικο σε ένα μικρό κάθετο δρόμο στη Μητροπόλεως, στην οδό Πεντέλης. Εκεί, λοιπόν, τα καλαμάκια και τα μπιφτέκια μπαίνουν από νωρίς στα κάρβουνα. Όταν ψηθούν, τοποθετούνται σε αλάδωτη πίτα μαζί με πρόβειο γιαούρτι, τομάτα, κρεμμύδι και καυτερό πιπέρι. Τυλίγονται με μαεστρία κι είναι έτοιμα για κατανάλωση. Οι τηγανητές πατάτες δεν έχουν θέση στο μενού οπότε μη τις ζητήσετε. Καλύτερα ζητήστε δεύτερο σουβλάκι γιατί θα σας εκπλήξει η απλότητα και η νοστιμιά του. Προσοχή, το μαγαζί σερβίρει μέχρι τις 15:30 το απόγευμα.

Πεντέλης 5, Σύνταγμα, τηλ. 2103228502

Λευτέρης «ο Πολίτης»

Από τότε που άνοιξε, βρίσκεται πάντα στον ίδιο δρόμο, στην οδό Σατωβριάνδου, κάτω από την πλατεία Ομονοίας, Την αρχή έκανε ο παππούς Σταύρος το 1950, συνέχισε ο γιος του Λευτέρης (εξ ου και το όνομα) και πλέον είναι στα χέρια του εγγονού, Τάσου. Ένα από τα χαρακτηριστικά του μαγαζιού, είναι ότι μέχρι πρότινος δεν είχε χαρτοπετσέτες. Στον κατάλογό του, υπάρχουν (όλα κι όλα) δύο πράγματα: πίτα με μπιφτέκι ή με χειροποίητο, μπαχαράτο σουτζούκι. Για να φτιάξουν το μπιφτέκι, χρησιμοποιούν μοσχαρίσιο, χοντροκομμένο κιμά. Δεν του βάζουν τίποτα από μπαχαρικά, μόνο αλάτι, και το ψήνουν στο μαντέμι. Το σουτζούκι, πάλι, μοσχοβολάει κύμινο κι είναι σούπερ καυτερό. Στην πίτα μαζί τους μπαίνουν τομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανός και πάπρικα. Απλά και νόστιμα. Τα ζητάτε ανά δυάδες ή τριάδες μιας και γίνονται δυο μπουκιές. Σε λίγο καιρό, ανοίγει και το δεύτερο κατάστημα στον πεζόδρομο της Ρόμβης (18) στην ίδια φιλοσοφία και με χαρτοπετσέτες.

Λευτέρης «ο Πολίτης», Σατωβριάνδου 20, Ομόνοια, τηλ. 2105225676

Ο Κώστας

Έχει συνδέσει το όνομα του με την πλατεία της Αγίας Ειρήνης μιας και βρίσκεται εκεί από το 1948 και δεν έχει καμία σχέση με τον συνονόματό του στο Σύνταγμα –άλλωστε τους χωρίζει το άρθρο. Πριν από δύο χρόνια αναγκάστηκε να αλλάξει χώρο και να χωθεί σε ένα από τα παρακείμενα στενά της πλατείας καθώς το κτίριο όπου στεγαζόταν έπαθε ζημίες. Παρ’ όλα αυτά, ο Κώστας συνεχίζει να σερβίρει τα χοιρινά καλαμάκια του και τα μπιφτέκια με τον ίδιο τρόπο. Αργά και νωχελικά κόβοντας όλα τα υλικά (τομάτα, κρεμμύδι), εκείνη την στιγμή, πάνω από την πίτα. Το διαφορετικό που έχει το εν λόγω σουβλάκι είναι η κόκκινη σάλτσα που την ετοιμάζουν σε τρεις εκδοχές (καυτερή, μέτρια και γλυκιά) κι είναι αυτή που του χαρίζει παραπάνω ένταση και νοστιμιά.

Ο Κώστας, Πλ. Αγίας Ειρήνης 2, Αθήνα, τηλ. 2103232971

Εν Αθήναις Αλεξάνδρα

Είναι η «παραφωνία» στην έθνικ γειτονιά της Απόλλωνος. Πήρε τη θέση του γνωστού και ιστορικού σουβλατζίδικου «Του χασάπη το σουβλάκι» που διατηρούσε ο παππούς Γιώργος. Πέρασε στα χέρια, όμως, της νέας γενιάς, στον Άγγελο και την Κυριακή, οι οποίοι έκαναν ολική ανακαίνιση αλλά δεν άλλαξαν τη συνταγή. Πρόσθεσαν κι άλλα καλούδια που τα ψήνουν όλα στα κάρβουνα με μεγάλη μαεστρία. Εδώ θα βρείτε πλούσιο, τυλιχτό σουβλάκι χοιρινό σε αλάδωτη πίτα, με μπόλικες πατάτες, τζατζίκι για όσους το αναζητούν και μαϊντανό που κάνει την διαφορά. Υπάρχει σουβλάκι με black angus και με κοτόπουλο, αλλά και με κεμπάπ, που σας το προτείνω ανεπιφύλακτα.

Εν Αθήναις Αλεξάνδρα, Απόλλωνος 1, Σύνταγμα, τηλ. 2110133533

Photo: Η Βόλβη
To μαγαζί άνοιξε λίγο πριν φύγει το 2020

Η Βόλβη

Βρίσκεται στην είσοδο της κεντρικής κρεαταγοράς της Αθήνας, στην οδό Ευρυπίδου. Ένα μαγαζί, δύο επί δύο, που μετά βίας χωρούν να δουλέψουν τρεις άνθρωποι μαζί. Άνοιξε λίγο πριν φύγει το 2020. Μην περιμένετε να βρείτε πολλά πράγματα: καλαμάκι χοιρινό και βομβίδια –έτσι ονομάζουν στη Θεσσαλονίκη τα σουτζουκάκια. Το κρέας και τον κιμά τα προμηθεύονται καθημερινά από τα γειτονικά κρεοπωλεία. Το καλαμάκι είναι πολύ νόστιμο και μπορείτε να το ζητήσετε είτε σε πίτα (από αυτά, πάρτε τουλάχιστον τρία, γιατί είναι μικρά και εθιστικά), είτε σε μερίδα που δίπλα τους έχουν τομάτα, κρεμμύδι, μπούκοβο και μουστάρδα. Τα δε λιλιπούτεια σουτζουκάκια είναι σατανικά. Σερβίρονται κι αυτά με τον ίδιο τρόπο και τρώγονται με μανία. Πατάτες μη ζητήσετε, γιατί θα σας χτυπήσουν την κουδούνα (κυριολεκτικά). Κλείνει την ώρα που κλείνει και η αγορά, δηλαδή μετά τις 18:00.

H Βόλβη, Ευρυπίδου 24, Αθήνα, τηλ. 2111180587

Πηγή:travel.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours