Με αναφορές σε πολλά θέματα της σύγχρονης και πολύ πρόσφατης πολιτικής ιστορίας ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής διάνθισε την ομιλία του στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» με θέμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής – Η πορεία της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη».

Η ομιλία του ξεκίνησε με ευχές για ταχεία ανάρρωση στην Φώφη Γεννηματά. «Θα υπερβεί αυτή την δοκιμασία και θα επανέλθει ακμαιότερη από ποτέ», είπε χαρακτηριστικά.

Κάνοντας αναφορά όπως και οι προηγούμενοι ομιλητές στους στόχους του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την Ελλάδα αλλά και στις αρχές και πεποιθήσεις του είπε: «Οι εμπειρίες, οι περισσότερες τραυματικές, σμίλευσαν την προσωπικότητα και την κοσμοαντίληψη του Καραμανλή».

Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στην θέση του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την κοινωνική δικαιοσύνη την οποία θεωρούσε βασικό θεμέλιο της δημοκρατίας.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για την διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και την ανασφάλεια, που αποτελεί όπως είπε, λόγο προβληματισμού, γιατί καταλήγει στην αμφισβήτηση και απονομιμοποίηση του δημοκρατικού πολιτεύματος. «Απαιτούνται μεταρρυθμίσεις και καινοτόμες λύσεις στην εκπαίδευση, στην ασφάλιση. Οι κοινωνίες ανθούν και προοδεύουν όταν οι πολλοί νιώθουν ότι μετέχουν στη συλλογική προσπάθεια και στις ευκαιρίες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην γεωπολιτική θέση της Ελλάδας είπε: «Η θέση της χώρας, τόσο στα Βαλκάνια όσο και στη Μεσόγειο, καθιστά απερισκεψία την καλλιέργεια κλίματος διχαστικού και οξύτητας. Μας το θυμίζει η ιστορία μας».

Και συνέχισε: «Οφείλουμε να καταβάλλουμε προσπάθεια για τη δημιουργία συνθηκών σύμπνοιας. Ο πολιτικός διάλογος πρέπει να διευκολύνει τις συνθήκες εθνικής στρατηγικής, κυρίως για τα μεγάλα θέματα. Είναι το εθνικό μας καθήκον. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που είναι υπό απειλή», καθώς δέχεται απειλή ακόμη και κατά της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

«Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, όπως οι μεγάλοι οραματιστές της εποχής του, πίστευε βαθιά ότι η ισχύς της Ευρώπης είναι εν τη ενώσει», τόνισε. «Και αυτό εμφανίζεται σήμερα ακόμη πιο επίκαιρο και επείγον μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, από τις οποίες η Ελλάδα πρέπει να αντλήσει διδάγματα και για τις οποίες θα πρέπει να αναπτύξει τη δική της φωνή».

Και συνέχισε: «Η Ευρώπη στις ημέρες μας, παρά την ισχύ της, αδυνατεί να πρωταγωνιστήσει στη διεθνή σκηνή, να επηρεάσει αποφασιστικά τις εξελίξεις, τις εντάσεις, τους ανταγωνισμούς, ακόμη και στη γειτονιά της. Δεν έχει καταφέρει μια ενιαία μεταναστευτική πολιτική. Επέδειξε δυσκινησία στην αντιμετώπιση της πανδημίας», είπε, ασκώντας κριτική ακόμη και στο Ταμείο Ανάκαμψης, με όρους, σε αντίθεση με το γενναίο πακέτο στις ΗΠΑ.

Όσον αφορά στο μνημόνιο, ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για τιμωρητικό πρόγραμμα, που ελέγχεται για σοβαρά σφάλματα.

Ταραξίας η Τουρκία – Η Ευρώπη αλληθωρίζει

«Η επαμφοτετερίζουσα στάση της Τουρκίας, που είναι ταραξίας στην περιοχή, προσβάλλει το πνεύμα και το γράμμα των διεθνών συνθηκών», υποστήριξε σε άλλο σημείο της ομιλίας του. Άφησε επίσης αιχμές για κράτη που σε ρόλο επιτήδειου ουδέτερου, κλείνουν το μάτι στην Τουρκία.

«Η Ελλάδα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την ακεραιότητά της. Η Ευρώπη όμως οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι αλληθωρίζοντας οδηγείται σε αδιέξοδο. Δεν μπορεί να μην επιβάλλει κυρώσεις σε εξόφθαλμα επιθετικές συμπεριφορές. Προς όφελος όχι των μελών της, αλλά για να βρει τον εαυτό της στον δρόμο της προς το αύριο. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι ενθαρρυντική η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας και συνιστά εθνική επιτυχία, γιατί σηματοδοτεί κοινή αντίληψη ως προς το μέλλον της Ευρώπης.

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours