Σουβλακι: Δεν έχει προηγούμενο η αύξηση της τιμής – Πόσο κοστίζει πλέον

Σουβλακι: Τεράστιες είναι οι αυξήσεις στη χώρα μας και φυσικά έχει επηρεαστεί και η τιμή στο σουβλάκι. Δείτε πόσο έχει πάει…

Το σουβλάκι δεν σταματά να ακριβαίνει, με την τιμή στο τυλιχτό να αυξάνεται διαρκώς, καθώς η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός ωθούν προς τα πάνω τις τιμές στις πρώτες ύλες.

Δεν λείπουν περιπτώσεις, μάλιστα, όπου καταναλωτές παραγγέλνουν σουβλάκια και πληρώνουν συγκεκριμένο ποσό και μετά από λίγες ημέρες κάνουν νέα παραγγελία και διαπιστώνουν με έκπληξη ότι η τιμή για τον ίδιο αριθμό τυλιχτών έχει αλλάξει.

Την ίδια στιγμή ένα ζευγάρι που πάει για φαγητό σε σουβλατζίδικο, εκεί που θα πλήρωνε 15 ευρώ το 2021 για δυο τυλιχτά, τρία σκέτα σουβλάκια, μια μερίδα πατάτες και δυο αναψυκτικά, φέτος θα πληρώσει ακόμη και 20 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι ανατιμήσεις στο σουβλάκι ξεκίνησαν να γίνονται αισθητές τον Μάρτιο. Έρευνα που πραγματοποίησε το Mega δείχνει ότι η τιμή για το τυλιχτό έχει ξεπεράσει πλέον τα 3,5 ευρώ.

Σουβλακι: Πόσο έχει γενικά το σουβλάκι σήμερα

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ενώ το 2021 η μέση τιμή για το σκέτο σουβλάκι (χοιρινό ή κοτόπουλο) κυμαινόταν μεταξύ 1,70 και 1,80 ευρώ, το 2022 έχει σημειώσει αύξηση 40 λεπτά του ευρώ, φθάνοντας στα 2,20 ευρώ.

Την ίδια στιγμή η μέση τιμή για ένα τυλιχτό με πίτα ήταν 2,60 ευρώ το 2021 και φέτος αγγίζει ή ξεπερνά τα 3,5 ευρώ.

Σουβλακι: Οι τιμές εντός Αττικής

Ακολουθούν οι τιμές για το σουβλάκι σε διάφορες περιοχές στην Αττική. Όπως φαίνεται, τόσο στο τυλιχτό όσο και στο σκέτο παρατηρείται σημαντική αύξηση τιμών.

Ίλιον: Τυλιχτό με γύρο στα 3,20 ευρώ | Σουβλάκι (σκέτο) στα 2 ευρώ
Περιστέρι: Τυλιχτό με γύρο στα 3,10 ευρώ | Σουβλάκι (σκέτο) στα 2 ευρώ
Γλυφάδα: Τυλιχτό με γύρο στα 3,40 ευρώ | Σουβλάκι (σκέτο) στα 2,10 ευρώ
Βάρη: Τυλιχτό με γύρο στα 3,30 ευρώ | Σουβλάκι (σκέτο) στα 2,10 ευρώ
Γκάζι: Τυλιχτό με γύρο στα 3,30 ευρώ | Σουβλάκι (σκέτο) στα 2,10 ευρώ
Γαλάτσι: Τυλιχτό με γύρο στα 2,80 ευρώ | Σουβλάκι (σκέτο) στα 1,50 ευρώ.

Πόσο κοστίζει το σουβλάκι στα νησιά

Στα νησιά όπου τα έξοδα μεταφοράς είναι μεγαλύτερα το σουβλάκι σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Ενδεικτικά:

Στην Τήνο το πιτόγυρο κοστίζει 3,30 ευρώ και το σουβλάκι σκέτο 2,10 ευρώ.
Στη Σύρο το πιτόγυρο κοστίζει 3 ευρώ και το σουβλάκι σκέτο 2 ευρώ.
Στη Μύκονο το πιτόγυρο αγγίζει τα 3,5 ευρώ και το σουβλάκι σκέτο τα 2 ευρώ.
Στα Χανιά το πιτόγυρο φθάνει τα 3,60 ευρ και το σουβλάκι σκέτο τα 1,80 ευρώ.

Σουβλακι: Ανησυχία ότι θα πάει στα 4 ευρώ

Οι επαγγελματίες του κλάδου είναι έντονα προβληματισμένοι, καθώς τόσο το χοιρινό όσο και το λάδι ακριβαίνουν συνεχώς.

Παράλληλα, είναι πολύ ανήσυχοι για το πού θα φθάσει η τιμή στο σουβλάκι (σκέτο ή πιτόγυρο) σε περίπτωση που υπάρξει έλλειψη αγαθών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Star, ήδη στη Θεσσαλονίκη το σουβλάκι πωλείται σε σουβλατζίδικο στα 3,90 ευρώ.

Αυξάνεται και άλλο ο καφές

Κατά 7% έχει αυξηθεί η τιμή του καφέ σε έναν χρόνο (από τον Απρίλιο του 2021), ενώ το προηγούμενο διάστημα της πανδημίας (δηλαδή το 2020-2021) η κατανάλωση είχε εκτοξευτεί κατά 10%.

Τώρα, η τιμή του αναμένεται να αυξηθεί ξανά από τον Ιούνιο, αφού οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην αγορά έχουν προχωρήσει σε νέο γύρο ανατιμήσεων.

Τα αναπροσαρμοσμένα τιμολόγια των προμηθευτών είναι το «κερασάκι στην τούρτα», σε ένα ράλι αυξήσεων που έχει ξεκινήσει στον καφέ από πέρσι το καλοκαίρι.

Ο παγετός έπληξε τις φυτείες καφέ στη Βραζιλία, αυξήθηκαν τα ναύλα μεταφοράς με κοντέινερ, ενώ οι αυστηροί ταξιδιωτικοί περιορισμοί που ίσχυαν στον κόμβο εξαγωγής αγαθών Χο Τσι Μιν στο Βιετνάμ είχαν βάλει μια ακόμα «βόμβα» στις παγκόσμιες προμήθειες καφέ αλλά και στις τιμές.

Καφές: Σαρώνει τα πάντα η ακρίβεια

Οι νέοι τιμοκατάλογοι από τους προμηθευτές πρώτων υλών και παρόχων υπηρεσιών, σημαίνει μεγαλύτερη επιβάρυνση στο κόστος παραγωγής και λειτουργίας, ενώ και στα σούπερ μάρκετ αναμένονται να περάσουν οι ανατιμήσεις από τον επόμενο μήνα.

Η ακρίβεια παίρνει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και χιλιάδες νοικοκυριά δυσκολεύονται να αγοράσουν ακόμα και τις βασικές προμήθειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέοι τιμοκατάλογοι που φτάνουν από τους προμηθευτές ενόψει του Ιουνίου είναι αρκετά «τσιμπημένοι» και αποτυπώνουν τις μεγάλες δυσκολίες με τις οποίες θα έρθει και άλλο αντιμέτωπος ο καταναλωτής.

Αυτή την εβδομάδα, η ΕΛΣΤΑΤ δημοσίευσε τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Απρίλιο, που «έσπασε» ρεκόρ 28 ετών, γυρνόντας στη δεκαετία του ’90.

Πιο αναλυτικά, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε σε 10,2%, παρουσιάζοντας αύξηση 2,1% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2022, έναντι αύξησης 0,9% που είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Πρωτιά στις ανατιμήσεις είχε ξανά το φυσικό αέριο, που σε έναν χρόνο, έχει αύξηση 122%, ενώ ακολουθεί ο ηλεκτρισμός με 88% και με 55% το πετρέλαιο θέρμανσης.

Όμως, πλέον η ακρίβεια διαχέεται και στα τρόφιμα. Ενδεικτικά, τα έλαια αυξήθηκαν 22%, 14% τα κρέατα, κατά 13% τα λαχανικά.

Καφές: Οι μεγαλύτερες μηνιαίες αυξήσεις που καταγράφηκαν τον Απρίλιο του 2022, σε σχέση με τον Μάρτιο του 2022:

Φυσικό αέριο: 26,2%

Αρνί και κατσίκι: 20,7%

Πουλερικά: 8%

Χοιρινό: 6,5%

Μοσχάρι: 6,4%

Γιαούρτι: 5,5%

Ψωμί: 5%

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις που καταγράφηκαν σε έναν χρόνο (Απρίλιος 2021-Απρίλιος 2022) είναι αρχικά στην ενέργεια, όμως συμπαρασύρθηκαν και τα εξής προϊόντα και υπηρεσίες:

Κρέατα (γενικά): 14,1%

Ψωμί και δημητριακά: 10%

Έλαια και λίπη: 22%

Γαλακτοκομικά και αυγά: 11,7%

Λαχανικά (γενικά): 13,8%

Αυτοκίνητα μεταχειρισμένα: 11,5%

Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο: 15,8%

Μεταφορά επιβατών με πλοίο: 17,7%

Κινηματογράφοι-θέατρα: 13,9%

Ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία: 16,1%

Ακρίβεια δίχως τέλος: Πού έφτασε η βενζίνη τα 2,5 ευρώ – Οι αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής

Φωτιά» στα νοικοκυριά έχει βάλει η ακρίβεια, την ώρα που ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 10,2 % τον Απρίλιο, ποσοστό που αποτελεί ρεκόρ 28ετίας.

Σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο η βενζίνη
Αναλυτικότερα, οι τιμές στη βενζίνη δείχνουν να έχουν πλέον «κλειδώσει» πάνω από τα 2 ευρώ, ενώ σε κάποιες περιοχές οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν μέχρι και 2,5 ευρώ το λίτρο.

Πανελλαδικά, όπως προκύπτει από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης (στοιχεία 10/5/2022), η μέση τιμή της αμόλυβδης πανελλαδικά έχει φτάσει τα 2,179 ευρώ και του diesel κίνησης τα 1,910 ευρώ.

Αρνητική πρωτιά στην τιμή της αμόλυβδης έχουν οι Κυκλάδες με 2,37 ευρώ/λίτρο, τα Δωδεκάνησα με 2,31 ευρώ/λίτρο και η Ευρυτανία με 2,267 ευρώ/λίτρο.

Βέβαια, υπάρχουν και περιοχές όπου η αμόλυβδη αγγίζει τα 2,5 ευρώ/λίτρο όπως για παράδειγμα η Ικαρία και η Κάλυμνος.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του MEGA, η πλειοψηφία των οδηγών γεμίζει το ρεζερβουάρ με ποσά από 10 έως 20 ευρώ το πολύ (5-10 λίτρα), ίσα ίσα για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

Αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής: 22% πάνω το ελαιόλαδο

Παράλληλα, μεγάλες αυξήσεις καταγράφονται σε όλα τα προϊόντα, μεταξύ των οποίων και τα βασικά είδη διατροφής, «πνίγοντας» ακόμα περισσότερο τους καταναλωτές.

Ενδεικτικά:

Ελαιόλαδο: +22%
Κρέατα: +14,1%
Λαχανικά: +13,8%
Γαλακτοκομικά: +11,7%
Ψωμί: +10%

Εντονότερη είναι η τάση εξοικονόμησης χρημάτων στα μη βασικά αγαθά, όπως είναι οι αγορές για προσωπική φροντίδα και οικιακή είδη.

Πηγή:newsme.gr

About Post Author