«Το προξενιό της Ιουλίας», μία σειρά εποχής που «συνομιλεί» με την ελληνική παράδοση, με φόντο την ελληνική επαρχία στην εκπνοή της δεκαετίας του ‘50.

Στο επίκεντρο συναντάμε τη γυναίκα που η μοίρα της ορίζεται από άλλους, χωρίς η ίδια να φαίνεται ότι έχει λόγο στη ζωή της.

Η σειρά είναι εμπνευσμένη από το υπέροχο μυθιστόρημα του Γιώργου Πολίτη «Το προξενιό της Ιουλίας», εκδόσεις Ψυχογιός.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Νίκος Κρητικός, το σενάριο ο Νίκος Απειρανθίτης, ενώ τους χαρακτήρες ενσαρκώνει ένα εξαιρετικό καστ πρωταγωνιστών.

«Το προξενιό της Ιουλίας» έρχεται τη νέα σεζόν στον Alpha από τους παραγωγούς της αγαπημένης σειράς «Αυτή η νύχτα μένει» που απέκτησε φανατικούς θεατές.

Το προξενιό της Ιουλίας: Το χωροχρονικό πλαίσιο της σειράς

Βρισκόμαστε στη Θεσσαλία στα τέλη του ’50, και κεντρικό στοιχείο της πλοκής της ιστορίας μας είναι ένα προξενιό. Ένα προξενιό που στόχο έχει να κρύψει ένοχα μυστικά αλλά το μόνο που καταφέρνει είναι να γεννήσει περισσότερα, όπως συνέβαινε τις περισσότερες φορές.

Όλοι γνωρίζουμε ή έχουμε ακούσει για ένα προξενιό που ήταν μονόδρομος για τις γυναίκες, εκείνα τα χρόνια. Οι γονείς αποφάσιζαν για τις ζωές τους χωρίς καν να ερωτηθούν οι ίδιες. Τα έθιμα και οι νόμοι της κοινωνίας απαιτούσαν η νύφη να δίνει προίκα στον γαμπρό και μάλιστα με την υπογραφή ενός συμφωνητικού, “φατούρα” λεγόταν, όπου κατέγραφαν με κάθε λεπτομέρεια τα πάντα, από είδη ρουχισμού και οικιακά σκεύη μέχρι ακίνητη περιουσία.

Η σειρά είναι εμπνευσμένη από το εξαιρετικό μυθιστόρημα του Γιώργου Πολίτη «Το προξενιό της Ιουλίας», εκδόσεις Ψυχογιός.

Το σενάριο υπογράφει ο Νίκος Απειρανθίτης και την σκηνοθεσία ο Νίκος Κρητικός, σε παραγωγή Διονύση Παναγιωτάκη – Primavisione.

Το προξενιό της Ιουλίας: Η ιστορία πίσω από το λογότυπο

Από αυτά τα έθιμα είναι εμπνευσμένο το μοναδικό λογότυπο ώστε να χαρακτηρίζει απόλυτα τη σειρά.

Πατώντας στους άξονες της παράδοσης, της προίκας, του γάμου, της αθωότητας, το λογότυπο παριστάνει ένα κεντητό πουλί με μια vintage αισθητική που δημιουργεί μια γλυκιά νοσταλγία.

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι ότι πρόκειται για μέρος από πραγματικό εργόχειρο και μάλιστα οικογενειακό κειμήλιο που μετρά μισό αιώνα ζωής.

Για το συγκεκριμένο κέντημα είχε γίνει ειδική παραγγελία, και δεν αποκλείεται να προοριζόταν για προικώο εργόχειρο, στην Ιερά Μονή Σαββαθιανών Ηρακλείου Κρήτης, ένα γυναικείο μοναστήρι που φημίζεται για τα μοναδικά χειροποίητα κεντήματα από κοπανέλι.

Η ιστορία του κρητικού κοπανελιού αρχίζει τον 20ο αιώνα και τα έργα από κοπανέλι, λόγω της ιδιαιτερότητας της κατασκευής τους με τους λεπτούς χειρισμούς και τις ατέλειωτες ώρες δουλειάς, αποτελούν μοναδικά έργα λαϊκής τέχνης και η φήμη τους είναι γνωστή ανά τον κόσμο.

Το εργόχειρο διατηρήθηκε σχεδόν ατόφιο και οι μικρές παρεμβάσεις έγιναν με ιδιαίτερο σεβασμό ώστε το λογότυπο να εξακολουθεί να αποπνέει την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής.

Το προξενιό της Ιουλίας: Δείτε το πρώτο trailer

Το trailer κινείται στον χώρο και στον χρόνο που συνέβησαν όλα, αποπνέοντας έντονη συγκινησιακή φόρτιση. Η πρώτη αγάπη, το πέρασμα από την παιδικότητα στην ενηλικίωση μιας γυναίκας. Μια λιτανεία ζωής που ακροβατεί ανάμεσα σε παιδικές μνήμες και στην πραγματικότητα της «φυλακής» ενός γάμου επιβεβλημένου. Ένα πουλί ακίνητο, σύμβολο της ψυχής που δένεται υποχρεωτικά, ενώ θέλει να πετάξει.

Τοπίο αφαιρετικό, ήχος υποβλητικός. Το παραδοσιακό γαμήλιο τραγούδι υπογραμμίζει την ιστορία και την εξιστορεί με σπαραγμό, με θρήνο. Σαν γαμήλιο μοιρολόι.

Το trailer έγραψε, σκηνοθέτησε και επιμελήθηκε καλλιτεχνικά η Έφη Γούση που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το προξενιό της Ιουλίας: Οι συντελεστές και οι ηθοποιοί

Τους χαρακτήρες ενσαρκώνει ένα σπουδαίο καστ πρωταγωνιστών: Μελέτης Ηλίας, Άννα Μάσχα, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Δημήτρης Αλεξανδρής, Ελισάβετ Μουτάφη, Γιάννος Περλέγκας, Χριστίνα Μαξούρη, Βασίλης Κουκαλάνι, Ευγενία Ξυγκόρου, Δημήτρης Σέρφας, Σίσσυ Τουμάση, Τάσος Λέκκας, Μελίνα Λεφαντζή, Κωνσταντίνος Ζωγράφος, Χριστίνα Μαθιουλάκη, Δημήτρης Γεωργιάδης, Ευτυχία Μελή, Ηλίας Βαλάσης.

Και για πρώτη φορά σε ελληνική σειρά, ο Έλληνας πρωταγωνιστής του Φατίχ Ακίν, Αδάμ Μπουσδούκος.

Σενάριο – Σκηνοθεσία – Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Έφη Γούση

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Χριστίνα Μουμούρη

Παραγωγή: Μίνα Ντρέκη, Marni Films

Ακούγεται το παραδοσιακό τραγούδι

“Μαν’ αργυρό κλωντήρι” σε διασκευή και ερμηνεία των: Λιάκου Ευγενία, Ποζατζίδου Ελένη & Τσέρνου Ρούλα

About Post Author

You May Also Like

More From Author