Το ποσό των έως 900 ευρώ θα καταβληθεί ως μέρισμα σε περισσότερα από 200.000 ευάλωτα νοικοκυριά, δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος τα Χριστούγεννα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει στη ΔΕΘ ένα είδος κοινωνικού μερίσματος για τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Ταυτόχρονα, εφόσον υπάρξει μεγαλύτερη ανάπτυξη, αναμένεται να δοθεί έξτρα χριστουγεννιάτικο δώρο σε συνταξιούχους και υγειονομικούς.

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα – ΚΕΑ

Το ποσό των έως 900 ευρώ θα καταβληθεί ως μέρισμα σε περισσότερα από 200.000 ευάλωτα νοικοκυριά τα Χριστούγεννα.

Όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, η έκτακτη οικονομική ενίσχυση φέτος θα είναι μία διπλή καταβολή του χρηματικού βοηθήματος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που δικαιούνται τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ) που καταβάλει ο ΟΠΕΚΑ την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα που δίνεται σε περίπου 273.000 ευάλωτα νοικοκυριά (482.335 ευάλωτους πολίτες).

Το εγγυημένο ποσό ορίζεται ως εξής:

  • Για νοικοκυριό με 2 ενήλικα μέλη, καταβάλλεται συνολικά ποσό ενίσχυσης 300 ευρώ. Με τη διπλή καταβολή του Δεκεμβρίου το ποσό θα φτάσει τα 600 ευρώ
  • Για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού θα υπάρξει προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 50 ευρώ

Έτσι, για παράδειγμα νοικοκυριό με 2 ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος λαμβάνει συνολικό ποσό ενίσχυσης 350 ευρώ. Με την καταβολή του Δεκεμβρίου θα λάβει 700 ευρώ

Νοικοκυριό με 2 ενήλικα μέλη και δυο ανήλικα μέλη λαμβάνει συνολικό ποσό ενίσχυσης 400 ευρώ. Με την καταβολή του Δεκεμβρίου θα λάβει 800 ευρώ.

Ως ανώτατο όριο του εγγυημένου ποσού ορίζονται τα 900 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού. Αρα με την καταβολή του Δεκεμβρίου οι δικαιούχοι θα λάβουν επιπλέον 900 ευρώ.

Πέρυσι τη διπλή ενίσχυση είχαν λάβει 256.563 νοικοκυριά.

Επιπλέον, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να ωφεληθούν και άλλες κοινωνικές ομάδες από την βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της οικονομίας. Εφόσον λοιπόν δημιουργηθεί έξτρα δημοσιονομικό χώρος η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για χορήγηση κοινωνικού μερίσματος σε χαμηλοσυνταξιούχους που δεν έλαβαν αναδρομικά και σε υγειονομικούς.

Χαμηλοσυνταξιούχοι

Σε ότι αφορά τους συνταξιούχους η αρχική σκέψη είναι να πάρουν αυτό το έκτακτο βοήθημα όσοι δεν έλαβαν αναδρομικά στο τέλος του 2020 και τις αρχές του 2021. Δηλαδή πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχοι. Όλοι αυτοί θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας σε βασικά αγαθά τους επόμενους μήνες.

Εφόσον προχωρήσει το εν λόγω μέτρο θα οριστεί μία βασική οικονομική ενίσχυση -τύπου κοινωνικού μερίσματος- (τύπου 500 ευρώ) και θα μοιραστεί αναλογικά ανάλογα με το ύψος της σύνταξης του δικαιούχου.

Υγειονομικοί

Σε ότι αφορά το δώρο στους υγειονομικούς θα δοθεί, επίσης, μέσα στο Δεκέμβριο. Αντίστοιχο δώρο πήρε το υγειονομικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων το περασμένο Πάσχα, όταν βρισκόμασταν στην αρχή της πανδημίας.

Το φετινό Πάσχα λόγω της υποχωρησης των κρουσμάτων και του ανοίγματος της αγοράς δεν δόθηκε τέτοιο επίδομα. Σε μία προσπάθεια να διορθώσει την κατάσταση το ΥΠΟΙΚ σχεδιάζει να δώσει αυτή τη βοήθεια ώς ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς των ανθρώπων της υγείας. Τέλος, είναι άγνωστο τι θα γίνει με τα σώματα ασφαλείας τα οποία επίσης επιβαρύνθηκαν περισσότερο με ελέγχους κατά την διάρκεια της πανδημίας. Αν δοθεί και σε αυτούς χρηματικό βοήθημα, το κονδύλι θα είναι αρκετά υψηλότερο.

Πηγή:ieidiseis.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours