Του Κρικόρ Τσακιτζιάν

Σύμφωνα με την Ουκρανική ιστοσελίδα Kriyv Independet, οι Ρώσοι μετακινούν στρατιωτικές δυνάμεις από τις περιοχές της Συρίας, της Σερβίας και του Ναγκόρνο Καραμπάχ, προς το μέτωπο που διεξάγεται ο πόλεμος με την Ουκρανία.

Οι Ρωσικές δυνάμεις που υπήρχαν στο Καραμπάχ, ήταν εγκατεστημένες στη συνοριακή γραμμή με το Αζερμπαϊτζάν και αποτελούσαν την ειρηνευτική δύναμη της περιοχής και την εγγύηση για την ασφάλεια των Αρμενίων που μένουν εκεί.

Οι Αζέροι εκμεταλλευόμενοι αυτή την κατάσταση, άρχισαν να μεταφέρουν δικές τους στρατιωτικές δυνάμεις όχι μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή του Αρτσάχ, αλλά και προς τα σύνορα με την Αρμενία, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία της Αρμενίας στην Αθήνα.

Εν τω μεταξύ στις 8 Μαρτίου οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, ανατίναξαν τον αγωγό φυσικού αερίου που έφτανε στο Αρτσάχ, αποκλείοντας τους Αρμένιους από τη βασική ενεργειακή πηγή που τροφοδοτούσε την περιοχή. Την ίδια ώρα χτύπησαν με όλμους τα χωριά των αρμενίων που αποτελούσαν εδώ και εβδομάδες, συνεχή στόχο επιθέσεων από τους Αζέρους,  όπως μετέδωσε το αρμενικό ραδιόφωνο en.armradio.am

Στις 10 Μαρτίου ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίγιεφ επισκέφθηκε τον Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία και όπως ανακοίνωσε στην επίσημη σελίδα της η προεδρία του Αζερμπαϊτζάν, οι δύο άνδρες συζήτησαν τη διμερή συνεργασία των χωρών τους για εξομάλυνση των σχέσεων με την Αρμενία. Επίσης συζήτησαν και το «Άνοιγμα του διαδρόμου του Ζανγκεζούρ», που είναι ο πολυπόθητος στόχος της Τουρκίας για την ενεργειακή διασύνδεσή της με το Αζερμπαϊτζάν, απ’ όπου επιθυμούν οι δύο πλευρές, να περάσει ο αγωγός του Αζερικού φυσικού αερίου μέσα από τα εδάφη της νοτίου Αρμενίας.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις συνεχείς προκλήσεις και επιθέσεις των Αζέρων κατά των Αρμενίων, τόσο στο Αρτσάχ, όσο και στα σύνορα της Αρμενίας, αλλά και η μεταφορά Αζερικών στρατευμάτων προς την γραμμή επαφής των δύο χωρών και την απουσία των Ρώσων, δημιουργούν σοβαρές υπόνοιες στην Αρμενική πλευρά ότι η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν ετοιμάζουν νέες εχθροπραξίες κατά των Αρμενίων.

Την ίδια ώρα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει τη συστηματική καταστροφή των Αρμενικών μνημείων στην περιοχή του Αρτσάχ που κατέχει το Αζερμπαϊτζάν, τα οποία είναι μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν που προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης γι’ αυτό το εξάμηνο, έστειλε επιστολή στον πρόεδρο Αλίγιεφ και του ζητά να άρει την απαγόρευση και να δεχθεί την διερευνητική αποστολή της Unesco, όπως προβλέπεται στη σύμβαση της Χάγης του 1954, η οποία θα εξετάσει από κοντά το μέγεθος της καταστροφής που έχουν υποστεί από τους Αζέρους τα ιστορικά Αρμενικά μνημεία.

 

About Post Author

Krikor Tsakitzian

Δημοσιογράφος

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours