Επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα πέραν αυτών της υγείας και πρόνοιας (γηροκομεία) συζητά ανοιχτά πλέον η κυβέρνηση με σειρά κορυφαίων υπουργών να θέτουν αυτό το ζήτημα μιλώντας μάλιστα για συγκεκριμένους κλάδους.

Αν τα πράγματα τραβήξουν… θα επανεξεταστούν

Ταυτόχρονα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο ερώτημα αν οι αναστολές εργασίας για τους ανεμβολίαστους θα μπορούσαν να μετατραπούν σε απολύσεις άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα θέτοντας ως προϋπόθεση ωστόσο το αν η πανδημία θα τραβήξει χρονικά πέρα από κάποιο όριο χωρίς πάντως να προσδιορίσει το χρονικό αυτό όριο.

Συγκεκριμένα ο Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στον Σκάι 100,3 και απαντώντας στο ερώτημα αν θα οδηγηθούν στην απόλυση αυτοί που θα μείνουν ανεμβολίαστοι απάντησε: «Είναι πολύ συγκεκριμένες οι διατάξεις και οι συνέπειες. Οι άνθρωποι αυτοί θα τεθούν σε ένα καθεστώς αναστολής εργασίας» και πρόσθεσε:

«Αν αυτά τα πράγματα τραβήξουν σε μεγαλύτερο εύρος, τότε θα επανεξεταστούν διάφορα πράγματα». Διευκρίνισε πάντως ο κ. Οικονόμου πως «η συζήτηση τώρα, κατά την απόψή μου, δεν πρέπει να είναι στη διάσταση ούτε της απόλυσης, ούτε των συνεπειών που θα έχουν. Είναι να πάνε να εμβολιαστούν αφού το εμβόλιο είναι εκεί. Πρέπει να εμβολιαστούν, όχι επειδή η κυβέρνηση τους «στιγματίζει» ή τους «βάζει απέναντι» αλλά επειδή η δουλειά τους εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους γι’ αυτή καθ’ αυτή τη δουλειά τους».

Μηνύματα πυγμής

Πάντως τα μηνύματα πυγμής της κυβέρνησης δίνονται ήδη μέσω των υγειονομικών για τους οποίους χτες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ξεκαθάρισε ότι θα κληθούν να επιστρέψουν την αμοιβή που αντιστοιχεί στις μέρες της αναστολής όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, καθώς οι εργαζόμενοι στο δημόσιο προπληρώνονται το μισθό τους.

Όσο δε για την άρνηση των υγειονομικών να καταθέσουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού τους ως διαμαρτυρία για να μην προχωρήσουν οι αναστολές των ελάχιστων ανεμβολίαστων συναδέλφων τους (95% των γιατρών και πάνω από 80% των νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού του ΕΣΥ είναι εμβολιασμένο) ο Μάκης Βορίδης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση έχει πρόσβαση στα πληροφοριακά συστήματα και γνωρίζει τους ανεμβολίαστους.

«Η πρωτότυπη μορφή λευκής απεργίας δε θα έχει αποτέλεσμα, θα διαλειτουργήσουν τα πληροφορικά συστήματα και θα έχει ο κάθε φορέας αυτομάτως πρόσβαση στο ποιος είναι εμβολιασμένος, ποιος έχει νοσήσει, ποιος έχει πάρει εξαίρεση, αυτό θα γίνεται γνωστό λίγο-πολύ αυτοματοποιημένα» ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών απαντώντας στις αντιδράσεις ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ για τη διαθεσιμότητα 10.000 υγειονομικών και την ανάκληση των αδειών για να καλυφθούν κάποια από τα κενά που θα δημιουργηθούν από 1η Σεπτεμβρίου.

Οι κλάδοι που συζητείται η επέκταση της υποχρεωτικότητας

Σε ότι αφορά τα πεδία για τα οποία συζητείται η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού είναι η εστίαση και η ψυχαγωγία, τα σώματα ασφαλείας και οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η εκπαίδευση και κάποιοι τομείς του λιανικού εμπορίου.

Το ζήτημα πάντως της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού έθεσαν ανοιχτά σήμερα τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου όσο και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Η επέκταση της υποχρεωτικότητας είναι στο τραπέζι ανάλογα με το ρυθμό των εμβολιασμών» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου λέγοντας ότι «θα προχωρήσουμε σε ό,τι πρέπει να προχωρήσουμε», ενώ ειδικότερα για τους εκπαιδευτικούς ανέφερε ότι ήδη έχουν πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Ο κ. Γεραπετρίτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους εργαζόμενους στην εστίαση και την ψυχαγωγία λέγοντας ότι «είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα» τόνισε και πρόσθεσε ότι το ζήτημα αποτελεί αντικείμενο μελέτης των ειδικών, της ειδικής επιτροπής εμβολιασμών και των αρμόδιων πελατειακών οργάνων.

Όπως άφησε να διαφανεί η επιδημιολογική κατάσταση θα κρίνει και το αν θα τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο της υποχρεωτικότητας. «Βεβαίως αν δούμε ότι η κατάσταση δεν βαίνει μειούμενη, προφανώς θα αξιολογηθούν και μέτρα επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού στον ιδιωτικό τομέα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης στο δημόσιο τομέα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και ειδικότερα για υπηρεσίες πρώτης γραμμής που έχουν καθημερινή επαφή με πολίτες.

«Εξατομικευμένη προσέγγιση» σε ΕΔ και ΣΑ

Ειδικότερα πάντως για τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις όπου υπάρχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού η κυβέρνηση προκρίνει μια πιο «εξατομικευμένη προσέγγιση» καθώς υπάρχει δυσκολία με την αναπλήρωση του ανεμβολίαστου προσωπικού. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε σήμερα ότι υπάρξουν ανακοινώσεις στο προσεχές διάστημα αναφορικά με μέτρα για την αντιμετώπιση των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού σε στρατό και αστυνομία.

Πηγή:in.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours