“Η νύχτα της αλήθειας” με τον Σπύρο Πετρουλάκη

Ό,τι πίστευες για τη ζωή ανατρέπεται σε μία μόλις νύχτα. Ένα βρέφος βρίσκεται βουτηγμένο στο αίμα. Όχι το δικό του, αλλά της μητέρας του. Τα στοιχεία οδηγούν με απόλυτη ακρίβεια στον πατέρα, ο οποίος και συλλαμβάνεται. Αποδέχεται την κατηγορία και καταδικάζεται. Η μικρή Φένια εξαφανίζεται από την κατασκήνωση και σιγά σιγά ξεφυλλίζεται ένα παλιό βιβλίο που κρύβει δεκάδες ανοιχτές πληγές. Ο ηλικιωμένος Διονύσης κρατάει κλειδωμένα μέσα του τα πιο βαθιά μυστικά, ενώ τα πάντα θα διαταράξει η καταλυτική ορμή της Ελευθερίας. Εκεί όπου ακροβατεί ο έρωτας με το μίσος, η πίστη με την απιστία και το χρήμα έχει τη δύναμη να καθορίσει τις ζωές, η ανθρωπιά θα βρει έδαφος να ανθίσει σαν ένα ξεχωριστό λουλούδι. Η Ιθάκη και τα βουνά της Ευρυτανίας γίνονται ο καμβάς για τις πιο συναισθηματικές πινελιές και η Νύχτα της Αλήθειας κρύβει στον ουρανό της μόλις τρία αστέρια. Τρία ολόχρυσα αστέρια.

Η κριτική μας

Ένα εξαιρετικό κοινωνικό μυθιστόρημα με έντονα αστυνομικά στοιχεία, αγωνία, ανατροπές και αποκαλύψεις, από τη μοναδική γραφή του κυρίου Πετρουλάκη. Διαφορετική θεματολογία, αλλά από την πάντα δυναμική πένα του και με τον πήχη να έχει ανέβει ακόμα ψηλότερα. Καταφέρνει – όπως πάντα άλλωστε – να μας κρατήσει από τις πρώτες κιόλας γραμμές του, έως την τελευταία του σελίδα.
Γνωρίζοντας την ποιότητά του, και τις εντάσεις που προσφέρει σε κάθε πόνημα του, διαπιστώνω πως επιδιώκω να διαβάζω κάθε του βιβλίο. Αλλά και σε κάποιον που τον διαβάζει πρώτη φορά, όποιο βιβλίο του και να διαλέξει, θα του τραβήξει το ενδιαφέρον. Κι αυτό γιατί πρώτα απ’ όλα, είναι καλά βιβλία.
Σε αυτή την ιστορία αναδεικνύονται αξίες όπως η μητρότητα, η οικογένεια και η πίστη στον άνθρωπο και θριαμβεύει η δικαιοσύνη, έναντι του μίσους και της απληστίας.
Αν και το κύριο μέρος της ιστορίας διαδραματίζεται στην Αθήνα, αφετηρία του είναι μια απαγωγή που λαμβάνει χώρα σε μια καλοκαιρινή κατασκήνωση και σταδιακά ξετυλίγεται το κουβάρι, από την αρχή της ιστορίας, που βρίσκεται χρονικά στην εποχή της κατοχής, και χωρικά στην Ιθάκη και στη πορεία μας βρίσκει στα βουνά της Ευρυτανίας και συνεχίζει στην Πάτρα.
Πέντε, εκ πρώτης όψεως, εντελώς διαφορετικές ιστορίες ανθρώπων, που λογικά δεν θα μπορούσαν να συναντηθούν πουθενά. Κι όμως… Η ειρωνεία της ζωής τις κάνει να είναι άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους.
Κάθε χαρακτήρας έχει τη δική του θέση στην όλη ιστορία. Όλοι είναι «συμπρωταγωνιστές».
Ο συγγραφέας μας δεν φλυαρεί, δεν κουράζει, η αφήγηση πατάει γερά στη γη και είναι καλά δεμένη, χωρίς να κάνει κοιλιά πουθενά.
Όσοι το επιλέξετε, πολύ απλά αράξτε και απολαύστε το!

της Λίτσας Κοντογιάννη

Η ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

About Post Author

+ There are no comments

Add yours