Του Κρικόρ Τσακιτζιάν
Το θέμα που δημοσίευσε πρώτο το Pontosnews.gr, του Ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Νις της Σερβίας κ. Αθανασίου Μπίντα, σχετικά με την ανακάλυψη του τάφου της Ολυμπιάδας στον Τύμβο του Κορινού Πιερίας, προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον.
Γερμανικά μέσα ενημέρωσης κατέφθασαν στην περιοχή για να καταγράψουν τις εικόνες από τον τόπο του μνημείου, αλλά και τις απόψεις του ίδιου του καθηγητή.
Αμέσως μετά, προκλήθηκε ανάλογο ενδιαφέρον και από ελληνικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία ασχολήθηκαν εκτενώς με το συγκεκριμένο θέμα.
Στην ηλεκτρονική σελίδα του πρώτου Θέματος, φιλοξενήθηκε η αρχαιολόγος κ. Αγγελική Κοτταρίδη, η οποία ήταν μαθήτρια και βοηθός του Μανόλη Ανδρόνικου, του ανθρώπου εκείνου που ανακάλυψε τον τάφο του Φιλίππου Β΄ στη Βεργίνα και σήμερα είναι υπεύθυνη για τον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών.
Η κ. Κοτταρίδη, χωρίς δεύτερη σκέψη, αμφισβήτησε τα όσα υποστηρίζει ο κ. Μπίντας, με μια απλοϊκή μεθοδολογία και όχι με επιστημονικά μέσα, όπως γίνεται στο χώρο της αρχαιολογίας παγκοσμίως.
Επικαλούμενη μια από τις πηγές του κ. Μπίντα την οποία αναφέρεται στην έρευνά, υποστηρίζει ότι, “ο Charles Edson είναι εκείνος που αναφέρει πως η Ολυμπιάδα δεν θάφτηκε αλλά το πτώμα της πετάχτηκε και πως στη συνέχεια φτιάχτηκε στην Κύδνα ένα ιερό ως εξιλέωση, όχι όμως τάφος” ενώ εκτιμά ως βεβαιότητα πως “αν την έθαβαν, θα την έφερναν στις Αιγές όπως όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας”.
Συνεχίζει στο σκεπτικό της για την αποδόμηση του κ. Μπίντα η κ. Κοτταρίδη λέγοντας πως “είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαβάσει κανείς, ειδικά αν δεν είναι αρχαιολόγος, αρχαίες επιγραφές και να καταλάβει τι λένε, με βάση τα συμφραζόμενα και σε συνδυασμό με το εύρημα”. Όσο για το όνομα της επιγραφής που επικαλείται ο καθηγητής προσθέτει “Το όνομα Ολυμπιάδα θα μπορούσε να αναφέρεται σε οποιαδήποτε άλλη γυναίκα με το ίδιο νόημα”. Και κλείνει με το συμπέρασμα ότι, “Για να πούμε λοιπόν πως βρήκαμε τον τάφο της Ολυμπιάδας θα πρέπει, κατ’ αρχήν, να έχουμε πολύ ισχυρά αρχαιολογικά στοιχεία που να πιστοποιούν ότι ετάφη. Τέτοια στοιχεία δεν έχουμε”.
Την κυρία Κοτταρίδη διέψευσε για πολλοστή φορά η γνωστή αρχαιολόγος από τις ανασκαφές στην Όαση της Σίουα της Αιγύπτου κ. Λιάνα Σουβαλτζή, η οποία αυτή τη φορά σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ράδιο Ενημέρωση 92,2 Fm της Κατερίνης, είπε ότι από τις έρευνες που έχει κάνει η ίδια κατά τις επισκέψεις της στο συγκεκριμένο μνημείο, ότι πρόκειται για τον τάφο της Ολυμπιάδας και υποστηρίζει πως είναι απολύτως σωστές οι απόψεις του κ. Μπίντα. Όσο για τη διάψευση της κ. Κοτταρίδη, αναφέρθηκε σε σκοπιμότητες και εξυπηρετήσεις προς το υπουργείο πολιτισμού, το οποίο θέλει να σκεπάσει την υπόθεση, όπως έκαναν και με τη δική της ανακάλυψη στην Αίγυπτο, η οποία θάφτηκε για να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες της εποχής, οι οποίες δεν έχουν αλλάξει μέχρι και σήμερα.
Εν τω μεταξύ ο καθηγητής κ. Μπίντας, απέστειλε επιστολή προς το μέσο που δημοσίευσε την άποψη της κ. Κοτταρίδη και αποδομεί τις θέσεις του και απαντά στις αμφισβητήσεις της.
Η επιστολή του κ. Μπίντα μπορεί να μη δημοσιεύθηκε από το συγκεκριμένο μέσο ως όφειλε ( κάτι που συνηθίζεται τελευταία στα περισσότερα Ελληνικά ΜΜΕ), σας την παρουσιάζουμε όμως εμείς.
Επιστολή Αθανάσιου Μπίντα με την οποία απαντά στην κ. Αγγελική Κοτταρίδη.
Σε απάντηση του δημοσιεύματός σας την 15η Ιουλίου 2021 με τίτλο «Βρέθηκε ο τάφος της μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου; Το προφίλ της «ανακάλυψης» και η αποδόμησή της» θα ήθελα να καταθέσω τα ακόλουθα:
- Πρώτα να ευχαριστήσω την έγκριτη αρχαιολόγο κυρία Κοτταρίδου που αφιέρωσε χρόνο για να μελετήσει την επιστημονική μου έρευνα σχετικά με την ταυτοποίηση του Τύμβου του Κορινού με τον Τάφο της Ολυμπιάδας, μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
- Σε ότι αφορά στην αποδόμηση της επιστημονικής μου εργασίας, δεν μπορώ να κατανοήσω πώς γίνεται αυτή η αποδόμηση χωρίς εκ μέρους της κας Κοτταρίδου κατάθεσης επιστημονικών αποδείξεων και πηγών.
- Στην σχετική μου έρευνα μνημονεύω έγκριτους μεγάλους επιστήμονες αρχαιολόγους, επιγραφολόγους και ιστορικούς, Έλληνες και ξένους, όπως και συγγράμματα της ίδιας της κυρίας Κοτταρίδου, στα συμπεράσματα των οποίων στηρίζομαι κατά κύριο λόγο.
- Η εργασία μου, επομένως, αποτελεί κατάθεση πολλαπλών στοιχείων που προκύπτουν και από επιστημονικές μελέτες Ελλήνων και ξένων επιστημόνων.
- Χαίρομαι ιδιαίτερα που στην «αποδόμησή» της η κυρία Κοτταρίδου ομολογεί ότι τελικά το μνημείο χτίστηκε προς τιμήν της Ολυμπιάδας στην Πύδνα.
Προς ενημέρωση δική σας αλλά και των αναγνωστών σας, επισυνάπτω περίληψη της επιστημονικής μου μελέτης στην οποία καταγράφονται με ακρίβεια οι πηγές και τα συμπεράσματά μου. Τα θέτω στην κρίση τη δική σας και του ελληνικού λαού, με την παράκληση να δημοσιευτεί μαζί με την απάντησή μου.
Με εκτίμηση,
Αθανάσιος Μπίντας
Ομότιμος Καθηγητής
Πανεπιστημίου NIS Σερβίας
+ There are no comments
Add yours