Ο ανασχηματισμός δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια

Του Κρικόρ Τσακιτζιάν

Η κυβέρνηση δείχνει ότι άρχισε να πνέει τα λοίσθια. Έχει αρχίσει η φθορά της εδώ και καιρό και ο ανασχηματισμός που έγινε προδίδει το αποτέλεσμα αυτής της φθοράς. Αποπέμφθηκαν όλοι οι υπουργοί και υφυπουργοί σε δύο υπουργεία, όπου η κυβέρνηση δεν κατάφερε να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείο Υγείας ξηλώθηκε, γιατί θεωρήθηκε ότι απέτυχε. Κικίλιας και Κοντοζαμάνης, αποδομήθηκαν από το συγκεκριμένο υπουργείο.  Πώς να γινόταν αλλιώς, όταν έχεις στη χώρα ένα ακόμη κύμα κορωνοϊού με 3.500 κρούσματα σε καθημερινή βάση. Περίπου 25 με 30 θανάτους την ημέρα και τις εντατικές σου να ασφυκτιούν. Κι ακόμη δεν έχουν γυρίσει όλοι από τα κόκκινα νησιά, που θα διασπείρουν τον ιό στα μεγάλα αστικά κέντρα και όπως όλοι προβλέπουν, η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη. Τέλος η συγκεκριμένη πολιτική ηγεσία δεν κατάφερε να πείσει τους αρνητές να εμβολιαστούν και το πρόγραμμα εμβολιασμού προχωρά απελπιστικά αργά, με ρυθμούς χελώνας.

Εκεί λοιπόν αποφάσισε ο κύριος Μητσοτάκης, από τη μια να ξεπληρώσει ένα γραμμάτιο που είχε σε εκκρεμότητα, με την υπουργοποίηση Πλεύρη. Βλέπετε ήταν ο άνθρωπος που έβαλε πλάτη στις δυο προανακριτικές για το σκάνδαλο Novartis κι έπρεπε να του το ανταποδώσει κι ας ήταν σύμβουλος του Άδωνι Γεωργιάδη όταν εκείνος ήταν Υπουργός Υγείας, την εποχή που εμφανίστηκε η Novartis να υπερτιμολογεί τα φάρμακά της στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα έκλεισε το μάτι και στην ακροδεξιά, μπας και κόψει ψήφους από το Βελόπουλο και από τυχόν νέα ακροδεξιά πολιτικά σχήματα που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον, μιας και με την κυβέρνηση θα πάει μέχρι τις εκλογές, όποτε αυτές κι αν γίνουν.

Στο άλλο υπουργείο, αυτό της Προστασίας του Πολίτη, ξηλώθηκαν Υπουργός και Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πήγε σπίτι του. Όχι όμως το ίδιο και ο κολλητός του πρωθυπουργού Νίκος Χαρδαλιάς. Δεν μπορεί ο ένας να απέτυχε και ο άλλος που κάηκαν στα χέρια του 1.500.000 στρέμματα δάσους και χιλιάδες σπίτια, να πέτυχε.

Τώρα πώς ο αποτυχημένος Χαρδαλιάς, θα είναι υπεύθυνος για την Εθνική Ασφάλεια της χώρας και το στράτευμα, είναι ένα άλλο ζήτημα. Θα μου πείτε απ’ αυτή τη θέση πέρασε κάποτε και η Φώφη Γεννηματά, με τι προσόντα; Εδώ υπάρχει κάποιο δίκιο. Φαίνεται είναι η θέση στην οποία παρκάρουν τα ρουσφέτια και έχει καταστεί ένα ασφαλές καταφύγιο για να στείλεις όσους δεν θέλεις να κάνουν τίποτα, παρά μόνο να διασωθούν την ώρα που περνούν από μια μεγάλη πολιτική κρίση.

Ο Χάρης Θεοχάρης έφυγε από το Υπουργείο Τουρισμού, όχι γιατί θεωρήθηκε αποτυχημένος. Έτσι κι αλλιώς η περσινή του αποτυχία, ξεχάστηκε. Φέτος θα έβγαζε θετικό πρόσημο το Υπουργείο του, αφού πλάκωσε το συνάλλαγμα από τον Ιούλιο και μετά και έγινε ένας κακός χαμός στα κοσμικά νησιά. εξάλλου τα βλέπετε από τα κρούσματα που καταγράφουν τα συγκεκριμένα νησιά που είναι σε ποσοστό ανά εκατό χιλιάδες κατοίκους, ακόμα και 300 φορές μεγαλύτεροι οι δείκτες από αυτούς της Αθήνας.

Έφυγε όμως από τη λεγόμενη καραμπόλα. Έπρεπε να σωθεί ένας ακόμη κολλητός του πρωθυπουργού, ο Βασίλης Κικίλιας. Θα τον πήγαινε βέβαια στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά αν το έκανε αυτό, που θα πήγαινε τον Θεοδωρικάκο που καιγόταν να τον βάλει ξανά στην κυβέρνηση, γιατί χωρίς Θεοδωρικάκο, επικοινωνία δεν έχει. Από τη μέρα που τον έδιωξε από το Υπουργείο Εσωτερικών για να βάλει τον άλλο ακροδεξιό Βορίδη, η επικοινωνία της κυβέρνησης πάει από το κακό στο χειρότερο. Και χωρίς επικοινωνία, πώς θα πάει για εκλογές;

Αν πάει με το ασκέρι της ομάδας επικοινωνίας που έχει, οι οποίοι τα έχουν κάνει μαντάρα μέχρι σήμερα, ζήτω που κάηκε. Με τη λογική αυτή λοιπόν έγινε ο ανασχηματισμός και όχι με γνώμονα τις ικανότητες του καθενός που διόρισε και το πώς θα καλυτερέψουν τα πράγματα σε ορισμένα υπουργεία που πάνε χάλια. Όλο το θέμα ήταν να γίνουν οι εξυπηρετήσεις των φίλων και πάνω απ’ όλα να πάρει τα πάνω της η επικοινωνία. Κι εκεί που όλα θα πετύχαιναν κι ο κόσμος δεν θα έπαιρνε χαμπάρι τίποτα από όλα τα παραπάνω που αναφέρω, τους τα χάλασε ο Ναύαρχος Αποστολάκης. Εκεί υπέστησαν το μεγάλο φιάσκο. Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι. Ήθελαν συναίνεση για τους τύπους. Αν ήθελαν για την ουσία, θα είχαν καλέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να συζητήσουν για την ανασύσταση της Πολιτικής Προστασίας και στη συνέχεια να βρουν κι ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής. Σκέφτηκαν όμως κουτοπόνηρα και είπαν, δεν βάζουμε ένα πρόσωπο στο οποίο τουλάχιστον ο ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα θα πει όχι κι εμείς το βιολί μας. Συνεχίζουμε την αποτυχημένη συνταγή στην Πολιτική Προστασία. Έλα όμως που λογάριασαν χωρίς τον Τσίπρα, ο οποίος αντέδρασε και δεν υπολόγισε ούτε το Ναύαρχο, ούτε τίποτα μόλις είδε την κοροϊδία και έστειλε το μήνυμα. Έτσι ο Ναύαρχος, που εδώ που τα λέμε, έκανε σαν τρελός για καρέκλα, αναγκάστηκε μπρος τη διαπόμπευση και τη ρετσινιά του αποστάτη και ανέκρουσε πρύμναν και είπε το μεγάλο ΌΧΙ.

Κι έτσι στην κυβέρνηση τους έμεινε το νέο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, χωρίς Υπουργό και ψάχνουν και δεν βρίσκουν ποιον να τοποθετήσουν. Άντε τώρα να μας τύχει μέρες που είναι καμιά φωτιά και να ζητάς από το Χαρδαλιά, ακόμα δεν έχει αναρρώσει ο άνθρωπος, να σε “ξανασώσει”. Ούτε να το σκέφτομαι δεν θέλω.

Πάντως το ότι δεν πάει καλά η κυβέρνηση το διαπίστωσαν και μέσα μέχρι πρότινος φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση, όπως το συγκρότημα Μαρινάκη. Από την περασμένη εβδομάδα, ΒΗΜΑ και ΤΑ ΝΕΑ με τα πρωτοσέλιδά τους βάλλουν κατά της κυβέρνησης ,με αποκορύφωμα το χθεσινό κεντρικό σχόλιο στο in.gr που τους κουρελιάζει τον ανασχηματισμό και τις επιλογές Μητσοτάκη.

About Post Author

+ There are no comments

Add yours