Κερδισμένοι και χαμένοι από τον πόλεμο στην Ουκρανία

του Κρικόρ Τσακιτζιάν

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ξεκίνησε και άλλοι κάνουν το σταυρό τους, ενώ άλλοι τρίβουν τα χέρια τους, γιατί όπως συμβαίνει πάντα, κάθε κρίση γεννά ευκαιρίες για τους τολμηρούς, τους πονηρούς και τους τυχοδιώκτες.

Σήμερα βλέπουμε μια χώρα όπως η Ουκρανία, να είναι εγκαταλελειμμένη στην τύχη της, από τους μέχρι χθες φίλους και συμμάχους της, που την παρότρυναν να εναντιωθεί στη Ρωσία, προκειμένου να εξυπηρετήσει ξένα συμφέροντα και σήμερα βιώνει μια από τις πιο σκληρές δοκιμασίες της σύγχρονης ιστορίας της. Γίνεται βορά στα νύχια των αποφασισμένων και αδίστακτων Ρώσων.

Οι Αμερικανοί για άλλη μια φορά έκαναν το θαύμα τους. Ακολούθησαν κατά την πάγια τακτική τους την προσέγγιση μιας χώρας με σοβαρά εσωτερικά προβλήματα και απόλυτη εξάρτηση από τη Ρωσία και της έταξαν λαγούς με πετραχήλια, οδηγώντας τη στην καταστροφή.

Της υποσχέθηκαν αμέριστη συμπαράσταση. Απεριόριστη στρατιωτική βοήθεια και ασφάλεια, αρκεί να προχωρούσε σε ευθεία ρήξη με τη Ρωσία, η οποία ως κακός γείτονας δεν αφήνει τη χώρα αυτή να αναπτυχθεί προς την ευημερούσα Δύση.

Σχεδίασαν να εγκαταστήσουν βαλλιστικούς πυραύλους στο Ουκρανικό έδαφος, κάτι που θεωρείτο Casus belli για τους Ρώσους.

Την αμερικανική προπαγάνδα ήρθαν να ενισχύσουν και άλλες Νατοϊκές δυνάμεις της Ευρώπης, όπως η Γερμανία, Πολωνία και η Αγγλία, οι οποίες θα στεκόντουσαν στο πλευρό της Ουκρανίας σε μια ενδεχόμενη σύρραξη με τη Ρωσία, κάτι που όπως διαβεβαίωναν δεν θα συνέβαινε ποτέ, από μια χώρα που θεωρείτο για τους δυτικούς, αδύναμη οικονομικά και στρατιωτικά.

Όλο αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία, το προετοίμαζαν με μεθοδικότητα χρόνια τώρα. Ήδη από το 2013 με 2014 που έγινε το πραξικόπημα και έριξαν την νόμιμη φιλορωσική κυβέρνηση της χώρας, έχουν δρομολογηθεί τα πράγματα για να συμβεί αυτό που συμβαίνει σήμερα. Με ξένο δάκτυλο προετοίμασαν το κλίμα για το πραξικόπημα του 2014 που έφερε στην εξουσία το φιλοδυτικό σημερινό πρόεδρο της επιλογής τους.

Η χώρα ζούσε σε ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα και αναμενόταν η σπίθα που θα έβαζε φωτιά στην πυριτιδαποθήκη για να υπάρξει η ανάφλεξη μιας πολεμικής σύγκρουσης με απρόβλεπτες συνέπειες για όλους.

Η Ρωσία όπως ήταν φυσικό θα αντιδρούσε όταν θα αποφάσιζαν οι Νατοϊκοί να προχωρήσουν στην υλοποίηση του σχεδίου τους, για εγκατάσταση βαλιστικών πυραύλων στο μαλακό της υπογάστριο.

Ο Πούτιν, άνθρωπος σκληρός, αδίστακτος, πρώην πράκτορας της KGB, γνωρίζει καλά από ύπουλα και βρώμικα παιχνίδια. Είναι το γεράκι της Ευρασίας και του Καυκάσου. Κατάφερε να γυρίσει το παιχνίδι με το μέρος του και να πάρει αυτό που ήθελε με το μικρότερο κόστος, καθώς επίσης και να χαλάσει τα σχέδια των αμερικανών που παρέσυραν σε αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι ολόκληρη την Ευρώπη.

Μια Ευρώπη η οποία εξαρτάται ενεργειακά από το Ρωσικό φυσικό αέριο σε απόλυτο βαθμό. Έτσι με την κρίση που δημιουργήθηκε άρχισαν οι κλυδωνισμοί των οικονομιών των χωρών της Ευρώπης και όλοι ψάχνουν τρόπους να λύσουν το πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης που βιώνει ολόκληρη η Ευρωπαϊκή ήπειρος.

Η λύση δίνεται από τους Αμερικανούς, οι οποίοι προσφέρονται να μεταφέρουν με πλοία LNG το δικό τους φυσικό αέριο, από το οποίο εξαρτάται το μεγαλύτερο μέρος της βιομηχανίας της Ευρώπης.

Οι εφοπλιστές, (στην πλειοψηφία τους Έλληνες), οι οποίοι έχουν αετίσιο μάτι κι όπου κρίση και γρήγορο κέρδος, τα βλέπουν από μακριά πριν το αντιληφθούν οι άλλοι, είχαν ήδη ξεκινήσει να παραγγέλνουν στα ναυπηγεία ολόκληρου του κόσμου νέα πλοία μεταφοράς LNG, φυσικά όχι τυχαία και όχι ρισκάροντας πακτωλό χρημάτων για να τους μείνουν τα πλοία αμανάτι χωρίς ναύλους.

Ακόμη και στην Ελλάδα το είχαν αντιληφθεί κάποιοι επιχειρηματίες ολιγάρχες και ετοίμασαν τις άδειες για την κατασκευή νέου αποθηκευτικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου τύπου Ρεβυθούσας στην Κορινθία.

Μόνο οι Έλληνες πολιτικοί δεν είχαν πάρει χαμπάρι τίποτα από αυτό το κακό που ερχόταν κι έτσι πιάστηκαν άλλη μια φορά στον ύπνο και τρέχουν στα ευρωπαϊκά όργανα και δεν φτάνουν, για να καλύψουν με ευρωπαϊκά κονδύλια το υψηλό ενεργειακό κόστος σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, πριν οδηγηθεί σε εκτροχιασμό η οικονομική πορεία της χώρας.

Ένας πλανήτης ολόκληρος και κυρίως η Ευρώπη, θα πληρώσουν ακριβό τίμημα για τις εμμονές των αμερικανών με τη Ρωσία, ενώ στην ουσία όλοι γνωρίζουμε πως οι ΗΠΑ έχουν θανάσιμο αντίπαλο την Κίνα, η οποία όπως όλα δείχνουν βρίσκεται σε τροχιά συνεννόησης και συμμαχίας με τη Ρωσία και με αυτά που κάνουν οι αμερικανοί επισπεύδουν τις διαδικασίες σύμπλευσης.

Τώρα, πράγματι, όλοι μαζί πρέπει να κάνουμε το σταυρό μας γι’ αυτά που έρχονται, να καταφέρουμε να βγούμε από αυτή την περιπέτεια με τις λιγότερες απώλειες.

Ας μη ξεχνάμε πως απέναντί μας έχουμε έναν γείτονα που επιβουλεύεται την εδαφική μας ακεραιότητα και καραδοκεί, πότε θα βρεθεί η κατάλληλη στιγμή να υλοποιήσει τα δικά του επεκτατικά σχέδια. Κι αυτή την ώρα που τάσσεται ανοιχτά στο πλευρό των Νατοϊκών δυνάμεων, αναβαθμίζει το ρόλο του στην περιοχή, εκεί που κάποιοι αφελείς νόμιζαν πως έχει απομονωθεί από τη συμμαχία και κινδυνεύει ακόμη και με αποβολή από αυτή.

About Post Author

+ There are no comments

Add yours