Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες Αφγανοί που προσπαθούν με κάθε τρόπο να φτάσουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με την ελπίδα να επιβιβαστούν σε κάποια από τις πτήσεις που θα τους μεταφέρει εκτός συνόρων, τη στιγμή που οι Ταλιμπάν συντρίβουν κάθε θύλακα αντίστασης, προχωρώντας σε συγκρούσεις με διαδηλωτές και αναγκάζοντας τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με το CNN, στην πόλη Κοστ -στο νοτιοανατολικό Αφγανιστάν- επεβλήθη την Πέμπτη απαγόρευση κυκλοφορίας επ’ αόριστον, ύστερα από τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας και εμφανίζουν εκατοντάδες ανθρώπους να διαδηλώνουν ενάντια στο νέο καθεστώς.

Πηγή που μίλησε στο αμερικανικό δίκτυο ανέφερε ότι κάθε είδους κίνησης θα απαγορευθεί, ενώ κοινές δυνάμεις του Ισλαμικού Εμιράτου διεξάγουν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην πόλη.

Περίπου 650.000 Αφγανοί εκτιμάται ότι ζουν στις αστικές και αγροτικές περιοχές που περιβάλλουν την επαρχία της Κοστ. 

Κυνηγούν τους «προδότες»

Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, οι Ταλιμπάν αναζητούν Αφγανούς που εργάστηκαν ή συνεργάστηκαν με τις ξένες δυνάμεις, όσους δεν έχουν κατορθώσει μέχρι στιγμής να φύγουν από τη χώρα με κάποιο από τα αεροπλάνα που αναχωρούν από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Μέχρι στιγμής, υπολογίζεται πως περίπου 18.000 έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

Σύμφωνα με καταγγελίες, οι υποσχέσεις για αμνηστία αποτελούν κενό γράμμα και γίνονται έλεγχοι σε σπίτια ώστε να εντοπιστούν όσοι πιστεύουν ότι εργάστηκαν για τους Αμερικανούς και τις άλλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ και –όπως αναφέρει έγγραφο του ΟΗΕ– αν δεν βρουν τους ίδιους, συλλαμβάνουν τα μέλη των οικογενειών τους.

Μάλιστα, είναι πολλές οι αναφορές ότι Ταλιμπάν κρατούν στα χέρια τους λίστες με ονόματα και κάνουν έρευνες από πόρτα σε πόρτα.

Το απόλυτο χάος στο αεροδρόμιο

Στο μεταξύ, οι εικόνες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από το αεροδρόμιο της Καμπούλ πραγματικά συγκλονίζουν. Την Πέμπτη, ένα βίντεο κατάφερε να αποτυπώσει ίσως με τη μεγαλύτερη δυνατή ενάργεια τον τρόμο που βιώνουν οι πολίτες της χώρας.

Στα λίγα δευτερόλεπτα της διάρκειάς του βλέπουμε τους παρευρισκόμενους να σηκώνουν ένα μικρό κοριτσάκι πάνω από το ψηλό τείχος και να το παραδίδουν στα χέρια ενός αμερικανού στρατιώτη.

Η στιγμή αυτή, που αποτυπώθηκε από κάμερα κινητού και κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα προκαλώντας σοκ και συγκίνηση, καταφέρνει να συλλάβει την απελπισία που επικρατεί μεταξύ πολλών Αφγανών, καθώς φοβούνται τι θα φέρει για τη ζωή τους η επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία.

Χιλιάδες άνθρωποι επιχειρούν να φτάσουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με την ελπίδα να καταφέρουν να επιβιβαστούν σε κάποια από τις πτήσεις επιβατικών και στρατιωτικών αεροπλάνων που φεύγουν για το εξωτερικό.

Όμως μέσα στο χάος που επικρατεί, ορισμένοι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί σοβαρά, καταπλακωμένοι από άλλους, πανικόβλητους συνανθρώπους τους. Ένοπλοι Ταλιμπάν πυροβολούν στον αέρα για να ελέγξουν τα πλήθη.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν το κοριτσάκι του βίντεο θα επανενωθεί στην άλλη πλευρά του τείχους με την οικογένειά του ή αν οι οικείοι του το παρέδωσαν στους στρατιώτες με την ελπίδα να το σώσουν από τους Ταλιμπάν, βρίσκοντάς της μια θέση σε κάποια πτήση προς το εξωτερικό. 

Οι εικόνες συγκλονίζουν: ένας άνθρωπος που πάνω από τα κάγκελα κουνάει κάτι με βιαιότητητα, το πλήθος που σπρώχνεται, τα κιγκλιδώματα που σπάνε. Ένας άνδρας με ένα μωρό στην αγκαλιά τρέχει, πέφτουν πυροβολισμοί. Γυναίκες που σκύβουν να προφυλαχθούν, παιδιά που κλαίνε. Παπούτσια, ρούχα, αντικείμενα σκορπισμένα παντού.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχει δώσει διορία να απομακρυνθούν από το Αφγανιστάν 10.000 Αμερικανοί, ωστόσο παραδέχθηκε ότι αυτή η διορία μπορεί να παραταθεί, καθώς θα πρέπει να απομακρυνθούν και οι Αφγανοί που εργάστηκαν από διάφορες θέσεις για τους Αμερικανούς και οι οικογένειές τους.

Ο δρόμος για το αεροδρόμιο είναι πολύ επικίνδυνος, με τους Ταλιμπάν να ελέγχουν τους πάντες. 

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours