Σε μια ατέρμονη ροή

της Λίτσας Κοντογιάννη

Η Άννα είναι µια γυναίκα που δεν της χαρίστηκε τίποτα σε έναν ανδροκρατούµενο κόσµο. Ό,τι έχει κερδίσει το κατάφερε µε το να είναι ο εαυτός της. Ευαίσθητη, µα και περήφανη, παραµένει µοναδικά αυθεντική, καθώς, συνειδητά, είναι διατεθειµένη να πληρώσει το τίµηµα της αδιαπραγµάτευτης άρνησής της να συµβιβαστεί µε κάτι λιγότερο απ’ ό,τι της αξίζει. Όµως κάποια στιγµή οι ισορροπίες κλονίζονται.

Η Φανή, στον αντίποδα, ακολουθεί τα βήµατα των άλλων. Παρασυρµένη από τις προσδοκίες των οικείων της και βαθιά απογοητευµένη από την άκαρπη προσπάθειά της να πραγµατοποιήσει τα όνειρά της, αποφασίζει να τα εγκαταλείψει. Ξεγελώντας τον εαυτό της, επιλέγει να κρυφτεί πίσω από τη σταθερότητα και την ασφάλεια που της προσφέρει ένας συµβατικός γάµος. Μέχρι που θα συναντηθεί µε την αλήθεια.

Μια ιστορία που αναδεικνύει τη δύναµη της γυναίκας, της αιώνιας γυναίκας, αυτής που στήριξε τα θεµέλια του κόσµου και έγραψε την ιστορία αλλιώς.

Εγκλωβισµένοι στην ατέρµονη ροή της ζωής, τιµωρούµαστε για το θράσος µας να εµπλέκουµε το ιδεώδες µε το πραγµατικό στα όνειρα και στις προσδοκίες µας και αναγκαζόµαστε να δίνουµε διαρκώς µάχες στην αρένα της, καθώς είτε µας προσφέρει στιγµές χαράς, έρωτα, επιτυχίας και θριάµβου, είτε µας φέρνει αντιµέτωπους µε µια υπέρτατη δύναµη, τη µοίρα. Στιγµές που νιώθουµε ανίσχυροι µπροστά στο µεγαλείο της τραγικότητάς της, και που η µόνη εµφανής διέξοδος που δείχνει πραγµατική είναι να ακολουθούµε απλώς το ρεύµα. Όχι µε άρνηση αλλά µε αποδοχή της ροής.

Η κριτική μας

Πρόκειται για ένα σύγχρονο βιβλίο, που πατάει στη σημερινή πραγματική καθημερινότητα, και όλα όσα αφηγείται η κυρία Κουγιουμτζόγλου μας είναι πολύ γνώριμα. Πιο συγκεκριμένα, το βιβλίο μιλάει για τη γυναικεία καθημερινότητα αυτής της εποχής, του σήμερα, στη σύγχρονη κοινωνία.
Ηρωίδες της ιστορίας είναι δύο αδελφές. Πολύ καλά χαρτογραφημένες, σαν να πρόκειται για πραγματικές προσωπικότητες, που ζουν ανάμεσά μας. Πιθανόν να βρούμε κοινά στοιχεία με άτομα του περιβάλλοντός μας.
Δύο εκ διαμέτρου διαφορετικοί χαρακτήρες, που διαφέρουν ακόμα και σε ό,τι αφορά τις ανάγκες τους, την ιδιοσυγκρασία τους, τους προβληματισμούς τους, τους στόχους και τον τρόπο διεκδίκησής τους.
Η ατέρμονη ροή της ζωής μας παρασύρει όλους. Μερικοί από μας καταφέρνουμε να επιβάλουμε το δικό μας ρυθμό εκπλήρωσης των στόχων, πάντα με κάποιο κόστος φυσικά. Η ροή της ζωής αυτά έχει, και ανά πάσα στιγμή μπορεί να φέρει τα πάντα πάνω κάτω. Για να μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να είμαστε ειλικρινής με τον εαυτό μας, να μην τον κοροϊδεύουμε, να είμαστε σε θέση να τον βάλουμε απέναντί μας και να αντιμετωπίζουμε κατάματα τις αλήθειες μας.
Είναι ένα γυναικείο βιβλίο, με σύγχρονα γυναικεία προβλήματα, που παρουσιάζει τη σημερινή πραγματικότητα στην ατέρμονη ροή της ζωής, όπου τα πάντα μεταβάλλονται, όλα αλλάζουν, ακόμα και οι πάσης φύσεως σχέσεις, που συχνά μπαίνουν σε νέες βάσεις. Συμπαρασύρει κι εμάς στο διάβα της. Κύκλοι ανοίγουν, κύκλοι κλείνουν, άλλοτε με νίκες, άλλοτε με ήττες. Έγκειται σε μας να βρούμε τον τρόπο προσαρμογής μας. Να μη ξεχνάμε όμως, πως αξίζουμε τα καλύτερα!

About Post Author